Baranja Medija | vijesti o Baranji

Održana 12. Kulinijada u Jagodnjaku

Titula najboljeg kulina pripala je obitelji Novosel iz Gata

JAGODNJAK - Općina Jagodnjak i Poljoprivredna zadruga "Naše selo"  Jagodnjak  zajedno s Turističkom zajednicom Baranje jučer su dvanaesti put po redu okupili proizvođače i ljubitelje baranjskog kulena.

Na 12. tradicionalnoj Kulinijadi bilo je prijavljeno čak 109 natjecatelja što je pokazatelj da je jagodnjačka kulinijada i prema broju prijavljenih i prema posjećenosti bila najveća do sada. Zasluženo je dodijeljeno čak 15 zlatnih, 35 srebrenih i 38 brončanih medalja, a njihov je trud nagrađen vrijednim nagradama i brojnim pohvalama.  

Podršku manifestaciji i ovoga puta su dali Ministarstvo poljoprivrede, Osječko-baranjska županija i mnogobrojni predstavnici općina, gradova i gospodarstava. 

Sve prisutne su pozdravili zamjenica ministra poljoprivrede Mirjana Matušić Pišl, zamjenik župana OBŽ Dragan Vulin, načelnik općine Jagodnjak Anđelko Balaban, a zastupnica u EU parlamentu Biljana Borzan službeno je i otvorila ovogodišnju Kulinijadu. Između ostalih, gosti na manifestaciji bili su i članovi Pécs-Mecseki Borút Közhasznú Egyesület, vodeći partneri Općine Jagodnjak u IPA CBC EU projektu "COOLIN".

- Ono što nas veseli je da svake godine sve je veći broj natjecatelja i posjetitelja, koji su prepoznali naš rad, a što je naš mali skroman doprinos proizvođačima kulena, kao i doprinos poljoprivredi, gospodarstvu, Jagodnjaku i općenito cijeloj Baranji. - rekao je upravitelj PZ Naše selo i načelnik Općine Jagodnjak Anđelko Balaban.

Ove godine najuspješniji proizvođač kulena je po izboru stručnog žirija "Seoski turizam" obitelji Novosel iz Gata, a u čemu je tajna proizvodnje najboljeg kulena pitali smo našeg pobjednika.

-I prošle godine sudjelovali smo na kulinijadi ovdje u Jagodnjaku. Sin mi je osvojio šampionsko mjesto, a ja sam bio vice šampion, no ove godine osvojio sam zlatnu medalju. Također smo sudjelovali na kulinijadi u Požegi gdje smo osvojili također šampionsko i vice šampionsko mjesto, kao i na natjecanju koje je organizirala HGK, tako da je ovo nastavak od prije dvije godine kada smo osvojili prvo mjesto na kulinijadi u Valpovu – kazao nam je Slađan Novosel. 

-Tajna kulena je ono što smo već mnogo puta rekli od polja do stola. Morate biti dobri u polju pa nastaviti u svinjcu i onda preko prerade do zrenja u kojoj se fazi mora jako paziti. Također morati unijeti cijelog sebe i onda kada dođete bilo gdje i osvojite bilo koju medalju u samom vrhu sigurno ste jako zadovoljni. Ispričao nam je Novosel. Također i danas je ovdje bilo tko od mojih prijatelja i kolega koji su osvojili zlatne medalje mogao biti prvi. U pitanju su samo nijanse. - kaže Novosel. 

Osim što mnogobrojne medalje i pehari krase zidove i police ovog ponosnog proizvođača kulina bave se i proizvodnjom žitarica, seoskim turizmom, imaju i registrirane farme, ali zbog situacije na tržištu i prekomjernog uvoza svinjetine iz Europe prestali su s proizvodnjom. 

Drugi najbolji je Marko Jukić iz Valpova, treći Ivan Bucić iz Orahovice, a četvti najbolji zlatni kulin je Miloša i Milana Damjanovića iz Jagodnjaka. 

Osim u kulinu, mnogobrojni posjetitelji  imali su priliku uživati u bogatom kulturno umjetničkom programu folklornih skupina kao i bogatoj ponudi domaćih baranjskih proizvoda. I ovogodišnju dvanaestu kulinijadu možemo reći obilježili su dobar provod, ljubazni domaćini, raznolika gastro i eno ponuda što zasigurno ovu manifestaciju čini sve privlačnijom za posjetitelje, kojih je iz godine u godinu sve veći broj.

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4088311

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci