Baranja Medija | vijesti o Baranji

Najveći problemi Roma su obrazovanje i zapošljavanje

Na bolmanskoj tribini saznalo se više o mogućnostima zapošljavanja

BOLMAN - Informativno Pravni Centar (IPC) iz Slavonskog Broda organizirao je 29. ožujka u Domu kulture Bolman javnu tribinu "Mogućnosti zapošljavanja na području Baranje" na kojoj su radi više i detaljnijeg informiranja sudjelovali i stručni gosti: voditeljica Ispostave HZZ-a Beli Manastir Nada Šinko, predsjednik Udruge romskog prijateljstva "Luna" Duško Kostić i zamjenik načelnika Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević. Na tribini koja se održavala u sklopu  projekta "Pravna inkluzija i održiva integracija Roma u Hrvatskoj" što ga financira EU iz programa IPA 2012., okupilo se više od 30-ak građana Bolmana i okolice.  

Fotoalbum sa javne tribine pogledajte ovdje.

Voditeljica belomanastirske Ispostave HZZ-a Nada Šinko pojasnila je da se još uvijek ne zna više detalja o ovogodišnjim javnim radovima i koliko će građana biti zaposlenih u njima. Javni radovi bi trebali biti privremeno rješenje zapošljavanja u kojima bi se zaposleni morali izmjenjivati a ne da jedni stalnije rade, a da drugi ne mogu doći na red. Podsjetila je da Zavod za zapošljavanje posreduje pri zapošljavanju, ali i da daju različite poticaje kako bi se povećale mogućnosti dobivanja posla kroz besplatno omogućavanje završavanja osnovne škole, prekvalifikacija, osposobljavanja, zapošljavanja i sufinanciranje plaće sa 50 % (za  osobe s invaliditetom 70%) poslodavcima koji na najmanje godinu dana zaposle osobu sa srednjom školom.

Voditeljica Šinko je istaknula da stalnih poslova nema kao nekada, pa preostaju oni povremeni na neodređeno vrijeme i sezonski ali da se svi moraju više aktivirati u njegovom traženju i to van mjesta svog prebivališta. Veoma pozitivnim ocijenila je aktivnosti Udruge "Luna" oko besplatnog završavanja osnovne škole (besplatno nudi i HZZ) i nagovaranja Roma da će sa tim povećati svoje šanse za dobivanje posla, jer se danas bez toga gotovo više ništa i ne može raditi.

Podsjetila je i da završene frizerke, automehaničari i ostali sa obrtničkim zanimanjima, ako ikako mogu ne idu u javne radove, već da iskoriste mogućnost osposobljavanja za polaganje stručnog ispita gdje im HZZ dvije godine plaća 2400 kuna naknade, mirovinsko i zdravstveno osiguranje, te putne troškove kod poslodavca gdje će steći radno iskustvo. Poslije toga imaju pravo na polaganje stručnog obrtničkog ispita i mogu započeti svoj samostalni posao.

Najavljena su i besplatna osposobljavanja HZZ-a za jednostavna zanimanja (uvjet je završena osnovna škola) npr. pomoćni kuhar, pomoćni zidar, pizza majstor, zidar, keramičar i slična, sa kojima se povećava šansa za zapošljavanje. Kod osposobljavanja preko HZZ-a sve je plaćeno: naknada 1200 kuna, školarina i naknada za prijevoz (i zdravstveni pregled za zidare jer se radi o radu na visini, dok se za ostala osposobljavanja jednostavnih zanimanja zdravstveni pregled ne traži).

Voditeljica belomanastirske Ispostave HZZ-a Nada Šinko, podsjetila je sve okupljene da osim sezonskih poslova u Baranji, posebno u voćnjacima i poljoprivredi, veliku potražnju za radnom snagom (čistačice, pomoćni kuhari, kuhari, konobari i sličnih zanimanja) imaju na Jadranu, jer uskoro počinje turistička sezona. Neki od nezaposlenih što su prijavljeni na Zavodu za zapošljavanje već desetak godina tamo pronalaze sezonski posao, a oni bolji i vrjedniji godinama odlaze kod istog poslodavca. Jedan od većih problema zapošljavanja, ne samo u Baranji, je, da se očekuje pronalaženje posla u mjestu svog prebivališta a to danas više nije moguće pronaći osim u većim gradovima, ali u provinciji ne. Na kraju, voditeljica Šinko je istaknula da se do posla teško dolazi ali da se za zapošljavanje treba više raspitivati i više tražiti, te dok se ne radi, iskoristiti sve mogućnosti osposobljavanja, prekvalifikacija, doškolavanja i slično.

Predsjednik Udruge romskog prijateljstva "Luna" Duško Kostić istaknuo je da se dosta napravilo oko obrazovanja i zapošljavanja Roma, ali da na tome treba još puno raditi jer je prema evidenciji HZZ-a među nezaposlenima oko 165 osoba bez završene osnovne škole (potpuno ili djelomično), ali da se može pretpostaviti kako u Baranji ima barem još 450 osoba bez osnovne škole, jer neki nisu prijavljeni na HZZ, a neki i ne moraju biti tamo prijavljeni. Kostić je podsjetio na početak besplatnog završavanja osnovne škole preko Udruge "Luna" kada su od  HZZ-a dobili popis od 350 osoba sa nezavršenom (nepotpunom ili bez ijednog završenog razreda) osnovnom školom, pa su ih sve pozvali na sastanak gdje ih se odazvalo 80, a poslije toga ih se upisalo i  završilo njih 35.

Ovo je sada već treća skupina kojoj to omogućuju, a upisano je 165 osoba kojima će po završetku ove škole besplatno biti omogućeno da se po izboru od 18 zanimanja osposobe i za jednostavno zanimanje. Odobrenje za ovaj novi upis preko Pučkog otvorenog učilišta "Andragog" je pozitivno riješeno, pa će nakon dogovora sa Općinom Jagodnjak oko prostora za održavanje nastave već od ponedjeljka početi dogovor za početak škole svih onih upisanih iz Bolmana i okolice. Za one koji sada upisuju osnovnu školu, nastava je ubrzana i jedna školska godina savladava se za 3 mjeseca, dok se prvi + drugi, te treći + četvrti razred isto završavaju za 3 mjeseca  što znači da se cijela osnovna škola može završiti za 18 mjeseci. Kostić ističe da je ponosan i što će među ovim upisanima biti i nekoliko njih koji su stariji od 50 i 55 godina, koje je uspio nagovoriti da se upišu jer se više ni u javne radove neće moći primati oni bez diplome jednostavnog zanimanja i osposobljenosti za rukovanja motornom pilom, kosilicom ili trimerom.

Ovom prilikom najavljene su i pripreme za otvaranje ureda u Bolmanu gdje će se moći kopirati dokumenti, pisati na računalu razni dopisi, molbe, žalbe, i slično, gdje bi Općina Jagodnjak dala prostor a  Udruga "Luna" osigurala tehniku (računalo, fotokopir, printer) i stručnu savjetodavnu osobu, jer ova udruga nije registrirana za besplatnu pravnu pomoć.

Duško Kostić je najavio i moguće odobravanje prekograničnog projekta sa mađarskim partnerima, a ima nekoliko otvorenih i sa Srbijom te BiH. Svi su sa temama poboljšanja obrazovanja pa će se u to uključiti što više mladih kako bi ih se motiviralo da završavanju srednje škole i da prekinu naviku rane ženidbe i udaje. Za sve one koji će raditi sezonski ili preko javnih radova, podsjetilo se da ako imaju blokirane bankovne račune zbog dugova ili ovrha, da prije toga u Fini mogu otvoriti i zaštićeni račun, pa će im se u tom slučaju preko njega isplaćivati 2/3 plaće (oko 1.650 kuna), dok će preostala trećina odlaziti na ovrhu.

Završavajući svoje izlaganje, predsjednik "Lune" Duško Kostić je podsjetio da se zbog opće teške ekonomske situacije i zapošljavanja moraju tražiti ovi poslovi što traju po 2, 3, 4 ili 6 mjeseci, i da svakako treba iskoristiti ove mogućnosti besplatnog završavanja osnovne škole i besplatnog osposobljavanja za jednostavno zanimanje.

Zamjenik načelnika Općine Jagodnjak Stevo Mlinarević pojasnio je tešku situaciju sa zapošljavanjem na općinskom području jer 50% radno sposobnog stanovništva nije u radnom odnosu, dok svi ostali koji se bave poljoprivredom imaju sve većih problema sa egzistencijom zbog niskih cijena otkupa žitarica, mlijeka, svinja,…Kao dugotrajniji uspješni projekt koji zapošljava od 6 do 10 osoba godišnje naveo je "Pomoć u kući", ali drugih projekata sa kojima bi se zaposlilo više osoba na području Općine Jagodnjak nema. Mnogi su svjesni situacije i da se moraju mijenjati i raditi na sebi, ali to ipak ne čine, te je podsjetio na tečaj od prije 3 godine u Bolmanu za osposobljavanje za jednostavno zanimanje na koje se prijavilo svega 20-ak osoba.

Ovom prilikom je predstavnica organizatora tribine i voditeljica projekta Sanja Bešlić-Kozmus iz slavonskobrodskog Informativno Pravnog Centra (IPC) upoznala okupljene sa njihovim aktivnostima, te da su kao organizacija civilnog društva osnovani radi pružanja besplatne pravne pomoći socijalno ugroženim skupinama stanovništva pri ostvarivanju njihovih ljudskih i građanskih prava te za jačanje civilnog društva i aktivnog građanstva na području naše lokalne zajednice i šire regije.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4122467

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci