Baranja Medija | vijesti o Baranji

ODRŽANO 15. PO REDU MEĐUNARODNO NATJECANJE U KUHANJU PILEĆEG PAPRIKAŠA U KOTLIĆU

Arpad Kovač skuhao je najukusniji pileći paprikaš

BELI MANASTIR – Protekle  subote, 31. kolovoza u organizaciji Mađarske kulturne udruge "Pelmonostor" održano je 15. po redu Međunarodno natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša. Ova tradicionalna manifestacija održava se s ciljem njegovanja starih običaja na području Baranje, stoga je jedina ovakvog karaktera. 

U belomanastirskoj Mađarskoj kući na adresi Augusta Cesarca 16, protekle subote bilo je sve u znaku mirisa i okusa pravih domaćih delicija. U konkurenciji od 30 ekipa održano je natjecanje u kuhanju pilećeg paprikaša u kotlićima. Osim natjecateljskog, kuhanje ovog tradicionalnog specijaliteta, imalo je za cilj druženje kao i promicanje običaja Mađara kroz pjesmu, ples, i ostale sadržaje poput predstava i igrokaza. Ova belomanastirska manifestacija sa tradicijom dugom 15 godina okupila je kuhare i posjetitelje pristigle iz raznih krajeva Lijepe naše, te susjedne Republike Mađarske. 

- Riječ je o našoj tradicionalnoj manifestaciji kroz koju njegujemo naše običaje, a u kojima je uključena i gastronomija. Osim toga što u našoj udruzi imamo pet sekcija koje intenzivno rade upravo i na ovaj način kroz ovu manifestaciju potrvrđujemo našu tradiciju i običaje. – istakao je predsjednik Mađarske kulturne udruge "Pelmonostor" Šandor Juhas. – Ove godine imali smo 30 prijavljenih kotlića i nažalost nismo u mogućnosti prijaviti više upravo zbog kapaciteta i mjesta. Odaziv natjecatelja i posjetitelja je svake godine velik, u konačnici uvijek je podjednako. – kazao je Juhas.

Komisija za ocjenjivanje u sastavu Šandor Čaplar, predsjednik žirija, Habula Ilonka i Arpad Šipec nisu imali nimalo lak posao, a to je proglasiti najbolji od najboljih paprikaša. Prema riječima predsjednika žirija Šandora Čaplara ocijenjivale su se četiri kategorije i to boja, gustina, okus i domaće tijesto, točnije trganci koji su također ulazili u sastav ocjene uz paprikaš. 

Kako su nam ispričali mnogi kuhari tradicija ove manifestacije je u tome da su pripadnici jačeg spola zaduženi za kuhanje, dok su pripadnice nježnijeg spola zadužene za izradu domaćeg tijesta trganaca, koje se na našim prostorima od davnina priprema uz pileći paprikaš, te se obično i naziva pileći paprikaš s trgancima. 

- Za izradu domaćeg tijesta potrebni su brašno, sol, jaja i voda, a prava tajna je u domaćim jajima – ispričala nam je Ružica Joh iz Belog Manastira. 

Tajnu recepta za pripremu pilećeg paprikaša otkrili su nam mnogi majstori kotlića, po nekima je tajna u crvenoj paprici, po nekima da je pileće meso što starije, no onaj tajni sastojak koji dodaju ipak su zadržali za sebe.

S obzirom da su jednoglasno odlučili da je najukusniji pileći paprikaš u kotliću skuhao Arpad Kovač iz Karanca, (Ekipa Sabo), drugo mjesto osvojila je ekipa Gerber iz Šumarine, a titulu trećeg mjesta dobio je Mikloš Radičev iz Batine. Svi ostali kotlići bili su vrlo ukusni jer su posjetitelji u vrlo kratkom vremenu ispraznili sve kotliće. 

Svoje kulinarsko umijeće u vrlo izjednačenom natjecanju, na kojem je svaka ekipa imala svoju tajnu dobrog paprikaša, na kraju su ipak odlučile samo nijanse. 

Bila je ovo još jedna uspješno organizirana manifestacija na kojoj je uz domaće specijalitete, druženje, zabavu i pjesmu uživalo preko 300 – tinjak gostiju, pa je za očekivati da će slijedeće godine biti još više prijavljenih natjecatelja i posjetitelja. Fešta je trajala do kasnih večernjih sati, a gosti, natjecatelji i posjetitelji mogli su uživati u zvucima mađarske glazbe sastava Dunatáj iz Kotline. 

Više fotografija pogledajte na našoj Facebook stranici.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4086404

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci