Baranja Medija | vijesti o Baranji

ZATVARANJE 4.FESTIVALA KAZALIŠNOG STVARALAŠTVA BELI MANASTIR

Kućanice iz Županje najbolje po izboru publike i žirija

BELI MANASTIR - U nedjelju 29. rujna u kino dvorani u Belom Manastiru održana je završna večer 4. festivala kazališnog stvaralaštva. Festival kazališnog stvaralaštva, kojega je organiziralo Gradsko kazalište Beli Manastir, svečano je otvoreno 7. rujna. Gledatelji su tijekom četiri vikenda mogli uživati u čak deset kazališnih predstava i to u izvedbi kazališta iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na završnoj večeri festivala posjetitelji su mogli uživati u zabavnom programu domaćina uz goste iznenađenja. Sve je bilo popraćeno dodjelom nagrada Hrvatskog sabora kulture te dodjelom simboličnih nagrada najvjernijoj publici. Nakon nagrada publici usljedila je, dodjela festivalskih nagrada, nagrada za najbolju predstavu po izboru publike i  „Skokice – kokice“  plesna skupina koje je zabavljala prisutnu publiku svojim veselim plesom.

Nakon razgovora „voditeljice“ s gostima (dogradnačelnik Zoran Kranjčec i zamjenik gradonačelnika Marko Bogatić) obojenog humorističnim tonovima usljedilo je obraćanje profesora Mirka Kovačevića, stručnog suradnika za kazališnu, književnu i likovnu kulturu Hrvatskog sabora kulture. U kratkom govoru profesor Mirko Kovačević je svima poželio dobrodošlicu. Kratko je  prezentirao rad belomanastirskog kazališta od njegovih začetaka koji sežu u daleku 1928. godinu. Te 1928. godine u Belom Manastiru je počela djelovati Diletantsko pozorišna družina. Kontinuitet njezina djelovanja je bio nenarušen sve do ratne 1991. godine. Kazalište je egzistiralo i za vrijeme Domovinskog rata, rad se tada odvijao u skloništu u Osijeku. Uza sva nastojanja ipak 2005. dolazi do privremenog razilaženja, no godinu dana kasnije 2006. kazalište ponovno počinje sa svojim radom uz pomoć Zorana Hermana, Branislava Katalinića i Daniele Taslidžić Herman.

Dodjeljujemo diplomu Danieli Taslidžić Herman za desetogodišnji uspješan rad na širenju i razvijanju kulturno-umjetničkog amaterizma i hrvatske kulture u nadi da će svojim talentom obogaćivati ovo amaterske, odnosno, možda u budućnosti i profesionalne daske koje život znače., rekao je profesor Mirko Kovačević, dodijelivši prigodnu diplomu.

Usljedila je dodjela nagrada najvjernijoj publici te dodjela prigodnih zahvalnica Gradu Belom Manastiru kao glavnom pokrovitelju te svim sponzorima koji su omogućili izvedbu festivala. Glavni organizator festivala  bilo je Gradsko kazalište Beli Manastir u suradnji s Centrom za kulturu Grada Belog Manastira. Svoj doprinos je dao i DVD Beli Manastir i Mirovna grupa Oaza.

Sve predstave je vrijedno pratilo Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Branko Katalinić (predsjednik), Jadranka Sabljak (član) i Lidija Šumiga (član). Odluke Prosudbenog povjerenstva je obznanila Daniela Taslidžić Herman.

- Žiri je odlučio da nagradu za najbolje kostime dobiva KUD-a "Primorka" iz Krasice za prdstavu: „Sve o ženama“.  Nagradu za najbolju scenografiju dodijelili su KUD-u „Branko Radičević“, Pačetin za predstavu:  "Alo, alo". Najbolja sporedna  muška ulogu odlazi u Sisak  Stivu Stipić za uloga djeda u predstavi: „Sveta Tea“, najbolja spredna ženska uloga  dodijeljena je Sabini Topčić u ulozi Mirte u predstavi „Vrata, prozori i prirodni nagoni“, Pučke scene Hercegovac. Najbolja muška uloga: Ivan Lukić u predstavi: “Nemoš pobjeć od nedjelje“, Kaštelanskog kazališta, a najbolja ženska uloga odlazi u Sinjsko pučko kazalište, Mariji Cvrlje Radović  u ulozi Mare,  „Priča iz trgovačkog centra“. Za najbolji dramski tekst nagradu je dobio Dragan Tešić u monodrami: „ S čime s kime u EU – glavom ili guzicom“, Draft  teatar Tuzla. Najbolja režija: Cvetin Aničić za predstavu „Želim da se oslobodim“, Amatersko pozorište Šid, Srbija. Ove godine žiri i publika su odlučili zajedno, najbolja predstava po izboru publike i najbolja predstava po izboru žirija je: „Kućanice“, Mrak teatra Županja., rekla je Daniela Taslidžić Herman.

Gradsko kazalište Beli Manastir dodijelilo je i posebnu nagradu za dugogodišnju suradnju profesoru Mirku Kovačeviću nakon čega je usljedilo službeno zatvaranje festivala uz prigodne riječi gradonačelnika Grada Belog Manastira Ivana Doboša.

- Svemu što je lijepo jednom dođe kraj pa tako i ovoj četvrtoj po redu amaterskoj smotri kazališnog stvaralaštva ovih vrijednih kazalištaraca. Proteklih mjesec dana oživjele su ove daske koje život znače. Ja bih se ovom prigodom zahvalio svima koji to zaslužuju, prije svega našim vrijednim kazalištarcima koji su organizirali četvrti po redu festival, ne sumnjam da će iduće godine biti i peti jubilarni festival smotre amaterskog kazališta. Nadalje, zahvaljujem Prosudbenom povjerenstvu, koje je ocjenjivalo i  na kraju dodijelilo nagrade svima koji to zaslužuju. No, sve ovo ne bi proteklo u ovakvom ozračju, da nije bilo Vas vjerna publiko, koji ste iz vikenda u vikend dolazili i vjerno nagrađivali svojim pljeskom sve ove vrsne predstave koje su se redale iz vikenda u vikend u gotovo proteklih mjesec dana., zaključio je gradonačelnik Ivan Doboš zatvorivši festival.

Uz riječi gradonačelnika i službeno zatvaranje, uz želju za ponovni susret iduće godine, završio je ovogodišnji festival. Simboliku kraja upotpunio je i zajednički naklon svih zaslužnih za ostvarenje festivala.

 

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4056512

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci