Baranja Medija | vijesti o Baranji

RIBARSKO SELO KOPAČEVO

HRT snimao dokumentarac o Kopačevu

KOPAČEVO - Malo baranjsko selo Kopačevo, može se pohvaliti činjenicom da je kao ribarsko naselje u močvari, vjerojatno jedinstveni fenomen na kontinentu. Potaknuti spoznajom da je u nestajanju zadnja generacija koja pamti tadašnji način života ribarskog naselja, tamošnji mještani imaju privilegiju pohvaliti se i prvim dokumentarcem o svome selu. Naime nedavno je završeno snimanje HRT-ove emisije o tradicijskom ribolovu u Kopačevu. Ideja je iz studenog 2012. kada je HRT prihvatio prijedlog Udruge turističkih vodiča Osijek.

- U studenom protekle godine predložili smo uredništvu Odsjeka emisija pučke i predajne kulture redakcije Programa za kulturu HRT-a, snimanje dokumentarne emisije o Kopačevu kao ribarskom naselju. Prvi blok snimanja bio je u veljači ove godine, u kojemu je sniman i prikazan popravak ribarskih alata i čamaca. Druga emisija snimala se je u svibnju, u kojemu je prikazan ribolov, spremanje i transport ribe. Zadnji dio HRT-ovog dokumentarca završen je u rujnu u sklopu Ribarskih dana u Kopačevukazao je Darko Mrkonjić tajnik Udruge  turističkih vodiča Osijek.

Udruga turističkih vodiča rekonstruirala je i prvi tradicijski ribarski čikl prema originalnim nacrtima, a daljnju izradu čiklova nastaviti će nedavno novoosnovano Društvo za tradicijski ribolov u Kopačkom ritu. U buduće, društvo će u dogovoru s Parkom prirode ponuditi turistima i vožnje - razglede u tradicijskim čamcima-čiklovima, te demonstraciju o tradicijskom ribolovu u Kopačevu.

- U međuvremenu smo prikupili dosta građe o tradicijskom ribolovu, ribarima i Kopačevu. Osnovali  smo ponovo uništenu etno zbirku koju ćemo konačno urediti uz pomoć prof. Karola Labadija, predavača na Sveučilištu St. Ištvan u Mađarskoj i na Filozofskom fakultetu u Osijeku (koji je napisao monografiju Kopačeva).- objasnio je Mrkonjić.

- Emisija o kopačkim ribarima vrijedna je zabilježba jednog vremena koje nestaje, a možda i pomoć da se taj fenomen sačuva i obnovi, odnosno vrijedna inicijativa da se stanovnicima Kopačeva ponovo omogući ribolov tradicionalnim plovilima i alatima što bi naravno bila i prvorazredna turistička atrakcija. – istakao je Darko Mrkonjić. 

Vjerujemo da će emisija biti vrijedna turistička promocija Kopačeva i Kopačkog rita odnosno cijele Baranje i županije. Ujedno ona je potpora inicijativi za zaštitu Kopačeva i tradicijskog načina života, očuvanja vještina izrade ribolovnih alata i ribolova u ritu kao dijela nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Gledatelji će dokumentarnu emisiju o Kopačevu imati prilike pogledati u veljači 2014. godine kada će biti premijerno prikazana. 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4088551

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci