Baranja Medija | vijesti o Baranji

Beli Manastir ima više od 500 sportaša koji se natječu u 14 sportova

Sportskim udrugama bio zanimljiv info dan, te informacije o EU fondovima

BELI MANASTIR – Novijim zakonskim propisima su sve udruge morale prilagoditi svoje statute još krajem prošle godine, pa tako i sportske. Primjena tih novosti počela je početkom ove godine, a radi detaljnijih pojašnjenja o radu i financiranju, te EU fondovima čija se sredstva mogu koristiti i za sportske aktivnosti, Grad Beli Manastir i ZSU Grada Belog Manastira organizirali su 23. ožujka info dan za sportske udruge, lokalne samouprave i sve one koji su zainteresirani za sportske aktivnosti. U Belom Manastiru je još prije Grad prenio ovlasti (i novac) za rad sportskih udruga na ZSU, pa u tom dijelu nema promjena.

Prema riječima tajnika ZSU Grada Belog Manastira Zlatka Novaka, povećane su kontrole financiranja sportskih udruga za koje sredstva izdvaja lokalna samouprava, te se traži detaljnije planiranje i informiranje o namjenski potrošenim novcima. Tako je ZSU zatražila od sportskih udruga njihove planove i programe koje planiraju izvršavati te financijske planove, i to objedinila u obrascu B1. Pored ovoga, postoji i obrazac B2 u kojem se nalazi 10 kriterija za ocjenjivanje kvalitete programa/projekata koji financira/sufinancira Grad Beli Manastir.

Iz podataka ova dva obrasca, vrši se ocjenjivanje i bodovanje sportskih udruga pa odlučuje koliko će koja sportska udruga dobiti novca za svoj rad. Novak podsjeća da sportske udruge sada moraju redovno održavati izborne i izvještajne sjednice te o tome redovno izvještavati Ured za opću upravu, a ZSU kvartalno informirati i izvještavati o planovima rada i svojim financijama. Isto tako, sportske udruge će kvartalno morati pisati zahtjeve za financiranje svojih aktivnosti i istovremeno razduživati prethodni kvartal sa kopijama računa da se vidi namjensko  trošenje novca.

Tajnik ZSU-a Novak ističe da je svrha ove povećane administracije uvođenje više reda i financijske discipline u radu udruga, jer ih sada ima puno i za njih se izdvaja dosta novca, pa se želi potaknuti da ostanu raditi samo one koje su zaista aktivne i kvalitetne. Sportskim udrugama bi više financiranja donijelo bolje uvjete razvoja i kvalitetnije rezultate, a sa sadašnjim sredstvima jedan dio klubova niti ima trenera, niti ih planiraju imati.

Na belomanastirskom info danu je tajnik Sportske zajednice Osječko-baranjske županije Dubravko Ižaković podsjetio da se ovo uhodavanje rada po novim propisima mora ubrzati, jer će i sportske inspekcije uskoro početi kontrolirati rad sportskih udruga a u ovom početnom djelovanju radit će više savjetodavno, osim ako se baš bude radilo o izrazitom kršenju zakona. Drugi dio info dana održala je koordinatorica za projekte Europske unije Hrvatskog olimpijskog odbora Alma Papić i pokušala približiti baranjskim sportskim udrugama EU fondove (u sklopu programa Erasmus plus) i da vide da to baš i nije nedostižno, posebno ako se radi o nekim manjim projektima i programima. 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4055983

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci