Baranja Medija | vijesti o Baranji

Udruga Prvenstvo svijeta i okolnih sela i TZ Baranje

15. Grahijada u Belom Manastiru

BELI MANASTIR – Udruga Prvenstvo svijeta i okolnih sela (PSiOS) u suradnji s Turističkom zajednicom Baranje organizira jubilarnu 15. Grahijadu koja će se održati ove subote na belomanastirskom  Gradskom stadionu uz ostali raznovrsni zabavni program. Na prošlogodišnjoj Grahijadi gdje se održavalo  tradicionalno natjecanje u dvije kategorije kuhanja graha, u kotliću i ono u ćupu, bilo je više od 2.000 posjetitelja, a ove godine očekuje se i puno više jer je sve prošireno mnogim novim zanimljivostima, a najavljeni su i gosti iz Hercegovine, Međimurja, Pakraca, Srbije, Mađarske…Svi oni će pripremati jela svoga kraja pa će se tako moći kušati jela od raštike, uštipci, pretepeni grah, kalapajsani kalamper, zagorske štrukle, razna jela od graha i mnoga druga….

Gosti će osim ponude svoje autohtone hrane dovesti i svoju glazbu, pa će se tako moći zaplesati neki od izvornih narodnih plesova, zapjevati ganga ili zaplesati uz puhački orkestar, a bit će i drugih brojnih  iznenađenja. Zainteresirani koji budu željeli provjeriti svoj umjetnički talent, imat će priliku izraditi svoju zdjelicu na lončarskom kolu, koju će poslije moći zadržati kao uspomenu na Grahijadu 2016. U blizini će stajati i stari baranjski fijakeri, kako bi se djeca, mladi i stari posjetitelji mogli provozati, što mnogi zbog atraktivnosti žele i fotografski zabilježiti. Belomanastirsko Društvo "Naša djeca" pripremilo je različite igre i zanimljivosti za one najmlađe.

Zainteresirani za natjecateljski dio mogu se prijaviti u uredu TZ Baranje, Ulica kralja Tomislava 70, Beli Manastir. Kotizacija je 120 kuna po kotliću (za 8 osoba) i uključuje (za 8 osoba): grah, slaninu, kobasice, drva, stol i parking. Suvenir čaša za 80 kuna uključuje 10 bonova za piće te kušanje tradicionalnih jela i graha. Više informacija i prijave na: 099-8559-336, 099-5904-074, 031-702-080.

Program 15. Grahijade u subotu, 18. lipnja, počet će od 11.30 sati okupljanjem kuhara za pripremu tradicionalnih jela (grah u ćupovima, šaran u rašljama).

U 12 sati počinje natjecanje u kuhanju graha u ćupovima, sajam domaćih proizvoda, te ponuda tradicionalnih jela gostiju iz svijeta i okolnih sela (te pokazivanje rada na lončarskom kolu). Od 13 sati počet će smotra svatovskih zaprega "Konjogojske udruge Baranja".  

14.30 okupljanje kuhara za kuhanju graha u kotlićima i podjela namirnica

15.00 sati počinje natjecanje u kuhanju graha u kotlićima

16.00 sati je kušanje tradicionalnih jela

17.00 sati, igre za djecu "Igrom do pobjede"

Društvo "Naša djeca" (vodonoša, skakanje u vreći, šarene loptice, utrka na tri noge)

i u 20 sati proglašenje pobjednika u svim kategorijama. 

Voditelji programa su Davor Dretar Drele i Ivica Getto

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4057999

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci