Baranja Medija | vijesti o Baranji

Nekadašnji život i rad na selu postao turistička atrakcija

5. Akademija blata u Karancu uspješno završena

KARANAC – Od prošlosti koja se pomalo zaboravlja može se živjeti, kada se ona zanimljivo predstavi organiziranjem višednevne ekološke radionice "Akademija blata" od 18. do 23. srpnja, što je učinila udruga Čuvari starih zanata iz Karanca sa ovogodišnjom temom "Učenje vještina života na selu" na koju se prijavilo 30-ak polaznika. Učili su na lokaciji Smještaja kod Baje kuhati po starim receptima, između ostaloga i sataraš, grah u zemljanom loncu, kukuruz i slično, pljevili vrt, čistili orahe, brali jednu vrstu ranog domaćeg grožđa i još svakakve seoske poslove radili. Ono najvažnije, što se radilo sve dane trajanja ove akademije (6 dana), bilo je izrada opeka od blata sa kojima su se nekada gradile kuće u Baranji. 

Fotoalbum 5. Akademije blata pogledajte ovdje

Prema riječima voditelja Akademije blata Vladimira Škrobe – Baje, izrađivale su se cigle (opeke) po prastaroj tehnologiji od smjese ilovače, vode, pljeve i slame, pa se stavljale u  drvene kalupe i onda ostavljale na suncu kako bi se osušile. Sada ih je napravljeno oko 1.000, koje će se nakon sušenja  upotrijebiti za zidanje pušnice i antikvarnice u etnostilu, a koje će imati sve potrebne dozvole za gradnju. Bajo je podsjetio da su ove opeke ekološki građevinski materijal koji može trajati 1.000 godina bez ikakvih promjena, a ako se nakon gradnje kuće želi poslije izgraditi drugačija, veća, ili na nekoj drugoj lokaciji, dovoljno je da se sruši a cigle raskvase i od istih izgradi nova. Osim nekoliko umjetničkih djela od blata, napravljene su i dvije zemljane peći.

Ovogodišnjih raznih zanimljivosti na Akademiji blata bilo je još bezbroj, jer život na selu nikada nije dosadan i ima posla za sve, i mlađe i starije – tvrdi domaćin, koji već sada planira ideje za radionicu iduće godine. Posljednjeg dana Akademije blata podijeljene su diplome polaznicima i organiziran poseban program za sve one koji su htjeli vidjeti što se sve radilo proteklih dana, a obogaćeno plesom i pjesmom KUD-a "Csárdás" iz Suze i gajdama Maje Kešić-Masle, te malim sajmom domaćih proizvoda, vinima iz vinarije Svijetli dvori, nezaobilaznim Perom kulenom (Petar Dobrovac) i njegovim proizvodima, a sve to uz suvenire obrta Farma i besplatne kuhane kukuruze, tebogatu gastroponudu po promotivnim cijenama. Priređena je i velika, 30-metarska izložba starih izvornih zidnjaka na više jezika (krpe koje su najčešće stajale iznad kuhinjskih peći sa različitim izvezenim motivima i šaljivim tekstovima).

Akademiju blata kao zanimljivu i atraktivnu turističku manifestaciju uz koju se proširuje ponuda baranjskih OPG-ova sa gastro i enološkom punudom vrhunskih domaćih proizvoda, pozdravio je i Vladimir Šišljagić, župan osječko-baranjski, te istaknuo da će Županija uvijek podržavati ovakve ideje koje pomažu razvoju turizma.

Direktor TZ Baranje Matej Perkušić, podsjetio je da dosadašnje Akademije blata sa različitim novim  radnim temama svake godine, predstavljaju vrlo dobar turistički proizvod sa kojim se ide u željenom pravcu razvoja baranjskog turizma i povećanju broja dolazaka gostiju, te njihovog zadržavanja više dana. Akademiju blata posjetio je načelnik Općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja i belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš sa dogradonačelnikom Predragom Stojanovićem, te brojni drugi gosti koji su dolazili i odlazili pa je bilo teško odrediti njihov broj od 8 do 15 sati, koliko je bila otvorena ova manifestacija posljednjeg dana održavanja.  

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4088297

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci