Baranja Medija | vijesti o Baranji

Održane Berbene svečanosti i Dani vina u Suzi

Zolt Faraho je najbolji kuhar na ovogodišnjoj grahijadi u Suzi

SUZA - U Suzi su protekloga vikenda održane 8. berbene svečanosti i Dani vina. Suza je između ostalog, osim po vinogradarstvu prepoznatljiva i po svojoj tradicijskoj manifestaciji koju već dugi niz godina zajednički organiziraju mađarska kulturno-umjetnička društava "Csardas" i "Jokai Mor" iz Suze.

Manifestacija koja je nastala upravo iz njegovanja odnosa prema folkloru i etno tradiciji i baštini, te običaja vezanih za berbu grožđa svake godine privlači veliki broj posjetitelja. Uz pjesmu i ples prikazuju običaje vezane za vinogradarstvo i život mještana toga kraja, a ujedno spajaju tradicionalne vrijednosti s današnjim vremenom. 

Program Berbenih svečanosti  je započeo u subotu u jutarnjim satima na poznatom Fica ranču gdje se održavalo natjecanje konjskih zaprega. Sedamnaest jahača i 15 zaprega sudjelovalo je u ovom natjecanju u kojemu su svoje umijeće pokazali brojnim ljubiteljima konjičkog sporta. Održana je i dječja biciklijada koju su domaćini kao novinu ove manifestacije uveli protekle godine.

U poslijepodnevnim satima održana je Svečana berbena povorka kroz selo u kojoj su prikazani običaji berbe grožđa, a sve mještane koji su ih dočekali ispred svojih kuća sudionici povorke darivali su grožđem. Nakon povorke održana je i tradicionalna Smotra folklora u kojoj su osim domaćih folklornih skupina nastupili i gosti iz susjedne Mađarske. Sve je završilo tradicionalnom Berbenom zabavom.

Drugoga dana manifestacije, u nedjelju, 29. rujna, u središtu mjesta održano je natjecanje u kuhanju graha na vinogradarski način, u glinenim ćupovima. Riječ je o tradicionalnom načinu kuhanja graha koji je bio uobičajen za seljake koji su prije više stoljeća radili u vinogradu, jer bi grah i meso stavili u glineni ćup, te bi se on kuhao pored vatre nekoliko sati, za vrijeme dok bi oni radili u vinogradu.

Svoje umijeće kuhanja na ovakav način pokazalo je 22 natjecatelja koji su pristigli iz svih dijelova Baranje, ali iz susjedne nam Mađarske. Prema mišljenju komisije najbolji kuhar ovogodišnje grahijade je Zolt Faraho iz Kopačeva. Posjetitelji su tijekom dva dana održavanja manifestacije imali prilike razgledati izložene štandove s domaćim tradicionalnim proizvodima ovog kraja. Organizatori su zadovoljni unatoč lošem vremenu i kiši koja nije spriječila niti posjetitelje niti natjecatelje drugoga dana održavanja manifestacije da uspješno i ove godine program Berbenih svečanosti i Dane vina privedu kraju. Glavni pokrovitelj manifestacije je Savjet za nacionalne manjine.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4120926

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci