Baranja Medija | vijesti o Baranji

Međunarodna smotra folklora

Dva sata uz vesele ritmove folklornih skupina

BELI MANASTIR - U petak 4. listopada održana je  Međunaroda smotra folklora s početkom u 19 sati u kino dvorani u Belom Manastiru. Smotra je organizirana u sklopu Dana gospodarstva i kulture Mađara u Republici Hrvatskoj. U prepunoj kino dvorani  gledatelji su mogli uživati u nastupu folklornih skupina iz Rumunjske, Srbije, Mađarske, Osijeka (Makedonsko kulturno-umjetničko društvo)  i domaćina MKD Pélmonostor Beli Manastir.

 Sama manifestacija traje od 28. rujna do 6. listopada, smotra folklora predstavlja vrhunac manifestacije. Nakon uvodnih riječi voditelja i pozdravljanja svih prisutnih sve goste je pozdravio i predsjednik Mađarske kulturne udruge Pélmonostor Šandor Juhas. Gospodin Juhas je istakao da su Dani gospodarstva i kulture Mađara u Republici Hrvatskoj već tradicionalna manifestacija koja se održava godinama. Neke od aktivnosti su uspješno završene, a neke tek predstoje; Dani sela Zmajevac, čuveni Vinski maraton, dramsko–folklorni program u Batini, etnografska izložba u Suzi. Sve je to rezultat rada tijekom cijele godine kako bi se sačuvala kultura i tradicija u Baranji.

-Današnji događaj je posvećen folkloru. Nositelj svega je Mađarska udruga Pélmonostor. Udruga koja je dosta aktivna. Aktivni smo već 15 godina. U tom periodu smo imali preko 500 nastupa. „Prošarali“ smo dobar dio Europe (Beč, Budimpešta, Zagreb, Skoplje, Ljubljana...). Predstavili smo naše običaje i  pronjeli ime Beloga Manastira., završio je gospodin Šandor Juhas zahvalivši se svima na dolasku.

Ispred Gradskog vijeća Grada Belog Manastira prisutne je pozdravila predsjednica vijeća Jadranka Sabljak. U ime grada, svojih suradnika i svoje osobno ime nekoliko riječi prisutnima je uputio i gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš. Obraćanje i pozdravljanje prisutnih je završio zastupnik mađarske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru gospodin Deneš Šoja.

- Predstoji nam jedna lijepa manifestacija. Svaki nam je vikend ispunjen  određenim sadržajima, prije svega kulturno–zabavnim, što je dobro za naše sugrađane koji na trenutak mogu zaboraviti određene probleme i poteškoće. Mislim da moramo biti optimisti. Ovi programi će učiniti da na trenutke zaboravimo na probleme. Ja vam iskreno želim da se dobro osjećate i da se ovdje dobro zabavimo. Onima  koji nastupaju želim da uspješno izvedu svoje programe. Još jednom se zahvaljujem svima Vama koji ste došli da uveličate ovu manifestaciju Saveza mađarskih udruga i Kulturnog društva Pélmonostor., završio je gospodin Deneš Šoja.

 Usljedio je dvosatni nastup folklornih skupina. Nastup je otvorila dječja folklorna skupina  MKD Pélmonostor Beli Manastir. Svoje plesno  umijeće na pozornici su prikazali gosti iz Osijeka, Rumunjske, Srbije, Mađarske  te na samom  kraju omladinska skupina domaćina. Publika je svoje zadovoljstvo odgledanim izrazila čestim i glasnim pljeskom. Zajedničko dručenje je nastavljeno i u predvorju kino dvorane uz ples i prigodnu zakusku.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4122592

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci