Baranja Medija | vijesti o Baranji

Inicijativa "Pričaj mi priču" iznenadila belomanastirce

Sat čitanja na Trgu slobode

Glumci Gradskog kazališta Beli Manastir, novinari i slučajni prolaznici čitali pjesme, priče i bajke.

BELI MANASTIR – U subotu se na belomanastirskom Trgu slobode od 10 sati ujutro mogla čuti poetskom dušom izgovorena pisana riječ. Brojni čitači stali su hrabro pred mikrofon sa knjigama u rukama izgovarajući stihove, pričajući priče i bajke, izvlačeći mudrost i ljepotu pisane riječi iz tekstova koje su sami odabrali - začinjeni pjesmama na gitari.

Ideja "Pričaj mi priču", nastala u redakciji BaranjaMedija.hr portala, realizirala se u organizaciji i svesrdnoj pomoći Gradskog kazališta Beli Manastir i Mirovne grupe „Oaza“ i pravo je osvježenje na belomanastirskoj kulturnoj i društvenoj sceni. Trgovi su u prošlosti i zamišljeni kao mjesta okupljanja građanstva na kojima bi se družilo i raspravljalo pa je ovo bila dobra prigoda da se u veseloj i opuštenoj atmosferi, jedne sasvim obične subote u kojoj se uglavnom kupuje, ispija kavica i šeta po gradu, učini grad ljepšim i zanimljivijim. Glumci Gradskog kazališta, volonteri iz „Oaze“, ali i slučajni prolaznici čitali su odabrane tekstove sa veseljem i guštom. Iz zvučnika je odzvanjao Grga Čvarak, Antuntun, baba i djeda su vadili repu, tekli su zvuci poznatih i nepoznatih rečenica, praćeni pogledima prolaznika sa cekerima u rukama i odobravanjem u očima.

Gradski trg je na sat vremena postao jedna velika čitaonica i mjesto zbog kojega je i napravljen. Naime, zajednički prostor se mora koristiti što je više moguće, kako bi postao središte iz kojega će kuljati ideje i širiti se dobre vibracije te tako grad učiniti boljim i zanimljivijim.

Dočekani su i šetači i šetačice napuštenih pasa iz Skloništa za životinje kojima je gradski trg već postao „domaći teren“ i svojevrsno okretište prema povratku njihovoj tužnoj sudbini.

Možda se neki neće složiti sa ovako velikim okupljanjima u središtu grada, a posebno okupljanjem pasa, no, trebali bi postati svjesni da Beli Manastir ima status grada još od 60-tih godina prošlog stoljeća koji se treba stalno potvrđivati urbanim izgledom i ponašanjem.

Zamišljena kao jedna velika čitaonica, pjevaonica i pričaonica ova priča sa trga imat će i nastavke u čijim će se epizodama moći pojaviti svi voljni pokazati, bez zadrške, svoj talenat i umijeće svima.

Nadamo se da će nas Beli Manastir prihvatiti i podržati.

Galeriju pogledajte na našoj Facebook fan stranici

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4057943

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci