Baranja Medija | vijesti o Baranji

ODRŽAN MEĐUNARODNI ZNANSTVENI SKUP

Povijesni tijek Belog Manastira kroz 800 godina

BELI MANASTIR – Povodom osamstote godišnjice prvog spomena Belog Manastira u davnoj 1212. godini, Zavod za baranjsku povjesnicu Beli Manastir, u suradnji sa Filozofskim fakultetom-Odsjek za povijest Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku, Udrugom povjesničara Slavonije i Baranje i Centrom za kulturu Grada Belog Manastira organizirali su Znanstveni skup s međunarodnim sudjelovanjem pod nazivom “Beli Manastir u prošlosti i sadašnjosti” koji je u Belom Manastiru, jučer 4. travnja okupio oko 40 – tak znanstvenika i  predavača iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine te Vojvodine.

Na međunarodnom znanstvenom skupu svoja su istraživanja predstavili brojni izlagači. Važno je istaknuti kako je ovo prvi po redu međunarodni znanstveni skup o povijesti održan u gradu Belom Manastiru. Brojni predavači i stručnjaci govorili su o temama važnima za povijest i sadašnjost grada. Bilo je riječi i o Demografskom razvoju Belog Manastira od najstarijih vremena na čiju je temu govorio akademik Andrija Bognar.

Predstavljene su i mnoge važne činjenice vezane za povijest, primjerice o porijeklu i tumačenju imena Baranje i Belog Manastira, o sportskom simbolu Belog Manastira Šparti, silnicama koje su stvarale gospodarski razvoj Grada, o periodu osmanske uprave - pravne i demografske specifičnosti, o Sulejmanovom mostu i njegovoj refleksiji na Beli Manastir, nacionalnim manjinama, jezicima, poljoprivrednoj proizvodnji i drugim brojnim znamenitostima vezano za ovo područje. Kao  najvažniji dio iz povijesti Belog Manastira izdvojen je prvi spomen grada u Povelji iz 1212. g. što je pisalo i u najavi skupa.

U posljednjih osamsto godina Beli Manastir je stalno bio na istom mjestu, ali su se mijenjali osvajači, gospodari i države kojima je pripadao.

Naselje Beli Manastir razvilo se na rudini Sarkanj, između šuma Haljevo i Adica i na blagim padinama Banske kose. Mjesto se u izvornoj građi spominje početkom 13. stoljeća i mijenja imena: Pél (1212), Bell (1333), Monostor(1375), Pélmonostor (1867) i Beli Manastir (1922). Sva imena-toponimi u vezi su s manastirima koji su postojali u tom mjestu. Beli Manastir je vijekovima bio nevažno selo, a naglo se razvio tek u dvadesetom stoljeću, nakon što je južna Baranja pripala novoosnovanoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca (kasnijoj Jugoslaviji), postavši političko, privredno, prometno i kulturno središte tada jugoslavenske, a danas hrvatske Baranje.

Kroz  međunarodni skup dobila se šira znanstvena slika gdje su svoj doprinos dali brojni znanstvenici o rasvijetljavanju jedne misterije iz koje se iščitavaju mnoge različitosti povijesnog tijeka Belog Manastira. 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4120984

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci