Baranja Medija | vijesti o Baranji

Projekt "Tradicijski korzo" organizirao šetnju baranjskih KUD-ova

"Baranjsko kolo" rasplesalo uspavani korzo

BELI MANASTIR - U subotu, 31. kolovoza u Belom Manastiru, u okviru projekta „Tradicijski korzo“, pod rukovodećom palicom Tomislava Tenjerija i HKUD-a Beli Manastir, belomanastirsko gradsko  šetalište na Trgu Slobode ugostilo je baranjska kulturno - umjetnička društva, koja su uz zvuke tamburice „Baranjskog kola“ oživjela pusti belomanastirski korzo. VIDEO! GALERIJA! 

 Simboličnom šetnjom od središnjeg gradskog trga do spomenika braniteljima i žrtvama Domovinskog rata „Hrvatska zemlja“, HKUD Beli Manastir, SKUD “Jovan Lazić“ i KUD “Mladi šokci“ iz Duboševice pokazali su rijetkim gledateljima kako bi u budućnosti ovaj korzo trebao izgledati.

Naime, belomanastirski korzo je kroz 70-te i 80-te godine prošlog stoljeća bio centralno mjesto okupljanja građanstva i svakodnevni izlog grada. Šetalo se uglavnom u predvečerje i u ranim večernjim satima, par krugova, sa jednog kraja na drugi kraj korza, družeći se u grupama i ćaskajući o običnim temama. Bitno je bilo znatiželjno razgledati, i još važnije – biti viđen. Kino, glavna gradska kavana, kafić i slastičarna, bili su stožerna mjesta oko kojih se okupljala omladina, koja je u svakom trenutku znala gdje i kada može pronaći društvo za zabavu i prekratiti vrijeme. Na korzu je uvijek nekoga bilo pa je ono često bilo utočište od samoće.

Običaj šetnje korzom polako je nestao 90-tih godina pojavom videorekordera i kompjutera, koji su polako istiskivali večernja druženja, kako bi ona pojavom mobitela gotovo sasvim prestala.

„Tradicijski korzo“ svojim programom želi ponovo oživjeti ta „stara vremena", kojih se mnogi sjećaju sa sjetom u srcima" i nadom da će se ponovno vratiti živost i mladost na naše ulice, koje su uglavnom prazne i puste.

Baranjski KUD-ovi odplesali su zajedničko „Baranjsko kolo“, u kojemu su plesale hrvatske i srpske narodne nošnje, u jednoj koreografiji i istim ritmom, da bi središnjim gradskim trgom poslije dugo vremena odjeknulo „Užičko kolo“, koje je pokazalo kako su Belomanastirci i Beli Manastir tolerantna sredina koja njeguje običaje i poštuje tradiciju svojih manjina.

I zaista je šteta što ovaj događaj nije vidjelo više gledatelja i uličnih šetača, jer je naš trg bio gotovo pust, pa pred „Tradicijskim korzom“ i građanima Belog Manastira stoji veliki zadatak - Vratiti se na naš trg i naše korzo!

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4086400

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci