Baranja Medija | vijesti o Baranji

Održana manifestacija "Jesen u Baranji"

Fiš, konji i tamburica obilježili početak jeseni

BELI MANASTIR - Protekloga vikenda održana je trodnevna tradicijska, gastonomska i zabavna manifestacija „Jesen u Baranji". Organizirana je s ciljem očuvanja tradicije ovog kraja, a upravo je najpoznatija po smotri folklora i natjecanju u kuhanju fiš-paprikaša. 

Mnogobrojni posjetitelji i gosti imali su prilike uživati u bogatom kulturnom, gastronomskom i zabavnom programu i sadržajima.

Velika fišijada na trgu!

Manifestacija je započela u petak, 20. rujna otvorenjem izložbe „Multikulti u Baranji i Belom Manastiru jučer-danas-sutra“ na kojoj je predstavljena bogata kulturna i tradicijska baština ovog kraja. Poslijepodnevni sati bili su rezervirani za  tradicionalnu fišijadu, točnije "Otvoreno prvenstvo Baranje u kuhanju fiš-paprikaša".

Na gradskom Tgu Slobode okupilo se mnoštvo posjetitelja i 72 kuhara  koji su se natjecali u kuhanju ribljeg paprikaša, a sve je bilo popraćeno velikom gastro ponudom u šatoru. Mirisnu atmosferu dodatno je začinio i bogat  program, pa je tako uz red kotlića, okus vina, zvuke tamburica brzo i ugodno uz veselo raspoloženje dočekano i konačno proglašenje pobjednika. 

Za pobjednika Fišijade 2013. godine izabran je Željko Turalija iz Valpova koji će na proljeće konkurirati u natjecanju na državnoj razini, drugo mjesto pripalo je Miodragu Petrićeviću, a treće Mii Petrićević. Svi oni primili su i lijepe nagrade, a ostali natjecatelji dobili su zahvalnice za sudjelovanje u natjecanju. Za zabavni dio programa pobrinuli su se "Tamburaši Slavonske krvi" i tamburaški sastav "Pleter" uz čije je zvuke i pjesme do kasnih večernjih sati obilježena ovogodišnja fišijada. Uz neizostavni fiš-paprikaš, brojni posjetitelji mogli su uživati u još jednom baranjskom specijalitetu - šaran u rašljama.

Ljepote svatovskih zaprega privukle mnoštvo posjetitelja

Drugi dan manifestacije, 21. rujna svi posjetitelji su mogli uživati u defileu svatovskih zaprega, konjičkim natjecanjima, koja su se održavala na Vašarištu, nastupu kulturno-umjetničkih društava (Hrvati, Mađari, Srbi, Romi, gosti iz Mađarske) na Trgu Slobode, gdje ste mogli posjetiti i štandove s domaćim tradicijskim proizvodima. Večer je završila uz zvuke TS Rampaš i rock benda Bled Leid.

I ove godine je Smotra svatovskih zaprega izazvala veliko zanimanje i mnoštvo posjetitelja. Smotru svatovskih zaprega je otvorio gradonačelnik Grada Beloga Manastira Ivan Doboš, te predsjedninca Gradskog vijeća Jadranka Sabljak. Obratili su se prisutnim posjetiteljima s nekoliko prigodnih riječi, nakon čega je usljedio defile konjskih zaprega ulicama Grada Belog Manastira. Smotra je obuhvatila i proglašenje naljepše svatovske zaprege, naljepše jahačice i naljepšeg jahača.

O samoj organizaciji i detaljima konjičkih natjecanja pričali smo s predsjednikom konjogojske udruge „Baranja“ i Smotre svatovskih zaprega gospodinom Ivanom Gajšekom.

- Ove godine se na našu smotru odazvalo ukupno 17 zaprega i 25 konjanika. Zaprege i konjanici  su došli iz mnogih mjesta Slavonije i Baranje, između ostalog iz: Iloka, Vukovara, Retkovaca, Ernestinova, Laslova, Bogdanovaca, Kešinaca. Posjetitelji iz Kešinaca su došla s čak sedam zaprega. Konjička natjecanja su obuhvatila četiri kategorije: revijalna vožnja čunjeva preciznosti, brzinska vožnja, tekličko jahanje kroz čunjeve, tehničko jahanje kroz prepreke. Nakon natjecanja organizirana je večera za sve sudionike, rekao je predsjednik udruge Ivan Gajšek.

Tako je kombinacijom pjesme, plesa, gasto ponudom i narodnim običajima uspješno završena još jedna "Jesen u Baranji". Organizatori manifestacije su i ove godine Udruga Jesen u Baranji, Turistička zajednica Baranje i Grad Beli Manastir, uz potporu Osječko - baranjske županije.

Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici OVDJE i OVDJE

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4056453

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci