Baranja Medija | vijesti o Baranji

SEZONA ALERGIJA MOŽE POČETI I U VELJAČI I TRAJATI DO PRVOG MRAZA

Kod alergija najvažnija je preventivna terapija

BELI MANASTIR – Stučnjaci su ustvrdili kako je sezona alergija ovog proljeća jedna od najgorih u zadnjih deset godina. Stoga je naša ekipa razgovarala sa liječnicom i predsjednicom Udruge osoba s alergijama i problemima disanja „Alerga“ iz Belog Manastira, Mirjanom Marjanović. Pitali smo za savjete i preventivu, općenito o alergijama i ono najvažnije kako si alergičari mogu sami pomoći. 

 

Iako je mjesec lipanj, sezona alergija na pelud drveća, trava i korova u punom je jeku, a može trajati sve do kraja rujna što zadaje velike probleme alergičnim osobama.

- Alergija je prekomjerna reakcija našeg obrambenog sustava na inače neškodljive tvari. U kontaktu s tim tvarima obrambeni se sustav poremeti i dolazi do nepotrebnog i prekomjernog stvaranja protutijela. Alergenima nazivamo tvari koje izazivaju alergiju i veoma su različite, a najčešći alergeni su: pelud trava, korova, drveća, cvijeća, dlake  životinja (pas, mačka, konj, kunić), perje (guska, patka, kokoš), kućna prašina, grinje, plijesni, lijekovi (Andol i drugi analgetici, antipiretici, antibiotici- penicilin i sl.), hrana (mlijeko, jaje, kikiriki, rajčica, konzervansi, umjetne boje, brašno).- istakla je liječnica i predsjednica udruge osoba s alergijama i problemima disanja „Alerga“ Beli  Manastir Mirjana Marjanović.

Učestalost alergija u svijetu je različita od regije do regije, a u našoj županiji se kreće između 15 – 17 000 osoba s alergijskim bolestima (2000. godine). Taj broj je u stalnom porastu. Učestalost astme u našoj zemlji je 2000. godine od 2 – 13%, a sada od 10 – 11%.- ističe Marjanović.

- Svi oni koji znaju da su alergični trebaju koristiti adekvatno liječenje, odnosno dugotrajnu preventivnu terapiju koju treba koristiti u vrijeme cvjetanja onog na što su alergični, što znači oko desetak dana prije i sve vrijeme, kako bi pripremili sluznicu da ne reagira alergijski. Isto se odnosi i kod alergija astmatskog napada.

Pored lijekova bitno je zatvaranje prozora, ako je vrijeme cvjetanja. Kada izlaze van i ulaze unutra obvezno je skidanje odjeće, umivanje i tuširanje. Također je važno izbjegavati dim cigarete i zadimljene prostorije. Uz sve navedeno gorući problem uz ambroziju su i komarci koji izazivaju burne reakcije.

-Važno je zaštititi se sredstvima protiv uboda insekata, izbjegavati takve sredine, kao i apelirati javnim ustanovama da se vrše tretiranja i uništavanja komaraca. Svi oni koji su i znaju da su alergični trebaju preventivno djelovati, a one osobe koje ne koriste nikakvu terapiju ili nisu upućeni da li im je potrebna terapija neka se jave u udrugu „Alerga“ gdje će dobiti sve potrebne informacije.- ističe liječnica Marjanović.

-Ako je u pitanju alergija na hranu (konzervansi), striktno treba obratiti pažnju na sastav i deklaraciju proizvoda te se pridržavati uputa i savjeta liječnika ako ste alergični na određenu vrstu hrane te ju izbjegavati. U slučaju alergije na neki lijek potrebno je znati kemijski sastav lijeka jer kemijsko ime lijeka je ime i prezime toga proizvoda u cijelom svijetu. – pojašnjava liječnica. 

Pitali smo naše sugrađane kako se nose sa alergijama i na što su alergični. Trinaestogodišnja Kristina Jakopec iz Belog Manastira od svoje treće godine koristi lijekove, a alergična je na pelud, mačju dlaku, prašinu i pšenicu.

– Svaki dan pijem lijekove za alergiju koji mi otežavaju svakodnevicu jer imaju nuspojave kao što su pospanost i slično. Osim navedenoga Kristinina majka Gordana rekla nam je da je Kristina i kronični astmatičar, što u sezoni alergija Kristini dodatno utječe na njezinu bolest.

- Već sedam godina odlazimo na talasoterapiju u Dramalj preko Udruge Alerga, a u zadnjih godinu dana vidi se poboljšanje jer nije bilo potrebno ni korištenje inhalatora bez kojeg ranije ne bi mogla – kaže Gordana Jakopec. Važno je naučiti sa time živjeti, na vrijeme reagirati i najvažnije je kako mi roditelji možemo sami pomoći djetetu.

Osobe koje boluju od astme u vrijeme sezonskih alergija posebno su izloženi pogoršanju i tegobama. Naša sugrađanka Ksenija Dimić ispričala nam je kako je velika pomoć što roditelji sami nauče kako pomoći djeci, te onda nauče i djecu da žive s tim da to nije nikakav hendikep. Ksenijin sin također je astmaš od malih nogu, sada ima 21 godinu, ali kaže sada je već sve lakše jer uz korištenje terapije i upućenosti u sve puno se lakše nositi s time. 

- Svoju priču ispričala nam je i Mirela Kotromanović čija 13 -godišnja kćer također boluje od astme. - Dok je bila manja bilo je teško i stresno, ali sada kada smo upućeni u sve živimo normalnim životom. Kroz udrugu „Alerga“ educirani smo i ništa nas ne može iznenaditi. Što su djeca starija lakše se s time nose, a najvažnije je kontrolirati astmu. – kaže Mirela. 

Na kraju možemo reći da postoje načini na koje se takve tegobe mogu olakšati, ali još uvijek nije otkriveno kako spriječiti nastanak alergije, već samo kako je ublažiti. 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4059321

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci