Baranja Medija | vijesti o Baranji

Dan Grada Belog Manastira 2013.

Svečanost uveličali mnogobrojni gosti

BELI MANASTIR - Obilježavanje Dana Grada Belog Manastira 11. studenog 2013. godine  je započelo u 9 sati na Trgu Slobode ponudom tradicionalnih jela, uporabnih predmeta, suvenira i eko proizvoda. Kuhao se grah za sve sudionike i građane. Polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Katoličkom groblju uslijedilo je u 10 sati nakon čega je održana misa u crkvi sv. Martina u Belom Manastiru. Nakon mise blagoslovljeno je vino u dvorištu crkve. Svečana sjednica Gradskog vijeća započela  je u 14 sati.

Sjednicu je otvorila predsjednica Gradskog vijeća Jadranka Sabljak. Uz nekoliko uvodnih riječi pozdravila je sve prisutne goste: saborskog zastupnika i počasnog građanina Belog Manastira Vladimira Šeksa, izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora Domagoja  Hajdukovića, zamjenike župana Osječko-baranjskog Željka Kraljička, Dragana Vulina i Jovana Jelića, predsjednika skupštine OBŽ-a Antuna Gabrajevića, generalne konzule Republike Mađarske i Srbije, gradonačelnike i načelnike općina te goste iz Mađarske. Minutom šutnje odana je počast svim braniteljima i umrlim članovima Gradskoga vijeća. Nakon čega je riječ pripala gradonačelniku Grada Belog Manastira Ivanu Dobošu.

Gradonačelnik Ivan Doboš  je naglasio da je proslava Dana Grada dobar trenutak da se rezimira protekla godina, ali i istaknu planovi za naredno razdoblje. U proteklih godinu dana je grad uz pomoć Ministarstva regionalnog razvoja i Europskih fondova uspio dovršiti ulicu P. Šandora, uz potporu istog ministarstva nastavljeni su radovi na drugoj polovici trga. Kraj radova se predviđa u proljeće sljedeće godine. I dalje traje uspješna suradnja s Hrvatskim vodama uz čiju je potporu uglavnom riješena vodoopskrba i odvodnja u gradu. Dogovorena je i realizacija druge faze pročistača otpadnih voda. U potpunosti je obnovljena zgrada Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva. Uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva u obnovljenim prostorijama će se moći provoditi i različiti drugi sadržaji. Zgrada bi u budućnosti bila i prostor za realizaciju projekata zamišljenih u projektu Tradicijski korzo. Grad se redovito prijavljuje na natječaje Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Uslijedit će rekonstrukcija rasvjete u Ulici dr. Franje Tuđmana, te rasvjeta dijela biciklističke staze Šumarina – Šećerana. 

Važno je spomenuti i projekt podjele 1000 kompostera građanima, važan je i projekt linije za sortiranje otpada koji je dogovoren u sklopu procesa zatvaranja gradskog odlagališta. U suradnji s gradom i dugim baranjskim općinama provodi se projekt obnove i izgradnje vinskih cesta, projekt Wine tour realiziran je sredstvima EU uz udio županijskih sredstava. Na taj način Baranja je dobila desetak kilometara vinskih cesta i vinski muzej. Grad je dobio i info pult gdje građani mogu dobiti  informacije o turističkim destinacijama i zanimljivostima o Baranji. U suradnji sa županijom u realizaciji je projekt Turski put  koji bi trebao preko Banske kose grad povezivati s Batinom i s novim lučkim putničkim pristaništem u Batini.  Važno je za istaknuti iznimno vrijedan projekt, projekt izgradnje biciklističkih staze, te uređenja okoliša Šećeranskog jezera. Projekt se provodi u suradnji s gradom Mohačem, Belišćem i Regionalnom razvojnom agencijom Slavonije i Baranje.

- Istakao bih nešto što je u ovim deprimirajućim vremenima ipak vratilo optimizam i nadu. Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, vratio se interes stranih investitora za naše područje. Bilo je više upita za ulaganje u našu poslovnu zonu., rekao je gradončelnik Ivan Doboš.

I ime županije Osječko-baranjske prisutne je pozdravio zamjenik župana Željko Kraljičak. U svome govoru posebno je naglasio da se sve treba učiniti kako bi mladi ostali živjeti na ovome području, a za to je  potrebno ponuditi kulturne sadržaje, uređeno zdravstvo, školstvo, a najvažnije od svega gospodarstvo, treba prepoznati potrebe područja. Europski fondovi su samo sredstvo da ostvarimo svoje vizije.

- Trebamo surađivati, a ne gledati prijetnju jedni u drugima. Trebamo gledati što dobro možemo učiniti za ovaj prostor. Trebamo pokazati najbolje što znamo, a znamo biti vrijedni. Neki će reći da smo na ovim prostorima materijalno siromašni, ali smo duhovno bogati.To duhovno bogatsvo pokažimo kroz naše vizije i zajedništvo., rekao je zamjenik župana Željko Kraljičak.

Izaslanik Hrvatskog sabora Domagoj Hajduković je prisutne pozdravio i čestitao Dan Grada Belog Manastira i blagdan svetog Martina u ime predsjednika Hrvatskog sabora Josipa Leke, koji je svoj  nedolazak opravdao prigodnim pismom isprike.

Na kraju je prisutne pozdravio i čestitao Dan grada, počasni građanin i saborski zastupnik Vladimir Šeks.  Istakao je svoje zadovoljstvo jer je Grad Beli Manastir u ovim teškim vremenima marljivim radom prepoznao kako ostvariti rezultate posebice u razvoju komunalne infrastrukture. Postoji dobra suradnja između grada i županije, a to je jamstvo da se svi razvojni projekti, koji znače novo zapošljavanje mogu i ostvariti.

- Nađite dobre putove da se približite pristupnim i kohezijskim EU fondovima. Vidim da  ste već na dobrom putu da vežete sredstva iz Europe. Vidim da Baranja i Beli Manastir dolazi na jednu dobru putanja., rekao je saborski zastupnik Vladimir Šeks.

Za zasluge u području odgoja i obrazovanja i društvenih djelatnosti dodijeljena je povelja Grada Belog Manastira učiteljici Lidiji Šumigi. Povelju je predao gradonačelnik Ivan Doboš. Lidija Šumiga je uspješna i kreativna učiteljica razredne nastave od 1991. godine. Napredovala je je u zvanje učitelja mentora 2007. godine. Jedna je od suosnivačica Društva Naša djeca, gdje je deset godina volonterski obnašala dužnost predsjednice društva. Vodila je mnogobrojne aktivnosti za djecu na razini grada: biciklijada, djeca pjevaju hitove, igre na vodi, škola plivanja, mnoge radionice za djecu. Osmislila je 2004. godine radijsku emisiju Mudrica, a emisija se još uvijek  emitira. Svojim radom i zalaganjem dala je doprinos  uspješnijem i kvalitetnijem odrastanju djece.

Cjelokupnu svečanost je uveličala i Umjetnička škola Beli Manastir sa svojim glazbenim izvedbama.

Obilježavanje Dana Grada završilo je u 17 sati oživljavanjem legende o svetom Martinu na Trgu Slobode u organizaciji DZMH Belog Manastira.

 

 

 

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4120974

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci