Baranja Medija | vijesti o Baranji

Fišijada u Belom Manastiru, Jozef Nađ s one strane Dunava pobjedio u baranjskoj jeseni!

RIBA U KOTLIĆU: 54 fiš-majstora borilo se za titulu najboljeg

fišijada beli manastir
U izvan natjecateljskoj kategoriji snage u kuhanju fiš paprikaša odmjerili su i gradonačelnici prijateljskih gradova Mohača i Belog Manastira

BELI MANASTIR - U sklopu tradicionalne kulturno–turističke manifestacije „Jesen u Baranji“ protekloga vikenda, točnije u subotu, 8.rujna, održano je otvoreno prvenstvo u kuhanju fiš paprikaša. I ove godine tradicionalna fišijada okupila je mnoštvo vrsnih kuhara i ljubitelja fiša. Fišijadu je otvorio belomanastirski gradonačelnik Ivan Doboš, a u natjecanju za najbolji fiš je snage je odmjerilo 54 majstora koji su se okušali u umijeću spravljanja slasnoga fiša. Kako se miris fiš-paprikaša širio gradom tako se i broj posjetitelja povećavao.

Sretna trinaestica

- Ove godine primijećen je značajan napredak u kakvoći natjecateljskih fiš-paprikaša te za ove majstore imam samo riječi hvale. Fiš paprikaš u Baranji zaista je iznad prosjeka - istaknuo je predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva ovogodišnje fišijade  Željko Mumlek.

Za pobjedu  potrebne su godine iskustva, kvalitetna riba i paprika te pravi recept. Svjedoči tomu i ovogodišnji pobjednik fišijade Jozef Nađ iz Bačkog Bezdana. Iako mnogi kuhari najčešće ne žele odati svoju malu tajnu u pripremanju fiš paprikaša, pobjednik Jozef rado ju je podijelio s nama.

- Riba ne smije biti prekuhana, a optimalno vrijeme kuhanja je oko 35 minuta.Osim kvalitetnih sastojaka posebna pozornost je na vatri. Koristim isključivo drvo vrbe i topole jer ono daje nešto nižu, ali stalnu temperaturu, dovoljnu za kuhanje ribe - priča nam Jozef dodajući kako je osvajao mnoge nagrade uključujući i Zlatni kotlić, a proglašen je i najboljim fiš majstorom na području bivše Jugoslavije.

Sreća ga je poslužila i u Belom Manastiru, a upravo mu je dugogodišnja želja bila kuhati u Baranji, gdje je dobio natjecateljski broj 13. koji ga očito nije omeo u pobjedi.

Pjesma, ples i vino

Kao pravi domaćini Belomanastirci su prvo mjesto ustupili susjedu, no zato su drugo i treće mjesto osigurali za domaće snage. Tako je drugo mjesto osvojila Nikolina Jožef, a trećeplasirani je Belomanastirac Karlo Svetličić, a u izvan natjecateljskoj kategoriji snage u kuhanju fiš paprikaša odmjerili su i gradonačelnici prijateljskih gradova Mohača Jozsef Seko i Belog Manastira Ivan Doboš.

Kako i priliči jednom natjecanju ponajbolja trojka primila je i nagrade, a svi natjecatelji dobili su zahvalnice za sudjelovanje u natjecanju.Organizatori su i ove godine Udruga Jesen u Baranji, te Turistička zajednica Baranje, a pokrovitelji su Grad Beli Manastir, Turistička zajednica Osječko-baranjske županije, Ministarstvo turizma, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnog gospodarstva.

I ove godine uslijedio je bogat i dobro začinjen program prema ustaljenom rasporedu, red kotlića, red pjesme i plesa, a sve začinjeno okusima i mirisima vina. Za živu atmosferu pobrinuli su se članovi Tamburaškog sastava Kas iz Osijeka uz čije su zvuke pjesma i ples s okusom fiša potrajali do kasnih večernjih sati.

 

 

 

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4086405

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci