Baranja Medija | vijesti o Baranji

UREDIO SI MUZEJ ZA DUŠU

Pavo Šovakov vrijedno skuplja baranjske starine

BELI MANASTIR - Mnogi godinama putuju u potrazi za starinama i raznim zbirkama predmeta, no mi nismo morali daleko ići jer nas je „naša“ potraga odvela u sam centar Belog Manastira, gdje se nalazi mali privatni muzej u vlasništvu šezdesetogodišnjeg Pave Šovakova. VIDEO!

Na vratima obiteljskog stana dočekao nas je Pavo Šovakov, koji u Belom Manastiru živi već više od 50-tak godina i skuplja starine po okolnim zaseocima. Muzej starina koji krasi njegove podrumske prostorije danas čuva gotovo mnoge priče baranjskog kraja, a ukrašava ga razno posuđe od gline, drveta, metala, kućanski predmeti za rad i pomagala, dijelovi namještaja i odijevni predmeti koji su samo dio starinske kolekcije. 

Ovom šezdesetogodišnjaku, koji je odrastao u šokačkoj obitelji, porijeklom iz sela Gajića i oduvijek bio vezan za starine, bilo je žao baciti te stare predmete, svjestan da ih gotovo više ni nema.

Pavo je inače u mirovini, ima vremena na pretek, pa je odlučio svoje podrumske prostorije koje su zjapile prazne pretvoriti u mali muzej  za eksponate iz svog rodnog kraja. Skupljao ih je godinama, a kako nam je ispričao to su samo neke od stvari koje pričaju priču nekadašnjeg načina života

Predmeti koji su se nekad koristili u poljoprivredi, stanovi za tkanje, stupa, trlica, grablji, motika i drugih našli su svoje mjesto u ovom muzeju, a za svaki predmet kojih zaista ima mnogo Pavo nam je imao što ispričati. 

Svi predmeti potječu još od njegovih pretaka, većina je iz obiteljskog nasljeđa, ali ima i onih koje je ovaj istinski ljubitelj starina skupljao i po raznim mjestima. 

Mnoge je našao bačene, uništene, ali je i takve eksponate obradio i vratio u stanje kakvo su nekad imali. A ima tu svega i svačega, a da ima prostora Pavo bi i izložio stara drvena konjska  kola. 

- To mi je neprocijenjiva vrijednost upravo zbog toga što sam s nekim starinama i odrastao ili me podsjećaju na moje roditelje, kao i na baku i djeda, a želio bih da i moji unuci i njihova djeca, kao i mlade generacije, općenito saznaju više kako se nekad živjelo. Naravno da se to ne može uspoređivati s današnjim vremenom, ali mene kao čovjeka starih tradicionalnih vrijednosti to posebno veseli -  rekao je Pavo. Svaki taj predmet ima svoju priču, manje li više zanimljivu. 

Na zidovima sobe uredno je posloženo i mnoštvo fotografija, ne samo iz njegovog djetinjstva, nego i iz vremena njegovih baka i djedova. Na pitanje koji su mu predmeti najzanimljiviji, možda i najdraži, naš sugovornik uspio je izdvojiti njih tek nekoliko.

Pogledate li pažljivo police, ima tu pegli na žar, pila, starih žlica, pribora za jelo, starog novca, raznih starih sitnica  – kaže naš domaćin i dodaje kako je ponosan na sve ove eksponate i da njegova potraga za njima ni sada kada ima pravi mali muzej neće prestati. 

I na kraju možemo reći kako je ovaj istinski ljubitelj starina mnogo priča sačuvao od zaborava i pokazao budućim naraštajima, a nadamo se da će i vrata ovog malog šokačkog muzeja jednog dana biti otvorena i za brojne baranjske turiste.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4055988

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci