Baranja Medija | vijesti o Baranji

Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Beli Manastir

Održan još jedan koncert "U jesen si Baranjo lipa"

BELI MANASTIR - Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Beli Manastir je u subotu 16. studenog u kino dvorani Centra za kulturu Grada Belog Manastira organiziralo koncert umjetničkih ansambala Osječko-baranjske županije pod nazivom "U jesen si Baranjo lipa". GALERIJA! 

U suradnji HKUD-a Beli Manastir i Gradskog kazališta Beli Manastir posjetitelji su mogli pogledati raznovrsni folklorni program. Suorganizatori su bili Osječko-baranjska županija, Centar za kulturu Grada Belog Manastira i Matica hrvatska - Ogranak u Belom Manastiru.

Na koncertu su nastupili: Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Beli Manastir, Kulturno-umjetničko društvo Ivan  Kapistran Adamović Čepin, Kulturno-umjetničko društvo Tena Đakovo, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Željezničar Osijek i  Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Valpovo 1905.

Koncert je otvorio svojim nastupom domaći HKUD Beli Manastir koji je po drugi puta organizirao Susrete reproduktivnih ansambala Osječko-baranjske županije, pod nazivom "U jesen si Baranjo lipa". Svoje djelovanje društvo temelji na bogatoj glazbenoj i plesnoj folklornoj tradiciji hrvatskog naroda, a poseban značaj daje tradicijama folklora Baranje. Osim baranjskim plesovima i običajima, HKUD Beli Manastir njeguje izvorne pjesme i plesove iz razlličitih dijelova Hrvatske. 

Nakon domaćina je slijedio nastup KUD-a I. K. Adamović iz Čepina. KUD je osnovan 2000. godine i trenutno broji stotinjak članova. Društvo djeluje u četiri sekcije; odrasla i dječja skupina,tamburaška skupina i vezilje. Društvo veliku pažnju posvećuje očuvanju tradicijskih instrumenata kao što su gajde i lijerica. Nastupali su u čitavoj Hrvatskoj, ali i diljem Europe. Njeguju običaje, pjesme i plesove starih Čepinčana.

Dobrom plesačkom tehnikom, izražajnim pjevanjem, virtuoznim sviranjem prisutne je oduševio KUD Tena Đakovo. Sve njihove plesne koreografije bazirane su na pjesmama, plesovima, običajima te tradicionalnim instrumentima pojedinog kraja. Ansambl je nastupao na mnogim pozornicama u Hrvatskoj, Europi, ali i na nekoliko svjetskih pozornica.

Počeci HKUD-a Željezničar Osijek sežu u daleku 1930. godinu kada počinju s radom folklorna i tamburaška sekcija. Društvo njeguje i izvodi tekovine hrvatske foloklorne baštine. Društvo je rado viđen gost na mnogobrojnim događanjima u Hrvatskoj, a posebno se ponosi mnogobrojnim nastupima u inozemstvu. Društvo broji preko 200 članova. Oformljene su tri folklorne sekcije.

Posljednje je na scenu stupilo HKUD Valpovo 1905., društvo je osnovano daleke 1905. godine s ciljem očuvanja kulturno-umjetničko amaterizma, na glazbenom, plesnom, likovnom, literarnom i dramskom polju. Ansambl trenutno broji oko 120 članova. Ansambl godišnje broji oko 35 nastupa i na taj način je jedan od glavnih nositelja kulturnog života na području Valpovštine. Bilježe gostovanja širom Hrvatske, ali su i svoje nastupe prezentirali na mnogim pozornicama Europe.  Za svoj rad su dobili brojna stručna i društvena priznanja.

Gostujući ansabli su koncert završili zajedničkim pjevanjem bećaraca te zajedničkim kolom za koje je belomanastirska pozornica bila premala. Spomenuti gosti, izvrsni nastupi, ljepota hrvatskih narodnih nošnji, prepuna kino dvorana, u kojoj se tražilo mjesto više, vesela lica i glasan pljesak posjetitelja nedvojbeno potvrđuju kako je Baranja u jesen zaista lijepa. 

Više fotografija pogledajte na našoj Facebook fan stranici.

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4120948

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci