Baranja Medija | vijesti o Baranji

Društvo osoba s invalidetom "Baranjsko srce" Beli Manastir

Obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

BELI MANASTIR - Članovi Društva osoba s invaliditetom "Baranjsko srce" iz Belog Manastira danas, 3. prosinca, obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Zajedničko druženje u prostoru udruge proteklo je uz zakusku i glazbu, a druženju se priključili i gradski čelnici.

"Baranjsko srce" je jedina udruga invalida na području Baranje koja obuhvaća sve oblike invalidnosti, a broji oko 370 članova s područja cijele Baranje.

Članovi udruge jednoglasno su se složili kako uživaju u svim zajedničkim druženjima, koja u ovoj udruzi nisu rijetkost. Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježili su u veseloj atmosferi uz smijeh i glazbu, a počastili su se raznim slasticama i sokovima. Povodom današnjeg dana posjetili su ih gradski čelnici. Predsjednica Vijeća Grada Belog Manastira Jadranka Sabljak i zamjenici gradonačelnika Predrag Stojanović i Marko Bogatić razgovarali su s članovima udruge o različitim temama, a obaćali su da će ih ponovno posjetiti.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se od 1992. godine kada ga je završetkom Dekade osoba s invaliditetom Ujedinjenih naroda, proglasila Generalna skupština.

Iz Ministarstva socijalne politike i mladih podsjećaju da je dekada bila razdoblje podizanja svjesnosti i zakonskih mjera za poboljšanje stanja osoba s invaliditetom i omogućavanja izjednačenih mogućnosti. Sukladno tome Skupština je uputila apel na države članice da Vlada je zauzela jasan stav prema deinstitucionalizaciji i transformaciji ustanova socijalne skrbi što uključuje razvoj modela skrbi koji se temelje na osnovnim ljudskim pravima iskažu posebnu pažnju na međunarodni dan u svrhu integracije osoba s invaliditetom u društvo. Hrvatska kao članica UN-a podržala je taj apel.

Hrvatska je 30. ožujka 2007. godine u sjedištu UN-a u New York-u potpisala Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativni protokol uz Konvenciju te je 1. lipnja 2007. godine donijela Zakon o potvrđivanju Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i Fakultativnog protokola uz Konvenciju. Time je Hrvatska bila četvrta zemlja u svijetu koja je ratificirala Konvenciju, a druga zemlja u Europi te tada jedina od zemalja izvan Europske unije.

Povijest Međunarodnog dana osoba s invaliditetom potječe iz davne 1956. godine

Dana 8. kolovoza 1956. godine u rudniku ugljena Bois du Casier u Belgiji planuo je požar u kojem su stradala 262 rudara. Ta se nesreća pamti kao rudarska nesreća sa najvećim brojem ljudskih žrtava u nekom rudniku ugljena. U spomen na taj događaj određeno je i obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4088304

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci