Baranja Medija | vijesti o Baranji

Beli Manastir postoji od 1212. godine

Dan grada Belog Manastira

BELI MANASTIR - Obilježavanje Dana grada Belog Manastira traje nekoliko dana kada se organiziraju različita kulturna, zabavna i sportska događanja. Najsvečanije bude za Dan svetog Martina (Martinje) 11.studenog, kada se polažu vijenci, održava misa, blagoslovi vino, održi svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj se dodjeljuju gradska priznanja, dok se u večernjim satima oživljava legenda o Svetom Martinu. Ove godine program obilježavanja  traje od 6-og do 21. studenog.     

Obilježavanje Dana grada počinje u petak, 6. studenog sa filmskim vikendom u Mikro-kinu belomanastirskoga Foto-kino kluba "Baranja-film" (Trg slobode 16a) povodom 35 godina njihovog rada i 10 godina Centra za kulturu Grada Belog Manastira, kada će se održati projekcija filma "Dva dana, jedna noć". U subotu je na programu "Trči, dječače, trči" te u nedjelju "Bijeli Bog". Projekcije počinju u 19 sati uz slobodan ulaz.

Sportska subota 7. studenog ima tri natjecanja koja počinju u 10 sati. Na Malonogometnom turniru katoličke mladeži u Nastavno - sportskoj dvorani (Školska 3) zaigrat će ekipe iz Zagreba, Zadra, Rijeke, Žepče i Belog Manastira. Na terenu za boćanje (Ulica kralja P. Svačića 20) održat će se turnir u boćanju. Memorijalni šahovski turnir "Prof. Antun Bubalović" održat će se u prostorijama LAG-a Baranja, Imre Nagya 2d (zgrada P+8).
Centar za kulturu Grada Belog Manastira povodom 10 godina rada i u suradnji sa Umjetničkom školom Beli Manastir organizira 9. studenog (ponedjeljak) koncert klasične glazbe. Tom prilikom, u svečanoj dvorani Umjetničke škole (Kralja Tomislava 2), nastupaju Ante Blažević (klavir) i Veronika Hardy (sopran), s početkom u 19 sati.
Ogranak Matice hrvatske u Belom Manastiru organizira 10. studenog (utorak) u Velikoj vijećnici (zgrada P+8), Imre Nagya 2d, od 18 sati predstavljanje Godišnjaka. Iste večeri, u organizaciji Centra za kulturu, održat će se Jazz koncert na kojem će u Dvorani za produkcije Umjetničke škole nastupiti standard TRIO (Goran Jurić - gitara, Dario Hleb - berda, Dario Dobek - bubnjevi), s početkom u 19 sati.
Belomanastirski FKK "Baranja-film" i Centar za kulturu organiziraju izložbu fotografija "Ambijent - kulturna baština Baranje / sakralni i povijesni spomenici Baranje". Zainteresirani izložbu mogu pogledati od 10. - 25. studenog u izložbenom prostoru Centra za kulturu (Kralja Tomislava 2). Izložba "10 godina Centra za kulturu", bit će postavljena od 10. studenog do 31. prosinca u njihovoj maloj galeriji "Focus".
Program 11. studenog (srijeda), s kojim se obilježava Dan grada Belog Manastira počinje u 10 sati polaganjem vijenaca kod središnjeg križa na belomanastirskom katoličkom groblju. Sveta misa u Župnoj crkvi sv. Martina počet će u 11 sati, a nakon toga će se u crkvenom dvorištu obaviti blagoslov mladog vina od 12 sati. Svečana sjednica Gradskog vijeća održat će se u kinodvorani s početkom u 14 sati. Od 15 sati u prostorijama Gradske knjižnice Beli Manastir održat će se obilježavanje Dana hrvatskih knjižnica. Tradicionalno  oživljavanje legende o Svetom Martinu počinje na Trgu slobode u 18 sati.
Predstavljanje prvog sveska gradske monografije "Beli Manastir - od osvita civilizacije do drugoga svjetskog rata", u organizaciji Zavoda za baranjsku povjesnicu Beli Manastir i Centra za kulturu Grada Belog Manastira,  održat će se u Velikoj vijećnici (zgrada P+8), Imre Nagya 2d, u četvrtak, 12. studenog, s početkom u 18 sati. Iste večeri, u kinodvorani od 19 sati počinje koncert Umjetničke škole povodom Dana grada Belog Manastira.
Dan kasnije, u petak, 13. studenog, u organizaciji Zavoda za baranjsku povjesnicu Beli Manastir i Centra za kulturu Grada Belog Manastira, u Velikoj vijećnici (zgrada P+8), Imre Nagya 2d, s početkom u 18 sati, bit će održano predstavljanje knjige "Iza Versailleskih zidina (povijesni suodnosi i interferencije)", autora Davorina Taslidžića.
U subotu, 14. studenog, u dvorani kina Beli Manastir, od 18 sati,  možete pogledati  kulturno - umjetničku manifestaciju "U jesen si Baranjo lipa", susret reproduktivnih folklornih ansambala Osječko-baranjske županije. Organizatori su HKUD Beli Manastir, Centar za kulturu i Ogranak Matice hrvatske Beli Manastir.
Pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, održat će se 9. Međunarodni turnir u streljaštvu "Sveti Martin 2015". Dvodnevni turnir u organizaciji  SU "Mars" počinje u subotu, 14. studenog, od 9 sati u Nastavno - sportskoj dvorani.
Posljednja manifestacija ovogodišnje proslave Dana grada Belog Manastira bit će Europska noć kazališta, u subotu, 21. studenog, od 18 do 22 sata u prostoru kinodvorane. 
Ulaz na sva događanja je slobodan.

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4122495

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci