Baranja Medija | vijesti o Baranji

Vinceška u mnogim baranjskim vinogradima

Tradicionalno najveća Vinceška u Baranji održana je u beljskim vinogradima

BARANJA - U Baranji gdje su mnogi vinogradi, već se stoljećima obilježava 22. siječnja, blagdan Svetog Vinka, što je ujedno i početak vinogradarske godine. Najveća baranjska Vinceška održava se u beljskim vinogradima, pa se tako i ove godine okupilo nekoliko stotina gostiju koji su nakon blagoslova vinograda uživali u vinogradarskom grahu, beljskoj graševini, pečenim kobasicama i slanini na štapu  (koje su gosti mogli i sami ispeći po vlastitoj želji i ukusu) uz tamburaški sastav, pa su neki i zaplesali. 

Fotoalbum Vinceške u beljskim vinogradima i vinariji Vina Belje pogledajte ovdje.

Beljska Vinceška održana je ovaj put na prostoru vinarije Vina Belje koja se nalazi usred vinograda na Banovom brdu. Stari je običaj da se na trs objesi najveća kobasica i zalije vinom te okiti baranjskim kulenima i slaninom, a da bi vinograd bio što rodniji, blagoslovio ga je župnik iz Kneževih Vinograda. Rezidbu su predvodili, članica Nadzornog odbora Agrokora Ljerka Puljić i direktor Vina Belja Goran Miličević.

Ljerka Puljić je istaknula da su u zadnjih 10 godina, od kada su Vina Belje postala dio Agrokora, obnovili 75% nasada vinograda i da će se taj posao nastaviti i u idućim godinama, pa je sadašnja prosječna starost vinograda 11 godina. Otvorena je 2011. godine nova moderna vinarija vrijedna 150 milijuna kuna i kapaciteta 8 milijuna litara vina, poslije čega je znatno porasla kvaliteta beljskih vina koju treba održavati i učiniti još boljom. Puljić je pojasnila da su zadovoljni sa domaćim i regionalnim tržištem, ali da ovo vino mora postati jedan od najvažnijih izvoznih proizvoda, jer su Vina Belje jedno od najvećih hrvatskih proizvođača vina koje nastaje od vlastitog grožđa sa 650 hektara vinograda. Podsjetila je da vino jest biznis, ali poseban po tome što mora biti povezan sa tradicijom pa su zato i obnovili stari podrum koji postoji više od 400 godina (1526. g.), te tamo drže vrhunska vina i vinski arhiv (najstariji je Cabernet Franc iz 1949. godine).

Direktor Vina Belje Goran Miličević, istaknuo je važnost rezidbe i opisivao sve tehnologije rada u vinogradu kako bi se dobilo odlično vino i podsjetio, kako je Vinceška iskorištena i za tradicionalno okupljanje poslovnih partnera Belja. Glavna enologinja vinarije Vina Belje Suzana Zovko, pohvalila se brojnim dobivenim nagradama i medaljama na domaćim i svjetskim prestižnim natjecanjima gdje je velika konkurencija proizvođača iz vinskih zemalja.

Izvršna direktorica sektora marketinga i turizma u Belju, Ljiljana Vajda-Mlinaček, podsjetila je na velike planove u suradnji sa turističkim zajednicama kako bi se promovirala Baranja kao kontinentalna regija sa brojnim autohtonim zanimljivostima uz eno gastro ponudu i razvijanje turizma. Uz nadaleko poznatu graševinu (u beljskim vinogradima je 80% nasada graševine) treba se povećati broj različitih sadržaja i manifestacija te ih približiti gostima da rado dođu i ostanu nekoliko dana u Baranji te uživaju u domaćim specijalitetima i najboljim vinima. 

Vinarija Vina Belje kapaciteta je 8 milijuna litara vina sa 247 inoks spremnika (volumena 25, 30 i 50.000 litara) i prostire se na više od 10.000 m2. Sastoji se od tri linije prijema grožđa, tri odvajača peteljki, četiri preše za grožđe, 12 vinifikatora za proizvodnju crnih vina, kontrolne sobe iz koje se potpuno kompjuterizirano upravlja sa prijemom i preradom grožđa, te skladištenjem vina. Ovdje je i linija za punjenje sa kapacitetom od 4.000 boca na sat.  

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4088471

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci