Baranja Medija | vijesti o Baranji

Održan tradicionalni izbor novog kneza i princeze Roma

Knez iz Austrije, princeza kćerka organizatora

DARDA-U petak, 12. srpnja na pravoslavni blagdan Petrovo, održan je u Dardi, u naselju Barake, tradicionalni Bal roma na kojemu su izabrani novi knez i princeza, koji bi simbolički trebali voditi romsku zajednicu do slijedećeg Petrovdana. Knez je Dejan Petrović, a princeza Ljubica Mihajlović.

Podsjetimo se malo tradicije. Tradicijski se Bal roma u Dardi počinje održavati od sedamdesetih godina proteklog stoljeća, kada Romi iz sela Bolman u većem broju preseljavaju u naselje Dardu, gdje nastoje održati svoje stare običaje slavljenja kirbaja ili kermenca, zaštitnike bolmanske crkve, svete apostole Petra i Pavla.

Bal se organizirao iz potrebe da se toga jednog, svečanog dana, okupe obitelji i što veći broj prijatelja i poznanika rasutih po svijetu kako bi se pokazalo da romska zajednica ima snage i volje opstati u svom izvornom obliku. Pa, ako je „Đelem, đelem“ svojevrsna himna romskog načina života, satkana od stalnih odlazaka i lutanja, ovaj bal i Petrovo kao blagdan, je predstavljao stvarno okupljanje svih obiteljskih i prijateljskih vrijednosti te slavljenje tradicionalnog načina života u svoj njegovoj punini, od trpeze do folklornih igara. Osamdesetih su godina, tako gosti bala bili čuveni romski pjevač Šaban Bajramović i pjevačica Ljiljana Petrović, a skoro svake godine brojni romski KUD-ovi defilirali su plešući poznate romske plesove.

Da bi blagdan dobio na mitskoj i simboličkoj težini, imućniji Romi dosjetili su se birati svog kinezua, romskog kneza i princezu, koji su ih podsjećali na davna vremena u kojima je romska zajednica birala pravoga kneza koji ih je predstavljao kao posrednik u svim njihovim problemima sa tadašnjom državnom vlašću.

Budući da je romska zajednica u svim državnim i društvenim uređenjima bila na marginama društva, trebao im je čovjek koji se ističe pameću, ljudskim vrlinama, marljivošću i naravno novcem, koji bi bio pravedan i pošten posrednik u svim problemima koji bi pritiskali romsku zajednicu.

Takav jedan, najbolji od najboljih, bio je među Romima jako ugledan i poseban, jer je od njegovog stava i ponašanja često zavisio položaj  većine u teškim vremenima.

Simboli kneževe vladavine bili su štap i magarac, jer se pravda i pravednost često utjerivala kaznama, dok su prekršitelji bili tvrdoglavi i uporni u svojim nečasnim i opasnim radnjama koje su mogle jako naštetiti cijeloj zajednici.

Romska princeza bila je simbol lijepe i pametne žene, dokaz da i Romi imaju bisere ženske ljepote i nepatvorene ljudske pameti i dobrote koje se mogu dostojno nositi sa svim drugim ljepoticama iz svih naroda. No, princeza nije kinezu, ona nije posrednik, već suština ljepote, nedodirivosti i neobičnosti romske duše, satkana od snova i često začarana vila romskog naroda.

I sada dolazimo do Bala roma u današnje vrijeme.

Kao što se često lijepa priča zna pokvariti banalnostima i materijalnim koristima, tako se pokvarila i ova. Prvo se nije znalo tko je organizator i nitko nije imao pojma kakav je program proslave. Onda je organizator postao pojedinac koji je uzurpirao prava cijele jedne zajednice ili cijela zajednica nije imala snage oduprijeti se totalnoj komercijalizaciji i banaliziranju jednog lijepog starog običaja. Tako da na proslavi biranja čovjeka, kinezua, koji će pred vlašću predstavljati romsku nacionalnu zajednicu nije bio prisutan niti jedan od važnijih predstavnika Roma u Županiji i Republici. Jovici Radosavljeviću, voditelju Romskog KUD-a Darda, najboljeg romskog KUD-a u Hrvatskoj, bio je zabranjen pristup, a cijeli program, ili bolje reći cjenik, bio je sastavljen voljom samo jednog čovjeka. Da, novac je nadvladao tradiciju pa je bilo najvažnije raspametiti ljude da što više troše.

I čemu onda pridavati važnost jednom takvom događaju?

Jest, bila je fešta, pekli su se janjci i prasci, pivo je teklo u potocima, muzika je svirala da se smrzneš, trubači su rasturili, ali mamurno jutro donijelo je teško pitanje: - Zar se ne može sve to bolje i organiziranije i sa više digniteta i ponosa odraditi, jer, zaboga, ovdje se bira kinezu, knez i posrednik između vlasti i naroda, vrijedan, pametan, učen i marljiv, a ne prvi tip koji će se na nečiji nagovor iz zafrkancije prijaviti. I zar mora princeza biti kćerka organizatora?

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4055971

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci