Baranja Medija | vijesti o Baranji

Obilježen Dan planeta Zemlje

Belomanastirski školarci naučili razvrstavati otpad i posjetili gradsko odlagalište

BELI MANASTIR – Više od 60 učenika iz tri četvrta razreda belomanastirske osnovne škole "Dr. Franjo Tuđman" je povodom međunarodnog Dana planeta Zemlje 22. travnja sudjelovalo u višesatnom programu Baranjske čistoće, gdje su mnogo naučili o otpadu, važnosti razvrstavanja otpada, kompostiranju i recikliranju. Osim gledanja filma u kinu i igrokaza "Smećko i Čistko", posadili su i tri smreke, a na gradskom Trgu slobode organizirane su im zabavne igre sa nagradama i praktična radionica na kojoj su samostalno odlučivali u koju kantu treba razvrstavati pojedini otpad.

Fotoalbum belomanastirskog obilježavanja Dana planeta Zemlje pogledajte ovdje.

Učenici su sa svojim učiteljicama najprije posjetili "Gradsko odlagalište" gdje su autobusom napravili "krug" oko odlagališta površine 20.700 m2 kako bi shvatili gdje i kako završava otpad koji svakodnevno nastaje u domaćinstvima, a ovdje ga doveze 1329 kamiona godišnje, odnosno 3-4 puna kamiona-smećara po 8 tona otpada svaki dan u godini, o čemu im je detaljno govorila Senka Sović iz Baranjske čistoće.

Potom su učenici upoznati sa reciklažnim dvorištem i saznali da što više razvrstaju otpad, manje će ga se morati voziti na veliko odlagalište. Ovdje su osim pokretne sjeckalice za grane (do 150 mm), vidjeli i kontejnere za sortirani otpad: papir, plastiku, staklo, metal i elektronički otpad, te privremeno odlagalište automobilskih guma. Radnici Baranjske čistoće posadili su i tri smreke, za svaki razred po jednu, koje su učenici  zagrnuli zemljom i zalili vodom.

U gradskom kinu pogledali su film "Ekološko kompostiranje i organizirano gospodarenje otpadom" u trajanju 22 minute, da bi se zabavni program nastavio na Trgu slobode igrokazom "Smećko i Čistko" u izvođenju Gradskog kazališta Beli Manastir.

Direktor Baranjske čistoće Branko Migles poželio je učenicima da upamte sve ono što su ovdje naučili o razvrstavanju otpada i recikliranju te da to znanje prenose i drugima kako bi se na taj način priroda što više sačuvala. Potom su se učenici sva tri razreda izmjenjivali na nagradnim natjecanjima u kantometu (košarkaškom ubacivanju lopte u kantu) i kantoballu (gdje je loptu trebalo nogometaški ubaciti u kantu), te razvrstavanju otpada (za ovu priliku očišćenog i opranog)  gdje su učenici potpuno samostalno razvrstavali otpad u poredane kante za papir, plastiku, staklo, za biorazgradivi otpad, te za ostale vrste otpada, o čemu ih je detaljno podučavala Nevenka Kolesarić iz Baranjske čistoće.

Dio ovog programa za učenike bilo je i bojanje dva veća kontejnera za otpad u živahnije boje i slike. Na kraju ovih natjecanja su  uspješniji učenici nagrađeni sa velikim čokoladama i loptama. Pred kraj programa što ga je organizirala Baranjska čistoća, učenici su dobili balone sa papirnatim porukama o ekologiji, razvrstavanju otpada, i slično, te su ih pustili sa Trga slobode da odlete u nebo, a svatko je dobio i jabuku.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4122536

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci