Baranja Medija | vijesti o Baranji

Nove mogućnosti razvoja kulturnog turizma

Otvoren Etnološki centar baranjske baštine

BELI MANASTIR – Veliki događaj za cijelu Baranju održan je 18. svibnja u Belom Manastiru otvaranjem Etnološkog centra baranjske baštine u kojem će se od sada na jednom mjestu nalaziti stalni postav kulturne baštine etničkih skupina na prostoru Baranje od kraja 19. do polovice 20. stoljeća, Turistička zajednica Baranje sa suvenirnicom, te otvoreni i zatvoreni prostori za organiziranje različitih manifestacija i poticanje razvoja kulturnog turizma ovog područja. Gradu Belom Manastiru je u ovom projektu, vrijednom 8.865.305 kuna, partner Turistička zajednica Baranje, od čega je Europska unija bespovratnim sredstvima iz Operativnog programa regionalna konkurentnost 2007. – 2013., Shema dodjele bespovratnih sredstava za poslovnu infrastrukturu, sve financirala sa 8.545.267 kn, dok je iz belomanastirskog proračuna izdvojeno oko 350.000 kuna.

Fotoalbum otvaranja ECBB-a i koncerta pogledajte ovdje.

Svečanost otvaranja uveličali su brojni gosti: generalni konzul Republike Mađarske u RH Antonio de  Blasio, generalni konzul Republike Srbije u Vukovaru Živorad Simić, gradonačelnik Mohača (grad prijatelj Belog Manastira, Mađarska) József Szekó, župan Osječko-baranjske županije Vladimir Šišljagić, načelnici baranjskih i nekoliko slavonskih općina, te mnogi koji su sudjelovali na različite načine u ostvarenju ovog jedinstvenog projekta.

Župan Vladimir Šišljagić je na otvaranju istaknuo da Etnološki centar baranjske baštine (ECBB) ima izuzetnu važnost za turizam i mnoge druge djelatnosti i aktivnosti koje će se organizirati u njemu, ne  samo za Baranju, već i za cijelo područje naše županije koja je predvodnik hrvatskog kontinentalnog turizma jer ima idealne uvjete za to.

Belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš pojasnio je, da se puno truda uložilo da se sve ovo izgradi i opremi, a sada kada je ECBB otvorio svoja vrata, ideje se moraju razvijati dalje u više pravaca, posebno turizma, i različitih tradicionalnih te novih manifestacija koje nam trebaju dovesti nove goste u cijeloj Baranji. Nakon blagoslova, razgledavanja svih prostora ECBB-a i performansa GK Beli Manastir ''Oživljavanje baranjskih mitova i legendi'', podijeljene su zahvalnice donatorima koji su pomogli da se stvori zbirka kulturne baštine multietničke Baranje. Zahvalnice su dobili: Ljubica Bačvanin, Danijela Benić, Jasmina Doboš, Milan Dvornić, Marko Horvat, Sanja Horvat, Ana Kovačević, Jelena Opačić Matijević, Iboja Sičajmov, Maja Sičajmov, Pavo Šovakov, Marko Topalov, Udruga Hrvatska žena Baranje (Marija Keler) i Marta Ugarković. Da bi se vidjelo nastajanje ECBB-a, održana je i projekcija kratkog filma o tome.

Koncert ''100 tamburaša'' pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog počeo je u 20 sati, i oduševio publiku koja je nekoliko puta nagradila aplauzom dirigenta i sve glazbenike iz različitih mjesta koji su u samo tri dana uspjeli uvježbati ovaj program.

U pripremi samog koncerta sudjelovali su: Umjetnička škola Beli Manastir, Brodski tamburaški orkestar, Glazbena škola Đakovo, Glazbena škola Novska, Glazbena škola Slavonski Brod, Gradski tamburaški orkestar Banja Luka, Glazbena škola Frana Lhotke Sisak, Glazbena škola Josipa Runjanina iz Vinkovaca, Karlovački tamburaški orkestar, KUD Branimir iz Nina, ,KUD Općine Donji Kraljevec, OŠ Dragutina Tadijanovića, glazbeni odjel - iz Vukovara, Osnovna glazbena škola Biograd, Osnovna glazbena škola pri Osnovnoj školi "August Harambašić" Donji Miholjac, Srednja škola Šudigo iz Zaboka, Tamburaški orkestar Varaždinske glazbene udruge te iz Osijeka - Tamburaška škola Batorek, Umjetnička akademija, Glazbena škola Franje Kuhača i Slavonsko tamburaško društvo Pajo Kolarić a iz Zagreba Glazbena škola Zlatka Balokovića i Tamburaško društvo "Gaj".

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4088283

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci