Baranja Medija | vijesti o Baranji

MARTINJE: VELIKI LONAC GRAHA KUHATI ĆE SE ZA SVE POSJETITELJE NA GLAVNOM GRADSKOM TRGU POVODOM PROSLAVE DANA GRADA

Sve je spremno za vinsku feštu!

BELI MANSTIR -Tradicionalna proslava blagdana Svetog Martina ujedno i Dan grada Belog Manastira svake se godine obilježava prigodnim programom.

Povodom obilježavanja Martinja, sutra 11. studenog na glavnom gradskom Trgu osim vinara koji će nuditi mlado vino na degustiranje, pridružit će se i brojni izlagači s autohtonim baranjskim proizvodima. Uz vino, sir, med  i slično posjetitelji će moći uživati, u degustiranju i kupnji domaćih eko proizvoda,  te brojnih drugih delicija. Za dobru zabavu posjetitelja te ukusni blagdanski ručak pobrinuti će se vrsni kuhari koji će za sve izlagače i građane kuhati grah.

Svečani dio proslave Dana grada započeti će u 9, 30 h na glavnom gradskom Trgu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomenik „Sveto hrvatsko tlo“ u Spomen obilježja u čast hrvatskim braniteljima za stvaranje države Hrvatske. Zatim u 10 sati gradski oci položiti će vijence i na Katoličkom groblju u Belom Manastiru. Svečano misno slavlje održati će se u 11 sati u Župnoj crkvi sv. Martina, a u sklopu obilježavanja toga dana, nakon mise održati će se i prigodna ceremonija krštenja vina u dvorištu Župne crkve.

U 13 sati održati će se Ženski odbojkaški kadetski turnir na kojemu će sudjelovati klubovi iz Vukovara, Cestorada, Osijeka i Baranje.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira započeti će u 14 sati u prostorijama Velike gradske vijećnice, a  kratak kulturno –umjetnički program upriličiti će Osnovna Glazbena škola Beli Manastir. U 17 sati na Trgu slobode Demokratska zajednica Mađara Hrvatske prikazati će „Oživljavanje legende o sv.Martinu.Vjerujemo da će sutra na Martinje svaki sugrađanin pronaći nešto za sebe.

Martinje se njeguje kao dan krštenja mladog vina i uz njega su vezani mnogobrojni običaji. Prema povijesnim podacima, Martin je rođen u IV. st. na području današnje Mađarske. Želja mu je bila postati redovnikom, ali je stjecajem okolnosti postao biskupom jednog francuskog mjesta. Usredotočio se na evangelizaciju sela i bio prisan sa siromašnima, a bogati mu nisu baš bili naklonjeni. 

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4121015

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci