Baranja Medija | vijesti o Baranji

Kulturni događaj u Caffe baru "Lymmar"

Izložba crteža pod nazivom "Obješene zvijezde"

BELI MANASTIR - Dvorišna terasa Caffe bara "Lymmar", bila je u subotu 04. srpnja, mjesto održavanja izložbe pod nazivom "Obješene zvijezde", na kojoj je mlada dama i renomirana slikarica, Biljana Smolčić, izložila portrete poznatih glumaca, glumica i glazbenika, crtane flomasterima.

FOTOALBUM možete pogledati ovdje

Slikarica Biljana Smolčić, rođena je u Osijeku, 29.04.1990. godine, s prebivalištem u Čemincu. Srednju školu za tekstil, dizajn i primjenjenu umjetnost, završila je 2008/2009 u Osijeku.
"Oduvijek sam voljela boje, crtanje, još u osnovnoj školi sam najviše od svih aktivnosti voljela, kreativnost. Tako da sam se lako odlučila na srednju umjetničku školu. Kasnije, ljubav prema tome se produbila i još više izgradila. U srednjoj školi sam počela intenzivno eksperimentirati sa svim tehnikama u slikarstvu. Najviše slikam akrilom, a ponekad i uljanim bojama, na platna ili ljepenke. Od crtaćih tehnika volim olovku, a sad sam otkrila flomastere, s kojima sam se oduševila, zbog intezivnih tonova, nijansi boja koje se teško tonski slažu ali imaju jako puno svojih posebnih mogućnosti. Izuzetno mi se sviđa ta sloboda poteza, jer sam nju imala samo kad slikam s bojama" - rekla nam je Biljana.
Zbog bolesti i slabog vida, Biljana nije u mogućnosti ići na fakultet, niti je u mogućnosti raditi,  jer se još uvijek hrabro bori i liječi od tumora hipofize.
"Iako je bolest teška i dugotrajna, to mi nije prekinulo moju kretivnost. Sada slikam i crtam više nego ikada. Zbog slabog vida, nisam više opterećena detaljima, uživam u slobodnom i opuštenom slikanju i crtanju, slike su mi sve prepune boja, prevladava kolorizam, nestala je moja težnja ka velikom realizmu, s kojim sam prije bila opterećena, dok sad baš iskreno uživam u svojoj kreativnoj mašti i rijetko kada prođe dan da nešto ne nacrtam. Uz slikanje, izrađujem i  nakit, od svih mogućih materijala koje nađem i oblikujem. Oslikavam boce, razne škrinjice, vaze, kaljeve, bokale" - istaknula je Biljana.
Ponekad sudjeluje na nekim sajmovima, dok je prije bolesti često išla na likovne kolonije u Batini, Puškašu, Gajiću i Srbiji.
"Kako sam imala dosta teške periode i operacije, nisam više bila sigurna u svoje mogućnosti pa sam svoju umjetnost zadržala u granicama svoje sobe. Ove godine sam odlučila proširiti te granice pa sam sudjelovala na likovnim kolonijama u Jagodnjaku, pri kulenijadi i u Zmajevcu u sklopu Gator festa. I stvarno mogu reći da sam ponosna na sebe. Uspjela sam!" - s vedrim osmijehom na licu i sjajem u oku, ispričala nam je Biljana.
Nadalje ističe: "Malo je čudno reći da poluslijepa osoba slika, ali stvarno je tako. Mogu reći da je upravo to moj najveći lijek u borbi protiv bolesti. Do sada sam imala nekoliko grupnih izložbi, baš sa tih kolonija, koje su većinom bile humanitarne. Spajali smo ugodno s korisnim, na divan način. Izložba "Obješene zvijezde" je moja prva samostalna izložba. Izuzetno sam zadovoljna učinjenim i  s velikom radošću ističem da sam postigla ono što sam htjela, igra boja, veseli portreti poznatih faca, a najveća sreća je onaj osmijeh promatrača kada prepozna nekog od njih i iznenađenje nakon svakog novog neočekivanog crteža omiljenog glumca ili glazbenika. Sve je krenulo sasvim slučajno, crtajući nećake, radoznalost i pričinjeno zadovoljstvo povuklo me je i izrodilo više od 100 šarenih portretića za nešto više od mjesec dana. Slikam razne motive, od mrtve prirode, portreta, pejzaža i životinja. Volim ornamente, oni su vidljivi na skoro svakom predmetu koje oslikavam, mogu reći da je to moj prepoznatljivi stil. Na slikarskim kolonijama pretežno slikam pejzaže, neke baranjske krajolike, uvijek nešto u stilu i temi događanja. Izuzetno volim i cijenim takva druženja na kojima se izmjenjuju iskustva, savjeti, kritike i pohvale, koje mi uvijek dobro dođu jer iz svega naučim nešto novo."
Kasno poslijepodnevni sati, na izložbi "Obješene zvijezde", u organizaciji Caffe bara "Lymmar" i same autorice, uz pedesetak velikih zvijezda, protekli su ugodnoj, opuštajućoj atmosferi u dobrom društvu, uz neizostavnu cugicu, girice i pomfrit.

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4056461

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci