Baranja Medija | vijesti o Baranji

U ponedjeljak počinje nova školska godina

Za osnovnu školu knjige od 600 do 1.600 kuna

Srednjoškolski udžbenici su još skuplji pa je svaki razmjenjeni ili na sajmu kupljeni udžbenik pravo olakšanje za ionako tanke kućne budžete.

BELI MANASTIR – Nova školska godina polako kuca na vrata i nakon dva i po mjeseca školskih praznika počinje idućeg ponedjeljka, 2. rujna u svim osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske. Početak nastave treba dočekati spreman i potpuno opremljen svim potrebnim udžbenicima, radnim bilježnicama i ostalim učeničkim priborom. Prošetali smo gradom i popričali s roditeljima i učenicima o tome kako teku pripreme za novu školsku godinu. GALERIJA!

Nakon dugog ljetnog plandovanja, pomalo je teško ponovo se priviknuti na školske obaveze pa je potraga za udžbenicima, bilježnicama i školskim priborom pravo zagrijavanje i dobar trening za početne dane u novoj školskoj godini. Potraga za udžbenicima počela je već na kraju protekle školske godine i za neke se protegla kroz cijelo ljeto na različitim sajmovima i razmjenama udžbenika, koji su održani širom Baranje na ulicama, školskim igralištima i školama, kako bi roditelji imali prigodu kupiti udžbenike po nižoj cijeni ili razmijeniti nepotrebne za potrebne.

Cijene novih kompleta udžbenika kreću se od 600-tinjak kuna za prvi do čak 1.600 kuna za sedmi i osmi razred. Srednjoškolski udžbenici su još skuplji pa je svaki razmjenjeni ili na sajmu kupljeni udžbenik pravo olakšanje za ionako tanke kućne budžete.

Posjetili smo danas belomanastirske „Narodne novine“, koje trenutno posluju u teškim uvjetima u zoni Trga slobode, koji je obuhvaćen radovima i do kojega se može doći samo iz pravca prodavaonice „Borovo“. U knjižari se ne mogu naći udžbenici u slobodnoj prodaji, već se još uvijek mogu naručiti u predbilježbi, poslije koje se mora čekati izvjesno vrijeme dok udžbenici dođu iz skladišta.

No, zato se ovdje mogu kupiti bilježnice, čije se cijene kreću od 1,70 za malu do 3,40 do 14 kuna za kvalitetnu veliku bilježnicu. Isto tako se može kupiti sav učenički pribor i školske torbe i ruksaci po cijenama od 80 do 450 kuna za anatomske torbe za niže razrede, kao i ruksaci po cijenama od 100 do 319 kuna.

- Cijene udžbenika su još previsoke pa se snalazimo po sajmovima na kojima smo već nešto kupili, a očekujemo još jedan u osječkoj tvrđi na kojoj ćemo definitivno znati kako ćemo dalje. Ovdje smo kupili bilježnice i nešto pribora i zadovoljni smo – rekoše nam Danijela Furdi-Valkai i njen školarac Renato Furdi.

Šobar Ella iz Šećerane nam je sa osmjehom pozirala sa svojom novom knjigom iz hrvatskog, dok njena mama kaže kako je sve knjige za koje se predbilježila dobila na vrijeme, da kupuje skuplje bilježnice jer su kvalitetnije i da se sve to jednostavno mora, jer na obrazovanju djeteta se ne smije štedjeti.

U drugoj belomanstirskoj knjižari i papirnici Osječka trgovina papirom ili OTP Osijek, također su se prikupljale predbilježbe koje se još mogu tražiti, cijene bilježnica, pribora, ruksaka i torbi su gotovo identične kao u „Narodnim novinama“, roditelji osnovaca su svoje knjige već podigli dok se one za srednješkole još uvijek čekaju.

Zatekli smo tamo srednjoškolku Draganu Pap koja nam je rekla – Ja sam sve svoje knjige nabavila preko Facebooka. Tražila sam prijatelje koji su išli u isti razred u koji ću ja sada ići, i eto knjiga. Sada moram kupiti samo bilježnice i to je to.

Školska groznica je krenula i učenici se nakon dugog, toplog ljeta polako zagrijavaju za još jednu nastavnu godinu.

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4120993

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci