Baranja Medija | vijesti o Baranji

Projekt „Tradicijski korzo“

Održana radionica o izradi sapuna

BELI MANASTIR – Prošlog utorka, 19. ožujka u Osnovnoj školi Dr. Franjo Tuđman u organizaciji projekta „Tradicijski korzo“ prof. Saša Musa održao je zajedno s učeničkom zadrugom „Mrvci znalci“ radionicu „Izrada sapuna na tradicijski način“. Mi vam donosimo fotografije i recepte! 

 

Velik broj učenika pažljivo je promatrao sve faze mjerenja i pripremanja, neki su odlučili i sudjelovati, a miješanju sastojaka na štednjaku pridružile su se i učiteljice. Neki učenici u zadatak su dobili kamerom snimati cijeli postupak, a neki bilježiti recepte. U svakom slučaju bila je ovo odlična radionica za sve one koji žele znati više, ali i koji vole zasukati rukave pa svoje bližnje darovati poklonom koji su sami napravili.

Za sapun od svinjske masti tako je potrebno slijedeće:  

1,3 kg svinjske masti

450 g kokosovog ulja (ili nekog drugog biljnog ulja)

7 dl vode (kišnice ili destilirane vode)

260 g lužine (natrijev hidroksid-NaOH ili kaustična soda)

Napomena: 

Materijal koji se ne smije koristiti: aluminij, bakar, teflon-zbog reakcije sa lužinom! Sav iskorišteni materijal se ne bi trebao više koristiti u kuhinji za kuhanje, već samo za izradu sapuna! NaOH je otrovna i nagrizajuća lužina, izaziva opekotine, ozljede i trajne ožiljke, nadražuje pluća i oči i može dovesti do sljepila. Nema iznimke i od samog početka pa sve dok sapun ne izlijete u kalup uvijek morate koristiti zaštitna sredstva!

Priprema: 

1. Oprezno pomiješajte lužinu i vodu. Uvijek sipajte lužinu u vodu, nikada obrnuto. Što je voda hladnija, to bolje. Izmiješajte nemetalnom kuhačom.

2. Ugrijte pomiješane masti sve dok se ne otope. Ne pregrijavajte! Masti se trebaju otopiti, no ne smiju biti vruće, a i lužina bi trebala biti slične temperature.

3. Lagano ulijevajte lužnatu vodu u sapun, miješajte lagano i to samo u jednom smjeru. Dodajte boje, mirise ili neke druge sastojke koji će dati posebnost vašem sapunu. Što god radite, radite to brzo, sapun se sad vrlo brzo stvrdnjava. Što je smjesa bila toplija, to je proces skrućivanja brži. Primjerice, sapun koji je dosegao 80 Celzijevih stupnjeva, skrutit će se već za 2 do 3 minute. Zato oprezno s fazom zagrijavanja.

4. Izlijte smjesu u već  pripremljeni kalup. Kalupi mogu biti od drveta, metalni npr. za mufine, šape, različite kekse. Želite li olakšati vađenje, kalup obložite slojem celofana ili papira za pečenje.

5. Nakon 24h koristeći tanki nož režite na kvadratne oblike.

6. Vađenje iz kalupa. Vrijeme kojeg se trebate držati može se kretati od tri dana do cijelog tjedna nakon rezanja. Poslažite na suhom toplom mjestu, pustite da dozore oko 3-5 tjedna.

7. Nakon što su dobro odležali, sapune možete koristi tijekom sljedećih 12 mjeseci.

 

Za sapun od maslinovog ulja potrebni su slijedeći sastojci:

500 g maslinovog ulja

400 g masti (umjesto masti moguće koristiti još 400 g maslinovog ulja kako je učinjeno i na radionici)

115,19 g NaOH (kaustična soda)

297 g procijeđenog soka od naranče ili destilirane vode

5 ml eteričnog ulja naranče ili limuna

5 ml eteričnog klinčića

2 žličice cimeta u prahu

1,5 šećera

Postupak:

1. Najprije izvažete i pripremite sve sastojke. Umjesto destilirane vode možete koristiti i cijeđeni sok od naranče. Kada dodate sodu u cijeđeni sok dobivate prekrasnu narančastu boju smjese.

2. Umiješajte pripremnjena ulja i masti s lužinom (nakon zagrijavanja ulja jer ulje i lužina trebaju biti na istoj temperaturi). Kada dođe trenutak prelaska sapunske smjese "u trag" (to je točka u kojoj se mješavina ulja i lužine počinje zgušnjavati i postaje kremasta - u toj točki masa je 80-90%  saponificirana i eterična ulja, a ulja za dodavanje, boje, ostali dodaci mogu biti dodani bez da njihove karakteristike budu promijenjene procesom sapnifikacije), odvojite manju količinu smjese i u nju pomiješajte cimet. Kod ovog sapuna ne morate previše žuriti jer mast i maslinovo ulje daju mekan sapun koji se sporo stvrdnjava.

3. Svijetlu smjesu izlijete u kalup i po sredini svijetle smjese ulijete tamniju smjesu na bazi cimeta. Ulijevate polako, pazeći da se mlaz ne prekida.

4. Sada ulijte epripremljena eterična ulja za miris. Citrusni mirisi lako hlape i nestaju, pa je dobro upotrijebiti neki fiksator mirisa. Domaće sredstvo koje može poslužiti kao fiksator mirisa je običan, konzumni šećer. Otprilike se koristi 2 žličice šećera na 1 kg ulja. Šećer koristite tako da odvadite par žličica od predviđene destilirane vode (soka od naranče) i u toj tekućini otopite šećer. Otopljeni šećer dodajete u „trag“, odnosno u istom trenutku kada se dodaju boje i mirisi. Osim citrusnog mirisa dobro je dodati neki miris donje ili srednje note koji će doprinijeti cjelokupnom mirisnom dojmu (npr.miris klinčića).

5. Nakon cijeđenja naranče ostaju kore koje možete postrugati i time posuti gornju površinu sapuna.

6. I dobijate pravu sapunsku mirisnu idilu.

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4057926

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci