Baranja Medija | vijesti o Baranji

Obilježen Dan pobijede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Položeni vijenci u spomen svim žrtvama i stradalnicima

BELI MANASTIR – Jutros u devet sati, 5. kolovoza, povodom Dana pobjede i  domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, na belomanastirskom Trgu slobode pored spomenika hrvatskim braniteljima i žrtvama domovinskog rata „Hrvatska zemlja“, položeni su vijenci u spomen i čast svim žrtvama i stradalnicima. Vijence su položili predstavnici gradskog vijeća, braniteljskih udruga i političkih stranaka aktivnih u našem gradu.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti ujedno je i Dan hrvatskih branitelja kojim se obilježava i prisjeća na teške ratne dane koji su razorno pogodili našu domovinu i susjednu BiH. Oslobodilačka akcija „Oluja“ u kojoj je oslobođen Knin i zapadni dio okupiranih prostora Republike Hrvatske, bila je početak kraja rata u Hrvatskoj i održala se na današnji dan prije 18 godina. Nakon „Oluje“ uslijedio je Daytonski sporazum i kraj rata u Bosni, da bi se, nakon svih ovih krvavih i tragičnih događanja, rat zapadno od Drine i Dunava okončao mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja, kako se zvao proces povratka istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema u državni i pravni okvir Republike Hrvatske.

U spomen i počast poginulima tijekom akcije „Oluja“, ali i svim drugim tragično stradalima i nestalima širom zemlje, položeni su vijenci zahvalnosti i pijeteta i u našem gradu.

Vijence su položili predstavnici Gradskog vijeća na čelu sa predsjednicom Jadrankom Sabljak, dogradonačelnici Zlatko Kranjčec i Marko Bogatić, te predstavnici udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata.

Ravnatelj Centra za mlade katoličke crkve svetog Martina, Anto Guberac, održao je nadahnut govor u kojemu je slikovito izrazio potrebu prisjećanja na žrtve i stradalnike kao i junake i heroje povijesnih silnica na zemlji kojoj hodimo. Uvijek ističući dobrotu i vrlinu vjere, kao glavno ishodište kojemu trebamo težiti, čovjekoljublje i moralni integritet kojega moramo svakodnevno štovati, Anto Guberac je dao naputak kako živjeti i ponašati se u višenacionalnom gradu koji je proživio i preživio teške ratne traume.

Nakon polaganja vijenaca organizirana je na Gradskom stadionu Beli Manastir proslava uz baranjske delicije i tamburaše.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4120867

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci