Baranja Medija | vijesti o Baranji

Beli Manastir i Darda žele imati poduzetničke inkubatore

Belomanastirsko-darđanske radionice o strateškom razvoju

BELI MANASTIR – Operativne radionice Grada Belog Manastira i Općine Darda održane su 18. veljače u belomanastirskoj gradskoj vijećnici na koje su kao lokalni partneri bili pozvani predstavnici gospodarstva i poduzetništva, organizacije civilnog društva i predstavnici lokalnih javnih tijela. Ove radionice su dio radnih sastanaka u sklopu projekta Tehničke pomoći Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije u pripremi Programa integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima. Rad cjelodnevnih radionica počeo je u 9.30 sati (trajale su po 45 do 60 minuta) a završio u 19 sati.

Fotoalbum sa jedne od mnogobrojnih strateških radionica pogledajte ovdje.

Obrađivane teme radionica bile su: ruralni razvoj i poljoprivreda, promet i stanovanje, okoliš i upravljanje prirodnim resursima te krajolikom, industrija, poduzetništvo i poduzetnička infrastruktura, društvene djelatnosti, usluge u zajednici, odgoj i obrazovanje te kulturno nasljeđe i turizam. Prema riječima belomanastirskog gradonačelnika Ivana Doboša, radionice su bile dobro pripremljene i sadržajne, ali je najvažnije da su konzultanti zadovoljni jer je ponuđeno dosta projektnih ideja pa oni sada nakon svojih dodatnih savjetovanja očekuju dopune i detaljnija obrazloženja predloženih projekata. Kako su Grad Beli Manastir i Općina Darda kao jedinice lokalne samouprave (od pet u Hrvatskoj) odabrane za provođenje ovog Programa, vrijednog oko 20 milijuna eura, odlučeno je da zajednički voditelj tima bude Kornelija Pacanović Zvečevac, pročelnica belomanastirskog Upravnog odjela za graditeljstvo i stambeno-komunalne poslove, koja će ubuduće organizirati i koordinirati sve aktivnosti sa resornim ministarstvom, konzultantima i zainteresiranima u Baranji. Gradonačelnik Doboš ističe kako je na radionicama istaknut zahtjev za gradnjom poduzetničkog inkubatora u Belom Manastiru i Dardi, ali su im konzultanti rekli da za tako nešto treba velik novac koji bi se trebao tražiti preko državnih ili EU fondova, a da sredstva iz ovog Programa upotrijebe za početnu pomoć novim tvrtkama koje bi počeli raditi u poduzetničkom inkubatoru.

Konzultanti su na radionicama savjetovali poduzetnike, civilni i javni sektor sa područja Baranje da ne čekaju korištenje samo ovih odobrenih financijskih sredstava, već da prate i domaće, te EU natječaje. Podsjetili su, da i sada Ministarstvo gospodarstva, Ministarstvo poduzetništva i obrta te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije nudi različite poticajne mjere za početak i razvoj poduzetništva i da će uskoro biti objavljeni novi natječaji. Tome svakako treba dodati i različite oblike pomoći i pogodovanja lokalne vlasti u razvoju poduzetništva koje ne ovise baš uvijek o novcu, posebno što se tiče poduzetnika početnika (Start Up i j.d.o.o.).

Na ovim strateškim radionicama  sudjelovale su predstavnice Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Melita Franjković  (specijalnost joj je početna priprema projekata) i Ana Markus (specijalnost provođenje projekata), te iz konzultantske kuće WYG savjetovanje d.o.o. (koja je ovaj posao dobila na međunarodnom natječaju) Mirta Vukelić koja je vodila sve radionice zajedno sa Pietrom Eliseiem, voditeljem tima i stručnjakom koji je predstavio primjer dobre prakse financiranja iz EU fondova u rumunjskom gradu Alba Iulia gdje se uspjelo kroz nekoliko projekata u petogodišnjem razdoblju "povući" 100 milijuna eura.

Gradonačelnik Doboš je najavio da će se slijedeći zajednički sastanak konzultanata i predstavnika iz resornog ministarstva, te lokalno zainteresiranih za financiranje projekata iz Belog Manastira i Darde  održati početkom travnja. Tada će se nakon provedene analize projekata oni manji  pretvoriti u veće, a oni slični bi se pretvorili u jedan, te će se zajednički odlučiti koji projekti idu dalje jer imaju realnu mogućnost odobravanja.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4059357

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci