Baranja Medija | vijesti o Baranji

Turistička zajednica Baranje

Sutra počinju poklade u Baranji

BELI MANASTIR - Turistička zajednica Baranje, zajedno sa mnogim drugim baranjskim organizacijama, povodom „Buša“ pripremila je raznolik program u baranjskim mjestima. Ovogodišnje „Buše“ počinju sutra mimohodom Dječjih buša ulicama Baranjskog Petrovog Sela.

Običaj „buša“ sličan je „zvončarima“ u primorskoj Hrvatskoj te „krampusima“ u alpskim krajevima, a raširen je u južnoj Mađarskoj te u šokačkim selima u Baranji i istočnoj Slavoniji. Prema predaji „bušari“ svojim strašnim maskama tjeraju zimu, a vjeruje se da su stanovnici ovih krajeva upravo tako maskirani u davna vremena otjerali veliku Tursku carsku vojsku...

Pokladno jahanje s Bušama u Branjinom Vrhu

Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu ili kako ovo selo Baranjci nazivaju Brnjevar ima dugu tradiciju kao i u ostalim mjestima u Podunavlju. Običaj „buša“ kada se mještani oblače u strašne maske te tako tjeraju zimu bit će prikazan i ove godine kada povorka bušara bude pratila jahače na konjima u prikazu Pokladnog jahanja. Taj običaj korjene vuče iz davnih vremena borbi s Turcima, no imao je i praktičnu korist za seljane. Tijekom poklada često se događalo da se kradljivci stoke odjenu u strašne buše. Seljani bi ih zatim na konjima progonili te ih prikladno kaznili za to zlodjelo. I danas se taj običaj predstavlja posjetiteljima, a zločesta buša odnosno lutka zatim bude spaljena na velikoj lomači kao krivac za sve loše tijekom prethodne godine.

Program manifestacije „Pokladno jahanje u Branjinom Vrhu“ održat će se u subotu 1. ožujka s početkom u 10 sati okupljanjem jahača kod Društvenog doma gdje će posjetiocima biti ponuđene kobasice, kuhano vino, slanina na vatri i slično. U 12 sati početi će pokladno jahanje selom i obilazak prve postaje kod domaćina u selu te povratak do Društvenog doma gdje će u 13 sati biti svečano otvorenje programa s gradonačelnikom i posveta konja. Program se nastavlja obilaskom sela i šest postaja domaćina uz maskiranu povorke, „buše“ i jahače. U 17 sati biti će čitanje presude kod Društvenog doma i spaljivanje Fašnika „buše“ koja će i ove godine predstavljati poznatu osobu iz društvenog života Branjinog Vrha i grada Belog Manastira. Sve se završava dobro zabavom u Društvenom domu uz izbor naj maske i naj jahača.

Pokladni dani u Popovcu - Pokladno jahnje i Buše

Tijekom veljače mještani sela Popovac (Mađ./Njem. Ban) i danas rado oživljavaju staru legendu tjeranja zlih duhova zime te se oblače u maske životinjskih oblika. U selu svakako posjetite seosko domaćinstvo OPG Novačić smješteno u tradicionalnu baranjsku kuću iz 19.stoljeća. U društvenom domu za sve sudionike i posjetitelje u ponudi je kuhano vino i kobasice, a u večernjim satima svi su pozvani i na zabavni maskenbal. Tijekom poklada (fašnika) selom će proći svečana povorka jahača na predivnim konjima lipicancima, a pratit će ih mještani odjeveni u „Buše“. 

Program manifestacije "Pokladni dani u Popovcu" održati će se u utorak 4. Ožujka s početkom u 10 sati okupljanjem jahača konjičkog kluba „Baranjsko biserje“ na Obiteljskom domaćinstvu Nikice Matkovića (Ul. Đure Đakovića 25). U 11 sati prva postaja Pokladnog jahanja biti će u dvorištu "Seljačkog domaćinstva Novačić" (Ul. Đure Đakovića 21) gdje će se održati blagoslov konja, jahača i maskirane povorke, nastup tamburaškog sastava "Ladovina", susret članova Udruge "Maska" iz Popovca i Pokladnih jahača. Defile ulicama Popovca zadržavat će se na još 7 postaja kod domaćina u selu.Tradicionalno "paljenje Fašnika"  biti će u 17 sati ispred Doma kulture u Popovcu uz ponudu hrane i pića (kobasice i kuhano vino), a u 18 sati  počinje zabava i večera za sve sudionike u programu.

Petaračke buše - Buše u Baranjskom Petrovom Selu

Među Baranjcima ovo je selo (Petarda) najpoznatije po pokladnom običaju „Petaračke buše“. Prema predaji upravo su tim „strašnim“ maskama stanovnici ovih krajeva u davna vremena protjerali moćnu vojsku starog Turskog cartva. Svi posjetitelji ovoga festivala također moraju biti maskirani jer će ih u  protivnom Bušari uz puno vike i buke svojim zvonima loviti seoskim ulicama nebili i njih „kaznili“. U društvenom domu središtu sela održava se veliki seoski maskenbal, a na štandovima uz crkvu u ponudi su tradicijski proizvodi poput slastica i suvenira. Zanimljivost festivala je kazališno-scenski običaj spaljivanja „Fašnika“ – tematske lutke koju seljani smatraju krivcem za sve loše što se u Hrvatskom društvu dogodilo u protekloj godini. Glavna događanja odvijaju se na pokladni utorak 4. ožujka.

Program manifestacije „Petaračke buše“ započinje u nedjelju 23. veljače mimohodom Dječjih buša ulicama mjesta u 15 sati. U nedjelju 2. ožujka program se nastavlja mimohodom "Lipih buša" i gostujućih KUD-ova ulicama mjesta također u 15 sati. Mimohod "Lipih i Strašnih buša" ulicama mjesta biti će u ponedjeljak 3. ožujka, dok će mimohod "Strašnih buša" biti u utorak 4. ožujka u 15 sati, a spaljivanje fašnika u 17 sati. Organizirana je zabava u Mjesnom domu za mještane i sudionike programa za svaki dan manifestacije.

BUSÓJÁRÁS FESTIVAL – Poklade i buše u Mohaču (27. 2. - 4. 3. 2014.) (više informacija o festivalu i gradu Mohaču: http://www.mohacs.hu/info/buso-carnival)

Glavni događaj festivala Bušojaraš u Mohaču u mađarskom dijelu Baranje odvija se u subotu i nedjelju 1. i 2. ožujka. I ove će godine tisuće maskiranih sudionika iz Mađarske, Hrvatske, Srbije i drugih zemalja u tematskim i tradicijski maskiranim skupinama prodefilirati središtem Mohača, a cijeli događaj započet će prelaskom Bušara čamcem preko Dunava, baš kao u drevnoj lokalnoj legendi. Paralelno će se na glavnom trgu odvijati veliki glazbeni i gastro-festival. Na tamošnjim štandovima će se uz strašne „bušo“ maske naći i mnogi drugi suveniri te ponuda pečenih kobasica, bunceka s kiselim kupusom, domaći kolači, kuhano vino te vina poznatih baranjskih vinara s obje strane granice.

Posjetite restorane, hotele, pansione, seoska domaćinstava i vinske podrume koji vam od 23. veljače do Pokladnog utorka 4. ožujka nude akcijsku ponudu svojih proizvoda i usluga.

Turistička zajednica pripremila je prijedlog jednodnevnog programa za turističke grupe.

 

 

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4088295

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci