Baranja Medija | vijesti o Baranji

SKD "Prosvjeta"- Pododbor Beli Manastir

Održana 2. promocija knjige "Bolman je bio Bolman"

BELI MANASTIR - U petak 22. studenog u belomanastirskoj Velikoj vijećnici u organizaciji SKD "Prosvjeta"- Pododbor Beli Manastir održana je druga promocija knjige "Bolman je bio Bolman". Promocija je održana u sklopu obilježavanja ovogodišnjeg Aranđelova. Vrlo velik odaziv posjetitelja pokazao je veliko zanimanje za knjigu.

Promociji su nazočili mnogobrojni gosti među kojima i gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš, načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban, predsjednica Gradskog vijeća Grada Belog Manastira Jadranka Sabljak, ali i mnogi drugi pripadnici političkog, vjerskog, kulturnog i društvenog života. Voditelj programa Jovan Vilić nakon što je pozdravio sve prisutne govorio je o velikom značaju gradnje hrama u Bolmanu kojim je, u punom značenju riječi, započela povijest Bolmana.

Uz autore na promociji su sudjelovali: Milorad Mišković, osječki liječnik i povjesničar, Milan Dvornić, belomanastirski naivni slikar i etnograf, Željko Nedić, bolmanski pripovjedač i Aleksandra Vukadinović vokalna solistica iz Popovca koja je pjesmom uljepšala program. Svi su, naravno, govorili o Bolmanu, bolmankim običajima i bolmanskom divanu. Nakon promocije, da bi cijela večer bila u znaku Bolmana, pobrinule su se vrijedne bolmanske "Zlatne žene" svojom izložbom rukotvorina, kolačima i zakuskom koju su pripremile za sve posjetitelje u predvorju Velike vijećnice. Između rukotvorina bile su izložene dvije slike brnjevarskog slikara Andrije Bošnjaka pod nazivom "Iz bolmanskog Pariza" koje su nastale 1998. godine kada je slikar potražio inspiraciju u bolmanskom Parizu.

„Bolman je bio Bolman“

Ova opširna knjiga rezultat je dugogodišnjeg truda triju bolmanskih autora, a oni su: pravnik Jovan M. Nedić (rođen 1958; pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Jagodnjak; kao glavni autor),poljoprivrednik Vidoja Bijelić (rođen 1941; kao glavni kazivač i autor poglavlja po kome je nazvana i cijela knjiga) i novinar i enigmatičar Jovan S. Nedić (rođen 1954; administrator web-stranice Mirovne grupe Oaza; kao urednik knjige i autor poglavlja "Poznati Bolmanci" i "Mali rječnik bolmanskog divana").

Recenzent knjige i autor predgovora je povjesničar dr. Stanoje Bojanin iz Beograda (rođen 1968), čiji je otac dr. Svetomir Bojanin rođeni Bolmanac, dok je knjigu grafički i tehnički oblikovao Milan Drača iz Jagodnjaka, direktor Komunalno-trgovačkog društva (KTD) Gmajna. Značajan doprinos nastanku knjige dali su brojni kazivači iz Bolmana i drugih baranjskih mjesta.

Osim nastojanja da se sačuva lokalna povijest, nastojao se sačuvati i nekadašnji bolmanski divan, na kojem je napisan dio teksta.- Dijelovi knjige pisani su i živopisnim i nama dragim bolmanskim divanom jer je jedan od ciljeva knjige i bio da se sačuvaju stare riječi i nekadašnje bolmanske  "pripovijetke " u što autentičnijem obliku. Neki dijelovi knjige pisani su ćirilicom, neki latinicom, u skladu s tim da mi koristimo oba pisma. Veći dio knjige pisan je, naravno, književnim jezikom i to ijekavskim izgovorom jer tako izvorno govore Bolmanci i ostali baranjski Raci, kako su nekad zvali baranjske Srbe starosjedioce.- rekao je Jovan S. Nedić.

Knjiga ima 758 stranica i vjerojatno pripada u najopširnije knjige o malim mjestima kakvo je Bolman. Podatci o Bolmanu sakupljeni su iz dostupne literature, ali i iz neobjavljenih izvora, prije svega iz Crkvene općine i parohije bolmanske. – Ako ova knjiga pomogne da svima nama Bolman ostane trajno u mislima, ogroman trud uložen u njenu pripremu neće biti uzaludan.-zaključio je Jovan S. Nedić.

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4057966

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci