Baranja Medija | vijesti o Baranji

Tradicijski korzo i Baranjsko ljeto mladih

Kako su se igrali bake i djedovi?

BELI MANASTIR – U prošlu subotu u jutarnjim satima na Gradskom stadionu Beli Manastir, u okviru Baranjskog ljeta mladih, održana je vedra i simpatična natjecateljska igra – "Kako su se igrali naši djedovi i bake". U okviru projekta Tradicijski korzo, čiji je nositelj Grad Beli Manastir u partnerstvu sa HKUD-om Beli Manastir, grupa volontera je osmislila program različitih kulturnih i sportskih manifesticija kojima bi se poboljšao društveni život grada. Financiran od Nacionalne naklade za razvoj civilnog društva, ovaj projekt živjet će još najmanje do kraja godine kroz različita događanja u gradu i široj okolici. VIDEO!

Na Gradskom stadionu bilo je živo, napeto i veselo. Iako je vrućina već u 10 sati ujutro bila poprilična, temperatura i natjecateljska napetost bila je još veća. Podijeljeni u sedam grupa po četiri člana „mali“ natjecatelji su imali priliku upoznati se sa šest igara kojima su se zabavljali i kratili vrijeme naši djedovi i bake. Svima dobro poznato „povlačenje konopa“, bio je dobar uvod i zagrijavanje za bacanje, sasvim pristojno velikog "kamena s ramena", nakon kojega se hopsalo u vrećama pa navlačilo zajednički držeći štap u igri Mosor, da bi se na kraju "hodalo na tri noge" i pretakala voda probušenom čašom.

Atmosfera je bila prava sportska, sa pokojom suzom i "teškim" razočaranjem, kad bi se u posljednjem trenutku zapelo i palo, ili se u zadnjem krugu, kad je već sve bilo gotovo i pobjeda u šaci - srušila kanta s vodom.

Roditelji, bake i djedovi su, naravno, zdušno navijali za svoj podmladak dajući im neophodne savjete kako bi svojim iskustvom pridonijeli pobjedi svojih ljubimaca.

Jer, iako je sve što smo vidjeli, ipak, samo igra; natjecateljski duh mladih je bio na zavidnom nivou.

Nije se popuštalo ni za jedan skok niti kap prolivene vode, već se zdušno borilo do kraja kako bi se osvojile nagrade koje su bile sasvim simbolične - jednodnevna karta za bazen i pola pice po glavi pobjednika bili su sasvim dovoljni da se bude zadovoljan i ponosan svojim uspjehom.

Na kraju su svi od Tomislava Tenjerija, voditelja projekta „Tradicijski korzo“, dobili po olovku i obećanje da će se ovakve igre i slične zanimljive aktivnosti, nastaviti i u budućnosti.

A pobjednici su u subotu bili svi koji su došli upoznati djecu s duhom prošlih vremena i prisjetiti se dijela svoje tradicije kako bi zorno pokazali da im je stalo do vlastitog identiteta.

Bilo je ovo za djecu i njihove roditelje jedno sasvim neobično i poučno iskustvo, jer kao što reče jedan od učesnika – Ovo je bolje od Interneta jer se možeš uživo družiti sa drugom djecom.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4059313

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci