Baranja Medija | vijesti o Baranji

PRIKLJUČCI POJEFTINJUJU: IZMJENE ZAKONA O VODAMA I FINANCIRANJU VODNOG GOSPODARSTVA

Nema više naknade za priključak na vodoopskrbu i odvodnju!

Građani će plaćati samo 1.400 kuna za građevinsku izvedbu priključka, a do sada su plaćali 3.400 kuna!

BELI MANASTIR – Stupanjem na snagu izmjena mnogih zakona iz područja vodoopskrbe i odvodnje od 18. svibnja ove godine, a koje se najviše događaju uslijed obveza prema direktivama EU, za građane Grada Belog Manastira najzanimljiviji je upravo Zakon o financiranju vodnog gospodarstva. Naime, prema njegovoj izmjeni ukida se plaćanje naknade za priključenje na javnu infrastrukturu, odnosno vodoopskrbu i odvodnju.

- Radi se o ukidanju obveze plaćanja naknade za priključenje, što znači da nema više obveze plaćanja općini, odnosno gradu, naknade za priključak, što će u mnogome pojeftiniti priključak, odnosno dovesti sigurno do većeg broja priključenja građana – kazao je direktor Baranjskog vodovoda Damir Paulić. Nadalje, Paulić navodi kako se naknada za priključak na kanalizaciju u Gradu Belom Manastiru plaćala 2.000 kuna, a navedenim izmjenama Zakona ova naknada se ukida i ne može se više naplatiti. Građani će plaćati samo iznos od 1.400 kuna za građevinsku izvedbu priključka – dodaje Paulić. 

Baranjski vodovod je već mnogo ranije predviđao i predlagao nužnost ovakvog pristupa realizaciji većeg i sve obuhvatnijeg priključivanja građana na sustav vodoopskrbe i odvodnje, sa prijedlozima da jedinice lokalne samouprave za svoja područja ukinu ovu naknadu građanima, što je sada konačno postalo stvarnost, ali kroz zakonske odredbe. Kao i stvoriti sebi modernije okruženje uz malo više hrabrosti, inventivnosti i podrške idejama. Također, postoji mogućnost projekata vezanih za besplatno priključenje, a koji se trenutno provode na području općine Draž i trenutno radi na oko 1000 priključaka, te je stanovnicima tog područja sve besplatno – ističe Paulić.

Zanimljiv detalj je i lokalni doprinos. Novim zakonom o vodama je potpuno ograničeno obavljanje djelatnosti tvrtkama za vodovod osim vodoopskrbe. – Osobno sam bio aktivni sudionik javne rasprave u izradi novog zakona, te je posljedica ovog truda da je u zakon naknadno dodana odredba da se izrada priključaka ostavi vodovodima, odnosno djelatnost kojom se mogu baviti – kaže direktor Paulić. Sličan vizionarski i jedinstven model je trenutno model besplatnih priključaka, koji Baranjski vodovod danas razvija i provodi, što će se sigurno u budućnosti pokazati i postati sasvim normalan pristup za priključenje na bilo koju javnu uslugu.

Cjelovita odvodnja – mobilni priključak je model koji je izravno osigurao potporu daljnjem investicijskom razvoju. Naime, kako je potvrđeno u Hrvatskim vodama, odobren je plan proširenja pročistača otpadnih voda u Belom Manastiru, jer je postignut zavidan stupanj iskorištenja i funkcioniranja. Generalni direktor Ivica Plišić i direktor Zijah Mahmutspahić su potvrdili ove aktivnosti izuzetno dobrim smjerom – ističe Paulić. Baranjski vodovod je vezano na taj projekt pripremio kvalitetnu nominaciju i treba napomenuti da je do uvođenja ovog modela pročistač otpadnih voda Belog Manastira radio jedva s 50% kapaciteta, ilegalna djelatnost crpljenja septičkih jama je bila nezaustavljiva, zagađivanje i uništavanje prirode i okoliša nitko nije mogao zaustaviti, zato ovaj model ima višestruku važnostrekao je direktor Damir Paulić. Podsjetimo, novi belomanastirski pročistač vrijedan je 15 milijuna kuna.

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4056029

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci