Baranja Medija | vijesti o Baranji

Održana koordinacija s načelnicima baranjskih općina

Raspisat će natječaj za novog direktora TZ Baranje i zajedno financirati JPVP Beli Manastir

BELI MANASTIR – Gradonačelnik Grada Belog Manastira, Ivan Doboš održao je jučer 9. srpnja  koordinaciju s načelnicima općina na području Baranje. Teme o kojima se raspravljalo na sastanku bile su organizacija i funkcioniranje vatrogastva na području Vatrogasne zajednice Baranja i dogovor o rješavanju problematike nastale otkazom direktora Turističke zajednice Baranje.

Na koordinaciji baranjskih načelnika uz gradonačelnika i njegove zamjenike Predraga Stojanovića, Zorana Kranjčeca te Marka Bogatića, nazočili su i Tomislav Širić inspektor za vatrogastvo, Beata Kovacs ispred TZ Baranje, te načelnici i zamjenici svih općina s područja  Baranje.

- Prihvaćena je dugogodišnja inicijativa Grada i Javne vatrogasne postrojbe Grada Belog Manastira da se po suvlasničkom principu organizira vatrogasna postrojba koja bi pokrivala područje cijele Baranje, a država bi tada za financiranje decentralizirane vatrogasne funkcije izdvajala veća sredstva, te bi na taj način rasteretili dosadašnja izdvajanja Grada Belog Manastira i baranjskih općina. – ističe gradonačelnik Grada Belog Manastira, Ivan Doboš.

Na kraju smo od zamjenika zapovjednika JPVP–a Grada Belog Manastira Danijela Časara tražili da pripremi model po kojem bi se vidjelo kako bi to sve trebalo funkcionirati, te bi onda ponovno o tome svi zajedno razgovarali, te našli zajedničko rješenje – dodao je Doboš.

Na koordinaciji načelnici i zamjenici usuglasili su se u vezi prijedloga suosnivanja vatrogasne postrojbe koja će prema njihovim mišljenjima pridonijeti da Javna vatrogasna postrojba bude učinkovitija, a što će smanjiti i proračunske troškove koji se izdvajaju za izlaske na intervencije, a ujedno i osigurati vatrogasnoj postrojbi više sredstava iz Ministarstva.

Prema riječima zamjenika zapovjednika JPVP grada Belog Manastira Daniela Časara, prihvaćanjem ugovora o suosnivanju dobila bi se veća sredstva od države za funkciju decentraliziranog vatrogastva, samim time što pokrivaju veće područje i koje im je priznato.

- Također bi se nakon prihvaćanja suosnivanja postrojbe od stane baranjskih općina vršila kompletna revizija plana zaštite od požara za to područje, to je akt koji kaže koliko treba biti profesionalnih vatrogasaca na tom području, što bi pridonijelo mogućnosti otvaranju novih radnih mjesta s obzirom na udio u suosnivanju svih općina toliko bi imali pravo zapošljavanja broja ljudi sa svog područja odnosno općine. - kaže Časar.

- Moram naglasiti da je naš vozni park jako star i potrebno je krenuti u obnovu vozila. Grad Beli Manastir zajedno s općinama već je jednu takvu transakciju izvršio i vozilo je kupljeno. Sklopljen je ugovor sa Ministarstvom unutarnjih poslova i na sljedećem gradskom vijeću Grad Beli Manastir će prenijeti vlasništvo vozila na JPVP – Beli Manastir. To je dobar primjer kako bi mogli i dalje surađivati – zaključio je Časar.

Davor Varga zamjenik načelnika Općine Bilje rekao je kako nije upućen u teme jer sami financiraju svoju vatrogasnu zajednicu i dobrovoljna vatrogasna društva na području općine Bilje, te u ovom trenutku ostaju kod svog načina financiranja, ali razmisliti će o prijedlogu za ulazak u suosnivanje.

O problemima Turističke zajednice Baranje, kao i otkazu direktora Nenada Bračuna gradonačelnik Doboš rekao je kako su pojedini načelnici nezadovoljni dosadašnjim radom TZ Baranje te najavili i mogući izlazak što ne bi bilo dobro s obzirom da i Hrvatska turistička zajednica želi okrupnjavanje.

- Naime, u 2012. godini  u odnosu prema 2011. godini povećan je broj posjeta Baranji za 35%, a noćenja za 14% što nas stavlja u područja brže rastućeg turizma i iznad drugih područja kontinentalne Hrvatske. Spomenimo i LAG koji je nedavno dobio sredstva za dvogodišnji rad, a čiji su projekti vezani osim ostalog i uz turizam. Naime, Turističkoj zajednici ove godine odobrena su četiri projekta. – kazao je Doboš.

- Po sadašnjim okolnostima i uvjetima nećemo ući u TZ Baranje i zatvoriti svoju Turističku zajednicu Općine Draž, posebno u ovo vrijeme kada nekoliko članica želi izaći, a TZ Draž postoji već 10 godina. Potrebno je napraviti reforme i promjene razmišljanja u TZ Baranja kako bi se obuhvatila cijela Baranja jer će to tek tada postati prihvatljiva turistička zajednica za sve. - rekao je načelnik Općine Draž Stipa Šašlin. Moram napomenuti da je TZ Draž ovih dana doživjela osvježavajuće kadrovske promjene jer smo primili mlade volontere, te bi tu trebalo biti nekih novina i poboljšanja.

Naime, nisu svima jednaki prirodni uvjeti i turistički potencijali, a mi smo toga potpuno svjesni, ali dok je ovakav sistem upravljanja Općina Draž sigurno neće ući u TZ Baranje – rekao je Šašlin. Sličnih razmišljanja su i načelnici Općine Darda i Općine Kneževi Vinogradi koji su istakli da se pod ovakvim načinom rada i upravljanja neće prikloniti TZ Baranje, ali nisu niti protiv ukoliko bi se promijenilo isto.

Zaključak sastanka u vezi TZ Baranje je kako će biti raspisan natječaj za popunjavanje mjesta direktora.

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4058009

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci