Baranja Medija | vijesti o Baranji

Plan Turističke zajednice Baranje je ostvariti 50.000 dolazaka

Puno planova i projekata Turističke zajednice Baranje

KNEŽEVI VINOGRADI – Na nedavno održanom 2. Forumu kulturnog i obiteljskog turizma u beljskoj vinariji između ostalih predavača i predstavljanja primjera dobre prakse u ovim dvjema vrstama turizma, predstavljen je i rad Turističke zajednice Baranje, osnovane 2008. godine koja pokriva područje grada Belog Manastira i šest općina (Općine Bilje i Draž imaju svoje TZ). Direktor Matej Perkušić podsjetio je na  veliki turistički potencijal Baranje i kako ovo područje uz veliki rad može postati jedno od najboljih  turističkih kontinentalnih destinacija Hrvatske. Sada to još uvijek nije, ali postoje ideje, planovi i projekti sa kojima bi se to za nekoliko godina moglo postići.

Fotoalbum sa predstavljanja rada i planova TZ Baranje pogledajte ovdje.

Iako se broj turista i noćenja u Baranji svake godine povećava, pa je tako prošle godine na području rada TZ Baranje evidentirano 8.995 dolazaka i 15.413 noćenja (od toga je veći postotak stranih gostiju) plan je da se kroz nove projekte i organiziranje novih turističkih manifestacija uz pojačanje marketinga za one poznatije koje već postoje, privuče veći broj turista. Taj cilj je prema riječima direktora TZ Baranje Mateja Perkušića, ostvariti 50.000 dolazaka, a sa tim će se puno povećati i broj noćenja. Od ideja i projekata, za 18. svibnja najavljeno je otvaranje belomanastirskog Etnološkog centra baranjske baštine u kojem će na 800 četvornih metara  biti različitih sadržaja kulturnog turizma, od izloženog dijela povijesti Baranje i svih naroda koji su ovdje živjeli (Nijemci, Hrvati, Srbi, Mađari,…) pa do ureda TZ Baranje, izložbenog prostora, natkrivene pozornice, suvenirnice,...Projekt je vrijedan 8,8 milijuna kuna, od čega ga EU financira 8,5 milijuna kuna, a Grad Beli Manastir sa 320.000 kuna.

Jedan od novijih projekata kakvog nema sličnog ni u Mađarskoj, niti u Srbiji, priprema se za 2017. godinu je Gypsy world music festival koji će se održavati u ljetnim mjesecima na Šećeranskom jezeru u suradnji sa Glazbenom akademijom iz Osijeka. Direktor Perkušić nastavio je nabrajati i opisivati buduće projekte koji su u različitim fazama priprema i ostvarenja, a bit će nominirani raznim domaćim i EU fondovima. Projekt "Ruta Jozsefa Angstera" zamišljen je da se obnovi njegova rodna kuća u Jagodnjaku i da to bude početak vođenja turista kroz crkve u kojima se nalaze njegove orgulje te da se turistima omogući razgledavanje svih zanimljivijih baranjskih crkava. Jozsef Angster (rođ. 1834. u Jagodnjaku) je poznati graditelj orgulja (napravio 961 crkvene orgulje u mnogim europskim državama). Postoji plan TZ Baranje i da se u Dardi organizira "Esterhazy" dvodnevni festival te da se ta turistička priča proširi i na Sulejmanov most prema Osijeku.

Direktor TZ Baranje Matej Perkušić istaknuo je i projekt "Mistična Baranja" u kojem će promovirati rute sa domaćim legendarnim mitovima i duhovima, a koji bi se kasnijom prekograničnom suradnjom proširio i na mađarski dio Baranje. "Mistična Baranja" za sada obuhvaća Dragojlov brijeg (staro groblje blizu Jasenovca), Crvenu Martu iz Zmajevca (vladarici koja je bila loša prema svom narodu, pa kad je saznala da dolazi mađarski kralj Korvin kako bi je radi toga kaznio, pokupila je sve svoje blago i sa konjima i kolima strmoglavila se u Dunav. Legenda kaže da se u Dunavu ponekad vide ti njezini dukati i zlato). Skoro gotov projekt je i "Perivoj Marije Kristine" u Kneževu  koji su osnovali Habsburgovci, i koji bi se dao urediti sa dvorcem u sredini te mogao poslužiti povjesničarima za istraživanja.

Nekadašnji rudnik bazalta u Popovcu bi se mogao pretvoriti u zanimljivu turističku lokaciju za razgledavanje, ali taj projekt za sada stoji dok načelnik Općine Popovac Zoran Kontak ne riješi imovinsko pravne odnose. U rudniku se nalaze i zaštićeni autohtoni šišmiši. Projekt "Rimski limes" (limes je granica i utvrđeni obrambeni sustav) je nekada prolazio kroz cijelu Baranju sve do Iloka, (nešto slično napravili su Nijemci na Rajni, a ovdje se to želi napraviti na Dunavu) trebao bi imati utvrde i replike limesa uz rimske vile u koje bi turisti ovdje dolazili. Direktor Perkušić naglasio je da postoje i dva poznata turistička projekta  koji su već sada na visokoj razini organizacije, Gatorfest i Vinski maraton, koje treba marketinški učiniti još poznatijim da postanu i više od regionalnih manifestacija.

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4088312

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci