Baranja Medija | vijesti o Baranji

Dan prve oružane akcije na okupiranu Baranju

Odana počast stradalima

TORJANCI U subotu 30. studenog je u Torjancima svečano obilježen Dan prve oružane akcije na okupiranu Baranju. Toga dana, prije dvadeset i dvije godine u Torjancima su poginula četiri branitelja.

Dan sjećanja na poginule branitelje organiziran je na inicijativu Udruge veterana Domovinskog rata Općine Petlovac u suradnji s Općinom Petlovac. Obilježavanje sjećanja je započelo u 16 sati polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja, nakon čega je započela, u 16,30 sati misa, u crkvi u Torjancima. Nakon mise je pripremljena večera za obitelji stradalih i sudionike u Domu. Ispred Općine poginulima su odali počast načelnik Drago Dominić i zamjenica načelnika Jelena Podnar te predstavnici Općinskog vijeća. Počast poginulima su odali i predstavnici braniteljskih udruga iz Slavonije i Baranje. Ispred Udruge veterana  Domovinskog  rata Baranjsko Petrovo Selo nekoliko riječi o tužnoj obljetnici i sjećanju na ovu akciju rekao nam je predsjednik udruge Milan Knežević.

- Prije dvadeset i dvije godine na današnji dan je u Torjancima poginulo četiri branitelja: Pavo Horvat, Marko Pavlović, Darko Dervenšek i Damir Banović. Toga dana je ranjeno dvadesetak branitelja. U obilježavanju današnjeg dana pridružile su nam se i udruge iz Slavonije., rekao je predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Milan Knežević.

Nakon oružane akcije iz Torjanaca je odvedeno i pet civilia kojima se gubi svaki trag. Dvoje civila  (Pavo Tomić i Marko Tomić), su pronađeni u logoru iz kojega su kasnije oslobođeni.  Preostalih troje civila su pronađeni tek nakon sedam godina i eshumirani (Adam i Marta Brdarić i Pavo Šarac). Nedvojbeno ovo tužnu obljetnicu čini još tragičnijom i dodatno naglašava gubitak za malo selo uz rijeku Dravu u blizini mađarske granice.

Svijećama, vijencima, molitvom i svojim dolaskom prisutni su odali počast svima koji su toga dana, prije dvadeset  i dvije  godine stradali u Torjancima i upisali se u tužnu obljetnicu i povijest  sela.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4122440

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci