Baranja Medija | vijesti o Baranji

"Put jednakosti" posjetio Beli Manastir

Kako spriječiti i izliječiti predrasude?

BELI MANASTIR – U srijedu i četvrtak proteklog tjedna Hrvatsko debatno društvo (HDD) iz Zagreba gostovalo je u našem gradu u okviru projekta "Put jednakosti" kojim su obišli deset hrvatskih gradova u kojima se provodi projekt participacije i inkluzije mladih u hrvatsko društvo s posebnim naglaskom na romsku nacionalnu manjinu. VIDEO!

Put jednakosti je projekt financiran od strane Mreže fondacije „Otvoreno društvo“ kojim se nastoji podići svijest o važnosti prihvaćanja i raumijevanja različitosti kroz niz aktivnosti poput javnih rasprava, seminara za nastavnike, foto – radionica, sajmova organizacija civilnog društva, forum teatara i brojnih drugih zanimljivih oblika komunikacije.

U srijedu su cijelo jutro aktivisti udruge HDD (Hrvatsko debatno društvo) imali niz sastanaka sa predstavnicima gradske vlasti, udrugama Roma i nevladinim organizacijama poput "Oaze" koja je bila i glavni domaćin. U poslijepodnevnim satima na Trgu slobode  u okviru "Sajma organizacija civilnog društva" puna dva sata moglo se informirati o projektima i zorno vidjeti čime se naše udruge bave i što građanima nude. Nažalost, samo su Mirovna grupa"Oaza", "Luna" i Crveni križ pokazali dio svoje "ponude" - dok se ostale udruge, ovoga puta, nisu predstavile pred, nažalost, malobrojnim građanima.

No, zato su HDD-ovci pokazali kako se radi promocija. Mladi, poletni i elokventni skupljali su rijetke prolaznike, pokazivali im Zid želja od bijelih plahti, stavljali olovke u ruke i nagovarali ih da javno izraze svoje životne nazore. Jedni bi studirali u Škotskoj, drugi bi „mir u svijetu“, treći najnoviji mobitel dok bi neki - da ih oženi Mate. Predvečer je preko puta Ise organizirana foto – radionica na kojoj su se učile osnove fotografiranja. Podjeljeni su foto – aparati kojima učesnici na zadane teme trebaju fotografirati i tako pokazati svoje znanje i talenat koji će se poslije objaviti na Facebook stranici "Puta jednakosti". Fotografija s najviše lajkova pobjeđuje, a autor putuje u društvu HDD-ovaca na Motovun film festival.

Navečer je autobus odveo mlade na projekciju kratkih filmova o svim našim različitostima i problemima u Vilu Baranja u Karanac.

U četvrtak je dan otvoren javnom raspravom u prostorijama „Oaze“ i PGDI-a gdje se uz prisustvo zamjenika gradonačelnika Predraga Stojanovića i Zlatka Kranjčeca, Nade Šinko iz HZZO-a, prof.dr.sc. Vesnice Mlinarević i prof.dr.sc. Irelle Bogut s Učiteljskog fakulteta u Osijeku, ravnateljice Crvenog križa Beli Manastir Ines Rudić te desetak predstavnika različitih udruga, vođena javna rasprava o položaju i problemima mladih, a posebice Roma u Belom Manastiru.

Na trenutke burna, ali cijelo vrijeme usmjeravana i odlično vođena rasprava od strane moderatora Kristijana Kvaternika iz HDD-a, pokazala je da je Beli Manastir jedan multikulturalan i tolerantan grad kojega nisu zaobišli problemi nezaposlenosti i neuključenosti većeg broja stanovnika u javni i kulturni život grada. Mladi su nezadovoljni, ali i neinformirani o radu 100-tinjak udruga kojima se mogu priključiti i tako mnogo kvalitetnije ispuniti vrijeme. Problem Roma je u tradicijskom načinu života koji često iz prošlosti povlači probleme starije generacije koja onda svojim stavovima često sprječava mlade da ne gubeći svoj identitet moderniziraju svoja shvaćanja i promjene ponašanje prema odgoju i obrazovanju kao osnovnim uvjetima za bolji život.

Dakle, treba biti aktivniji da bi nam život bio bolji.

Nakon debate odigran je Forum teatar na kojemu je zorno pokazano da predrasude utječu na zapošljavanje i na koji način ih pokušati preduprijediti ili barem ublažiti dok sasvim ne nestanu.

You need to a flashplayer enabled browser to view this YouTube video

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4086428

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci