Baranja Medija | vijesti o Baranji

Osnovna škola "Dr. Franjo Tuđman" Beli Manastir

Djeca proslavila "Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje"

BELI MANASTIR - U četvrtak 17. listopada 2013. godine učenici, roditelji i djelatnici Osnovne škole „Dr. Franjo  Tuđman“ Beli Manastir obilježili su kratkim programom, izložbom pekarskih i drugih domaćih proizvoda Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na školskom trgu. 

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje već se tradicionalno obilježavaju u Osnovnoj školi „Dr. Franjo Tuđman“ Beli  Manastir. Pokret prijatelja prirode Lijepa naša je 1991. godine došao na ideju za projekt da se u cijeloj Hrvatskoj provode Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Program Dana zahvalnosti se provodi u svim vrtićima, školama i odgojno–obrazovnim ustanovama. Osnovna škola „Dr. Franjo Tuđman  je u ovaj projekt uključena od 2000. godine.

O samoj organizaciji, programu i provedbi programa porazgovarali smo s vjeroučiteljicom i organizatoricom Helenom Ivičin.

- Ove godine organizirali smo u suradnji s roditeljima, bakama, djedovima, učenicima i djelatnicima škole Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na našem školskom trgu. Tema je bila zdrava hrana. Budući da smo već u Europskoj uniji u programu su bile recitacije na svim jezicima koji se u našoj školi uče, dakle na mađarskom, engleskom, njemačkom, hrvatskom, srpskom jeziku, sudjelovali su i Romi., rekla je Helena Ivičin.

Na školskom trgu je bilo izloženo ukupno 56 štandova. Svaki razred je sa svojim učiteljem ili razrednikom priredio i uredio štand. Na štandovima smo mogli vidjeti različite  krušne proizvode (kiflice, kolače,kruhove, kolačiće u slovima abecede), raznovrsne plodove zemlje (šarenilo bundeva, oraha, grožđa, jabuka), neki od štandova su bili ukrašeni i lavandom, mentom, pelinom...

Djeca i njihovi roditelji, bake i djedovi su pokazali veliku kreativnost i trud. Tomu u prilog govori i velika posjećenost. Na neke štandove su nas mamili i zanimljivi naslovi poput: „Zemlja i zdravlje“, „Jesenjske slovonjupalice i dekoracije“i slično. U programu je sudjelovao i zbor, te dječja folklorna skupina HKUD Beli Manastir.

- Neke smo proizvode napravili u školi, neke kod kuće. Svoj štand smo uredili uz pomoć učiteljice. Mi smo se potrudili, pomogli su nam roditelji, ali i naše bake. Na štandu smo izložili kiflice, kruh, kolače., rekao nam je Luka Bertok, učenik 2. a razreda.

Svečanostima Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, uz molitvu, blagoslov i simbolično blagovanje kruha zahvaljujemo Bogu na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima smo tijekom godine kao narod i kao pojedinci bili podareni. Stoga će se Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje prigodno obilježiti i Misom zahvalnicom, 27. listopada u crkvi svetog Martina u Belom Manastiru s početkom u 11 sati.

Fotografije s događanja pogledajte na našoj Facebook fan stranici.

 

 

 

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4122524

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci