Baranja Medija | vijesti o Baranji

ODRŽANA KONFERENCIJA ZA MEDIJE

Za 10-tak dana nastavak radova na rekonstrukciji gradskog trga

Nastavlja se rekonstrukcija trga, osigurano financiranje linije za razvrstavanje otpada, građani će dobiti kompostere, a u planu je i izgradnja novog pročistača voda. 

BELI MANASTIR - Jučer, 4. srpnja gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš, zajedno sa svojim zamjenicima Predragom Stojanovićem, Zoranom Kranjčecom i Markom Bogatićem, održao je konferenciju za novinare u cilju informiranja šire javnosti o realizaciji aktivnosti na nastavku rekonstrukcije gradskog Trga Slobode.

Aktivnosti koje su ovom prilikom predstavljene realiziraju se uz podršku Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a ugovor je potpisan na 5,8 milijuna kuna. 

- Prije dva dana potpisali smo ugovor s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije o nastavku radova na rekonstrukciji gradskog trga još iz 2009. godine. Radovi će početi najkasnije za 10-tak dana, a završetak radova predviđen je za 31. ožujka 2014. godine – kazao je gradonačelnik Grada Belog Manastira Ivan Doboš dodavši da ovime pokazuju da su počeli realizirati predizborna obećanja. 

Do sada je ova gradska vlast potrošila na obnovu gradskog trga 10,5 milijuna kuna. Također postoji mogućnost dobivanja još pola milijuna kuna iz  Ministarstva regionalnog razvoja te će Grad dodatno morati osigurati 1, 5 milijuna kuna, a ta će se se potrebna razlika od ukupne cijene koštanja završetka radova osigurati iz gradskog proračuna za 2014. godinu.

Radovi na trgu koji će se raditi biti će isti  kao i u prvom djelu, samo što će biti više zelenila i višeg drveća u odnosu na ovaj prije rekonstruirani dio. Također Doboš je spomenuo da će se popraviti nedostaci obnove prvog dijela gradskog trga. Radovi će obuhvatiti područje sve do granice sa ulicom Vladimira Nazora, dio ispred Hrvatske pošte, banke te dio ulice Imre Nagya.

Osim nastavka projekta rekonstrukcije gradskog trga, prema riječima gradonačelnika još ranije je donešena odluka o financiranju linije za razvrstavanje otpada iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost vrijedne 1.455.000 kuna, a koju će spomenuti fond financirati sa 80% dok će Grad sudjelovati s 20% sredstava. 

- Naime, iz Fonda je poručeno da će se ugovor potpisati nakon dobivanja lokacijske dozvole, a kako je ona dobivena prije 10-tak dana upućen je dopis za preciziranje datuma, potpis ugovora i objavu javnog natječaja za izvođače – ističe Doboš. Fond će najvjerojatnije financirati i izgradnju same zgrade sortirnice, a što bi značilo i otvaranje dodatnih pet ili šest radnih mjesta – kazao je gradonačelnik. 

Također potpisan je ugovor vrijedan 365.000 kuna sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za nabavku 1000 kompostera koji će građani besplatno dobiti u kojemu će Fond sudjelovati sa 80% sredstava, a Grad će iz svog proračuna osigurati 20%. 

- Komposteri će građanima poslužiti da se već u svojim kućanstvima riješe svih količina zelenog otpada (trava, lišće, grane) i ostalog biorazgradivog otpada iz domaćinstava, te tako dosta smanjiti količine ove vrste otpada koje Baranjska čistoća mora odvoziti, a na samom odlagalištu čini veliki volumen i zauzima puno prostora – ističe Doboš dodavši da sva ova tri projekta vrijede više od 9 milijuna kuna.

Između ostalog, tijekom konferencije za medije gradonačelnik Doboš je spomenuo kako je za njegova boravka u Zagrebu na sastanku s generalnim direktorom Hrvatskih voda Ivicom Plišićem spomenuto da je među planiranim projektima i novi belomanstirski pročistač vrijedan 15 milijuna kuna.

Sadašnji pročistač funkcionira na gornjoj granici maksimalne iskoristivosti, a Doboš je podsjetio na ono vrijeme od prije kada uopće nije bilo pročistača pa je Karašica bila zagađenija i bez ribe. Naime, došlo je  i do pomora ribe kod ulaza rijeke u Dunav kada se optuživalo da je ta nepročišćena voda uzrok tome. Od kada postoji pročistač, i danas Karašica je čista, a ima i ribe i ribolovaca tamo. – zaključio je Doboš

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4122497

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci