Baranja Medija | vijesti o Baranji

Dvije nagrade za Gradsko kazalište Beli Manastir na međunarodnom festivalu u Postojni

Belomanastirci pokorili Sloveniju

BELI MANASTIR/POSTOJNA – Gradsko kazalište Beli Manastir osvojilo je čak dvije nagrade na Trećem Festivalu amaterske kulture (3.F.A.K.) u slovenskom gradu Postojni i tako se predstavilo kao apsolutni pobjednik ovog renomiranog, regionalnog amaterskog festivala.

Tijekom tri festivalska dana na različitim lokacijama odigrano je dvanaest od prijavljenih četrdesetak predstava iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Italije i Hrvatske. Gradski trg s ljetnom pozornicom, kulturni centar i razni prigodni restorani bili su pozornica na kojima se odigravala scenska igra u suradnji sa mnogobrojnom publikom koja je pozorno i sa strašću pratila zbivanja na sceni aktivno sudjelujući u umjetničkom doživljaju.

Glumac belomanastirskog Gradskog kazališta Branko Katalinić je svojim autorskim i glumačkim djelom „Ispovijed“ doslovno rasplakao publiku uvjerljivošću glumačkog nastupa na ionako tešku temu potrage za smislom u jednom običnom, ali svima nama jedinom i dragom životu i osvojio prvu nagradu u kategoriji – monodrama.  Predstava „Put po svijetu“ svojom lepršavošću, spontanošću i humorom natjerala je postojnski žiri na prvu nagradu u kategoriji dječje predstave za Gradsko kazalište Beli Manastir i tako dodala još jedan pehar u njihove vitrine.

- Odlično je to što ste se upustili u projekt rada s djecom i mladima jer to je jako važno u kazališnom amaterizmu. Predstava je vesela, dinamična, poučna, a ova djeca i mladi itekako imaju što za pokazati u budućnosti. Divno je vidjeti koliko imate pozitivnu enegriju i volju u ova vremena kada zbog krize u Hrvatskoj zasigurno kultura „trpi“ - istaknuo je Nenad Muždeka u ime organizatora i domaćina, Harlekin teatera.

Uz belomanastirske glumce, na festivalu su se predstavili: Bjelovarsko kazalište, Scena Sisak, Plesni studio Kristalna kocka vedrine Sisak, Pavel Berdon (Italija), Gradsko kazalište mladih Vitez (BiH), Dis teatar Banja Luka (BiH), KUD Podlipa Smrečje (Slovenija), Amatersko pozorište Kragujevac (Srbija), KPC Petrovac na Mlavi (Srbija).

Iako su ostvarili značajan uspjeh i pokazali da Belom Manastiru ne nedostaje glumačkog talenta i scensko – dramskog znanja u oblikovanju predstava, belomanastirski  kazalištarci muku muče sa financijskim sredstvima koja su im neophodna kako bi svoj rad mogli prezentirati na što više različitih mjesta te tako dati sebi i svojoj sredini pogonsku energiju za daljnji rad i promociju.

No umjetnici se nikada ne predaju i kako ističe mlada glumica Anamaria Embreuš:

-Borimo se kako znamo i nastavljamo dalje raditi. Ljeto nam ostaje radno jer već za vikend igramo predstavu u sklopu „Baranjskog ljeta mladih“, a potom nas čekaju gostovanja po Bosni i Hercegovini, odlazak u Dramalj i u Austriju kao i početak 4. festivala amaterskih kazališta koji organiziramo u Belom Manastire, koji nam ove godine starta za malo više od mjesec dana.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4057970

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci