Baranja Medija | vijesti o Baranji

Razgovor s povodom

Gradska uprava krenula s uređenjem Šećeranskog jezera

Obiteljsko izletiste sjenicaBELI MANASTIR – Početkom siječnja krenuo je s provedbom projekt Grada Belog Manastira „Obiteljsko izletište Šećeransko jezero“. Razgovarali smo s gradonačelnikom Ivanom Dobošem i dogradonačelnikom Živkom Jalšovcem o tome koji će sve sadržaji do početka ožujka biti na raspolaganju posjetiteljima Šećeranskog jezera. VIDEO!

Naime, kroz sredstva Ministarstva turizma Grad Beli Manastir je za provedbu ovog projekta ostvario 77.240 kuna.

- Ovaj projekt su zapravo nadovezuje na IPA projekt prekogranične suradnje s gradom Mohačem za koji je Grad Beli Manastir prošao na natječaju. Kroz ovaj projekt nadograđujemo planirano veće uređenje Šećeranskog jezera koje bi u konačnici trebalo biti prvo obiteljsko izletište u Baranji. Prekogranični projekt uključuje uređenje biciklističke staze krunom nasipa rijeke Karašice od Branjinog Vrha do Šećeranskog jezera, preuređenje vidikovca i odmorišta za bicikliste, uređenje skate parka i ostalih pripadajućih sadržaja. U donjem, južnom dijelu Šećeranskog jezera planiramo kroz projekt Ministarstva turizma urediti dječije igralište, igralište za pse i postaviti dvije prekrasne sjenice koje će građani moći koristiti za izlete svojih obitelji i prijatelja – roštiljanje, razonodu, rekreaciju, sport., pojasnio je gradonačelnik Doboš.

Ovo je ujedno bio i prvi projekt koji je Grad Beli Manastir prijavio na natječaj Ministarstva turizma i za njega je odmah ostvario i financiranje, a manje je poznato kako je projektna ideja i priprema dokumentacije rezultat rada belomanastirske konzultantske tvrtke Subra Consulting d.o.o.

- Da ovo je ujedno i prvi projekt Ministarstva turizma koji je dobio Grad Beli Manastir. Do sada je projekte na natječaj Ministarstva turizma prijavljivala Turistička zajednica Baranje, a mi smo znali biti partneri. Šećeransko jezero do sada je imalo samo ribolovnu funkciju, a sada mi kroz projekte želimo tu ribolovnu funkciju dopuniti s ostalim rekreacijskim sadržajima. Želimo da tko god dođe na to jezero može pored ribolova koristiti i druge sadržaje, provesti jednu subotu ili kasno popodne na jezeru, a da mu ne bude niti najmanje dosadno., kazao je Doboš.

Projekt ima i dvije dodatne dimenzije – reciklaža materijala kao što su palete i automobilske gume, te pozivanje zajednice na sudjelovanje.

- Kroz sudjelovanje građana dajemo im mogućnost i obavezu. Mogućnost da svatko nešto napravi u provedbi projekta i obavezu da čuvaju one sadržaje koje koriste., rekao je gradonačelnik.

No, osoba koja će se ponajviše baviti provedbom projekta je dogradonačelnik Živko Jalšovec koji je i voditelj projekta. On će uz partnere Turističku zajednicu Baranje, Udrugu za razvoj civilnog društva „BaranjaMedija“ i Savjet mladih grada Belog Manastira koordinirati nabavku i postavljanje sve potrebne opreme.

- U prvoj fazi projekta je narudžba svih potrebnih elemenata – sjenica, klupa sa stolovima, teren za vježbe pasa i dječije igralište. U slijedećoj fazi pozvati ćemo građane na suradnju da nam doniraju palete i stare gume koje su nam potrebne za izradu pojedinih sprava za igrališta. Treća faza također planira uključiti građane jer ih želimo pozvati da nam se pridruže u bojanju svih elemenata kako bi ih zaštitili od vremenskih utjecaja., kazao je dogradonačelnik Jalošovec.

Što sve treba biti postavljeno na Šećeranskom jezeru najbolje će pojasniti fotografije opreme koja je predložak za prvu fazu naručivanja potrebnih elemenata, a sve daljnje korake provedbe građani će moći pratiti na BaranjaMedija.hr portalu kroz tekstove i video reportaže. Ovisno o količini prikupljenih paleta biti će izrađene i neke dodatne sprave poput ležaljki, ograda, ploča s natpisima i slično.

Također, obiteljsko izletište trebalo bi biti u svrsi kazališnih predstava na otvorenome, koncerata, ali i održavanja obreda vjenčanja.

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4120862

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci