Baranja Medija | vijesti o Baranji

Osnovna škola Popovac

Dobila nagradu za projekt "Šišmišijada"

POPOVAC - INA  d.d. u suradnji s Novim listom d.d. iz Rijeke nagradila je projekt Osnovne škole Popovac. Oni su prepoznali važnost projekta „Šišmišijada“ te je Osnovna škola Popovac dobila novčanu nagradu u iznosu od četiri tisuće kuna kao drugoplasirana škola.

Natječaj INA i Novi list provode već četvrti put. Ove godine je na natječaj stiglo 36 prijava projekata. Na natječaj su se mogli prijaviti učenici svih osnovnih, ali i srednjih škola iz Hrvatske. Stručni žiri koji su ocjenjivali projekte su činili Koraljka Vahtar-Jurković iz Odjela za graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije, ekspert  za investicije i ulaganje INE Radovan Perišić te Bruno Lonačarić voditelj posebnog projekta Novoga lista. Od 36 prijavljenih projekata žiri je odabrao šest najperspektivnijih.

Prve dvije škole podijelile su nagradu od deset tisuća kuna, drugoplasirane škole Osnovna škola Popovac za projekt „Šišmišijada“ i Osnovna škola Ivana Kukuljevića Sisak za eko- projekt „Od otpada do zdravih grickalica“ podijelile su nagradu od osam tisuća kuna, dok su dvije trećeplasirane škole podijelile nagradu od sedam tisuća kuna.

Voditelji projekta „Šišmišijada“ su Goran Podunavac (učitelj informatike), Željko Predojević (učitelj povijesti), Daška Osonjački (učiteljica geografije) i Marijana Kuna (školska knjižničarka). Učenici i njihovi učitelji su kroz mnogobrojne aktivnosti krenuli istraživati i  upoznavati svijet šišmiša.

- U planu su različite aktivnosti i radionice koje će proširiti znanja i spoznaje o šišmišima i njihovom značaju za Popovac. U planu je osmišljavanje javnog izlaganja i dokumentarnog filma koji će obuhvatiti sva stečena znanja o šišmišima, a ujedno informirati ostale učenike, roditelje i lokalnu zajednicu o važnosti i korisnosti šišmiša za ekološki sustav., rekla je jedna od voditeljica projekta Marijana Kuna.

Učenici su istraživali i faunu šišmiša u sklopu terenske nastave održane na Banskom brdu. Na brdu su nekada postojali rudnici, nakon prestanka njihova rada postaju sezonskim skloništem kolonijama šišmiša. Do sada je zabilježeno četiri vrste šišmiša koje borave na brdu i ondje se sklanjaju tijekom migracija. U planu je i organizacija prikupljanja smeća u okolini staništa šišmiša na Banskom brdu, postavljanje edukativnih stabala, izrada brošura i drvenih skloništa za šišmiše u suradnji s Općinom Popovac.

 U planu su i predavanju u suradnji s biolozima iz Kopačkog rita, posjet učenika razredne nastave ZOO-u, izrada predmeta od eko-materijala, povezanih uz tematiku šišmiša, izrada i revija u šišmiš-kostimima. Revija će se održati na tradicionalnoj maškaranoj šetnji u Belom Manastiru. Sve su to samo neke od planiranih aktivnosti, no ima ih još kako doznajemo od voditeljice projekta. Organizairat će se i edukativno-zabavni kvizovi, igre, izrada logo projekta, pisanje i uglazbljivanje himne projekta, te osmišljavanje i izvedba igrokaza.

Pred učenicima i učiteljima Osnovne škole Popovac su još mnogobrojne aktivnosti koje planiraju ostvariti, neke su već vrlo uspješno ostvarili. Ovo je izvrstan primjer kako kreativnost i marljivost može biti nagrđena, ali i dobar primjer ostalima da istraže svoj okoliš i iskažu svoje kreativne ideje.

 

 

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
3848368

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci