Baranja Medija | vijesti o Baranji

UDRUGA „BARANJSKI LEPTIRIĆI“

Sve što radimo, radimo za svoju djecu!

Djeca ne znaju kako bi prišla bolesnoj djeci, ali te se barijere brzo prođu jer djeca su čista srca, brzo se prilagode i shvate bit brže nego odrasli.

BELI MANASTR - Udruga roditelja djece s posebnim potrebama 'Baranjski leptirići' jedina je takva udruga na području Baranje, a osnovana je s ciljem pomaganja oboljeloj djeci. Na ideju osnivanja udruge došli su roditelji djece s teškoćama u razvoju s područja Baranje.

Ova relativno mlada udruga osnovana je u listopadu protekle 2012. godine, a trenutno broji 102 člana od toga 30-ero djece s posebnim potrebama s raznim dijagnozama bolesti, a broj novih članova se stalno povećava.

U ovo kratko vrijeme, postigli su velike rezultate. Članovi udruge su djeca svih dobnih skupina s teškoćama u razvoju, roditelji djece i stručni djelatnici koji pomažu u radu udruge i rehabilitaciji djece.

Udruga je prostore za korištenje dobila od belomanastirske tvrtke Vojtek d.o.o. koji se nalazi u Poslovnoj zoni na adresi Valpovačka 1. U srpnju ove godine rekreacijsko- rahabilitacijski centar koji je osnovan kroz ovu udrugu otvorio je svoja vrata kako bi mogli provoditi rehabilitaciju djece. Kroz udrugu je preko HZZ -a zaposlen fizioterapeut, pedagoginja i administratorica koja je i sama stopostotni invalid, a koji svakodnevno rade s djecom. Radno vrijeme centra je svaki radni dan od 8 do 20 sati, a 18-ero djece svakodnevno dolaze na terepiju.

U planu je širenje u nove i veće prostore kao i uvođenje  terapijskog jahanja, postavljanje igrala, bazen kao i organiziranje radionica sa zdravom djecom. Radovi su još uvijek u tijeku, a potrebno je još uređenje vanjskog prostora, točnije preostali su radovi na fasadi  i grijanja unutar zgrade. Želja im je opremiti centar po uzoru na ostale gradove, kao i da zaposle logopeda i ostale stručnjake koje za sada još nemaju.

Udruga provodi programe za poboljšanje kvalitete života oboljele djece. Usmjereni su na pomoć djeci s posebnim potrebama, kojima izuzetno koristi rad s fizioterapeutima.

Cilj je kroz provođenje terapije osposobiti djecu da mogu samostalno obavljati aktivnosti svakodnevnog života, te na taj način olakšati roditeljima,a što i njima utječe na samopouzdanje.

- Trudimo se našoj djeci omogućiti ono što im je najpotrebnije jer putovanja nam je već dosta. Putovali smo, i još uvijek pojedini roditelji s djecom putuju u Rehabilitacijske centre u Rijeku, Zagreb, Slavonski Brod, Bizovac, gdje god se pruža ovakva vrsta pomoći. Upravo zbog toga odlučili smo osnovati udrugu da ne moramo tako često putovati, iako na neke pretrage moramo ići u Zagreb. Fizioterapija nam je jako potrebna i uspjeli smo na ovakav način riješiti da zaposlimo fizioterapeuta te se nadamo da ćemo ga uspjeti i zadržati  kroz mogućnosti pisanja raznih projekata EU fondova, kao i sve što ide uz to., istakla je dopredsjednica Udruge roditelja djece s posebnim potrebama 'Baranjski leptirići' Esma Pligl.

- U udruzi imamo djecu različitih dobnih skupina, na žalost, broj se stalno povećava, i kako tko čuje za našu udrugu dođe kod nas, ali isto tako mnogo roditelja još uvijek ne znaju za nas, ali ono što možemo reći jest da su korisnici, članovi izuzetno zadovoljni. Imamo planove da se s vremenom širimo, te uspijemo imati sve što je potrebno za jedan rehabilitacijski centar, a koji bismo putem projekata EU fondova i probali ostvariti., pojašnjava Pligl.

- U planu nam je i imati bazen što je svakako jako dobro za našu djecu, ali i za cijeli grad je dobrodošlo ne samo za naše korisnike. S vremenom bi od grada tražili zemljište da bi se mogli proširiti i raditi. Ovo nam, je za početak dobro. Uspjeli smo iznutra urediti, izvana su još u tijeku radovi, financiramo se putem raznih donacija, od dobrih ljudi, raznih firmi koji su nam puno pomogli u materijalu. Moramo istaknuti da nam je Baranjska čistoća d.o.o dosta pomogla. Od grada za sada iz proračuna dobijemo 2.000 kuna, ali se nadamo da će u budućnosti i grad prepoznati naš rad i napokon nas uključiti u veći proračun i pomoći nam jer nam je potrebno, odnosno gradu Belom Manastiru jedna takva udruga., kaže Pligl.

Radove na uređenju uglavnom rade sami, uz pomoć prijatelja i dobrih ljudi. Trude se i nadaju  da će uskoro i ostali prepoznati njihovu volju i želju za jednom ovakvom institucijom.

- Mi smo prvenstveno bazirani na stručnom radu. Fizioterapeut svaki dan radi s djecom sat vremena individualno, a radionice su ono što se organizira grupno jednom u dva tjedna ili mjesec dana. Kod nas su djeca podijeljena u različite grupe po bolesti. Sa svakim djetetom treba drugačije, treba posebnu njegu, brigu i način rada, za koji smo i dobili razne pohvale. Upravo to pokušavamo omogućiti našoj djeci., kaže predsjednik Udruge roditelja djece s posebnim potrebama 'Baranjski leptirići" Držislav Šušak.

Radionice planiraju u suradnji i s Gradskim kazalištem Beli Manastir u koje će biti uključena djeca školskog uzrasta koje bi sadržavale pisanje scenarija, predstave i sl.

- Cilj nam je animirati djecu da se druže. U planu nam  je i postavljanje vanjskih igrala, upravo zbog toga da se djeca druže sa zdravom djecom da se vidi da se djeca s posebnim potrebama ne razlikuju od njih. Baš zbog toga služi ta socijalizacija. Djeca ne znaju kako bi prišla bolesnoj djeci, ali te se barijere brzo prođu jer djeca su čista srca, brzo se prilagode i shvate bit brže nego odrasli., kazao je gospodin Šušak.

- Od početka su nas svi pratili s nekim skeptičkim stavom, no mi smo dokazali da možemo bez toga da nam netko mora davati novčana sredstva. Pokazali smo da svojim radom i entuzijazmom možemo sami. Na žalost bilo bi loše reći da nas je samo jedna baranjska firma prepoznala, da su sve ostale donacije iz grada Zagreba i drugih gradova. Pisali smo i poznatom projektu „RTL pomaže djecu“ koji je još uvijek u fazi rješavanja, te čekamo odgovor., kaže Šušak.

- Imamo podršku i razumijevanje gradske uprave, znači lokalnih samouprava i ostalih općina, ali se to ne vidi financijski. Grad bi nas trebao prepoznati jer ovakvo nešto imaju svi veći gradovi jedino u Baranji ne. Mi dajemo nešto drugo, prvenstveno smo krenuli i pokrenuli udrugu zbog svoje djece i svu djecu doživljavamo  da su naša zajednička.

Želja im je da ih podrže i ostale baranjske tvrtke, što bi kažu bilo logično, te se nadaju se da će se to promijeniti, jer kako kažu ne traže  mnogo samo osnovno da bi mogli raditi.

- Najbitniji je individualni rad i sve zavisi od dijagnoze i bolesti djeteta. Pozitivne reakcije su od roditelja i djece, i jako je bitno ostvariti kontakt sa svakim djetetom posebno jer je onda napredak veoma vidljiv. Djeca više nego odlično prihvaćaju vježbe. Vježbamo sat vremena i radim po konceptu koji sam stekao s višegodišnjim iskustvom izravnog individualnog rada s djecom različitih vrsta i stupnja teškoća., istakao je fizioterapeut Ozren Jakišić. 

Žiro račun za donacije ovoj udruzi je sljedeći: 2340009-1110543647 (PBZ banka)

 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4120986

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci