Baranja Medija | vijesti o Baranji

JAVLJAJU PORTALU O ZLOSTAVLJAČIMA PASA I NAPUŠTENIM PSIMA NA GRADSKOM PODRUČJU

Građani ne znaju gdje prijaviti zlostavljanje i napuštanje životinja

Prijavljujte zlostavljače Policiji, Veterinarskoj inspekciji u Belom Manastiru i Osijeku te Općinskom državnom odvjetništvu!

BELI MANASTIR - Portalu BaranjaMedija.hr ovih dana pristigla je na e-mail već druga prijava o zlostavljanju životinja na području grada. Građani ne znaju gdje prijaviti zlostavljanje životinja, a jučer smo saznali i da na području Šećeranskog jezera lutaju dvije napuštene ptičarke. U ovom tekstu donosimo vam što smo poduzeli s dojavama o zlostavljanju i gdje prijaviti zlostavljanje i napuštanje životinja.

Na temelju dojave susjeda iz Belog Manastira mlada dama koja živi preko Atlantika (podaci poznati redakciji) prošli tjedan je na Facebooku pokrenula čitavu akciju spašavanja psa za kojeg susjed, koji je želio ostati anoniman, nije htio podnijeti pismenu prijavu Veterinarskoj inspekciji u Belom Manastiru. Nama su proslijeđeni podaci o adresi psa, njegova fotografija te dostupni podaci o zlostavljaču, a mi smo iste priložili dopisu prijave poznatog zlostavljača Veterinarskim inspekcijama u Belom Manastiru i Osijeku.

Isto smo učinili i u veljači ove godine na temelju čega je Veterinarska inspekcija izašla na teren i ustanovila kako pas ima što za jesti, ima vode i u dobrom je gojnom stanju te nisu utvrdili zlostavljanje. Slučajno ili ne radi se o prijavi zlostavljača u istoj ulici u Belom Manastiru i vjerojatno od strane istog susjeda. Odgovor na drugu prijavu Veterinarske ispekcije još uvijek čekamo, a podaci o zlostavljačima i adrese na kojima se psi nalaze nismo naveli kako bi zaštitili životinje i pričekali izvještaj veterinarskog nadzora drugog prijavljenog slučaja zlostavljanja.

Od početka ove godine znatno su pooštrene kazne za zlostavljače životinja, pa je uskraćivanje hrane ili vode životinji kažnjivo kaznom zatvora do šest mjeseci, a zlostavljanje životinja ili usmrćivanje bez razloga kaznom zatvora do godine dana. Nove stavke Kaznenog zakona obuhvaćaju i nesavjesno pružanje veterinarske pomoći. „Veterinar ili veterinarski djelatnik koji se pri pružanju pomoći, pregledu, cijepljenju ili liječenju životinje ne pridržava pravila veterinarske struke pa zbog toga nastupi oboljenje, znatno pogoršanje bolesti ili uginuće životinje, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.“ Ukoliko je životinja usmrćena iz koristoljublja, onda je kazna zatvora do dvije godine.

Usprkos pooštravanju kazni, ljudi u vrlo malom broju slučajeva prijavljuju zlostavljanja životinja jer je lakše okretati glavu, a mogu izvršiti prijave Policiji te Veterinarskoj inspekciji i Općinskom državnom odvjetništvu. 

Napuštanje životinja prijavljuje se gradskom/općinskom komunalnom redaru, a to je u Belom Manastiru gospodin Ivan Lovrenčić koji je dostupan na broj telefona 031/710-208 i e-mail:  Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Gospodinu Lovrenčiću prijavili smo jučer dvije napuštene ptičarke (fotografije su ispod teksta) za koje su građani dojavili kako lutaju Šećeranskim jezerom. Ptičarke su izgladnjele, jedna ima ranu na leđima i šepa na desnu nogu, pa je jako bitno brzo ih naći i smjestiti pod veterinarsku skrb. O ovoj prijavi izvijestiti ćemo javnost nakon što saznamo što je učinjeno kako bi im se pomoglo.

Zlostavljanje životinja možete prijaviti na sljedeće kontakte:

Policija – 112

Veterinarska inspekcija Beli Manastir

Dorotea Astaloš

Kralja Tomislava 53

31300 Beli Manastir

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku

Kapucinska 21

31 000 Osijek

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4121039

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci