Baranja Medija | vijesti o Baranji

MAĐARSKA KULTURNA UDRUGA "PELMONOSTOR" U SKLOPU LJETNE TURNEJE OBIŠLA RUMUNJSKU I MAKEDONIJU

Folklorna skupina "Talicska" gostovala u Cluju i Ohridu

CLUJ/OHRID/BELI MANASTIR - Mađarska Kulturna Udruga "Pelmonoštor" iz Belog Manastira, točnije folklorna skupina "Talicska", tijekom mjeseca kolovoza predstavila se pjesmom i plesom na u Rumunjskoj i Makedoniji. GALERIJA!

Članovi Mađarske kulturne udruge Pelmonostor, njih 32 na čelu s predsjednikom udruge Šandorom Juhasom, tijekom ljetne turneje koja je rezultat dugogodišnje suradnje sa kolegama iz Cluja predstavili su gastro i etno ponudu Baranje i u okolnim mjestima. 

Svoje pjesme i plesove osim domaćinima predstavili su i kolegama iz Ukrajine, Srbije, Mađarske i Slovačke koji su sudjelovali na kulturnj manifestaciji u Cluju te ostalim okolnim selima. 

- Naša udruga "Pelmonostor" u svom sastavu ima pet sekcija, a jedna od uspješnijih je folklorna skupina "Talicska". I ove godine smo imali jednu uspješnu turneju koja je trajala od 15. do 25. kolovoza. Nastupili smo u gradu Cluju u Rumunjskoj u okviru Festivala koji je specifičan po tome što se u više dana nastupa u okolnim naseljima oko Cluja. – kazao je  Šandor Juhas, predsjednik Mađarske udruge Pelmonostor. 

- Nastupili smo u tri sela i dva nastupa imali smo u Cluju gdje se održavala središnja manifestacija. Riječ je o tradicionalnoj manifestaciji povodom Dana Mađara u Cluju te sa ondašnjim kolegama imamo izuzetno dobru suradnju, oni svake godine gostuju kod nas, a mi također odlazimo njima u posjet - dodaje Juhas. Osim nastupa imali smo prilike i razgledati Cluj, kao i okolna mjesta te uživati u gostoljubivosti domaćina.

Nakon Cluja Baranjci su turneju nastavili u Ohridu u Makedoniji na "Međunarodom folklornom festivalu Ohridsko sunce" gdje su također imali nekoliko nastupa. Također je riječ o tradicionalnoj manifestaciji koja se održavala tijekom 10 dana u mjesecu kolovozu. - U Ohridu smo gostovali  na poziv naših dugogodišnjih prijatelja i kolega s kojim dugo surađujemo. Na oba festivala predstavili smo se sa spletovima pjesama i plesova, običajima i gastronomijom. Bilo je malo naporno, ali svi smo zadovoljni - zaključio je predsjednik Juhas. 

Na ljetnoj pozornici u Cluju posjetitelji su velikim pljeskom nagradili članove Folklorne grupe Talicska". Pažnju mnogobrojnih posjetitelja  privukao je i miris domaćeg pilećeg paprikaša s trgancima koji su pripremili članovi udruge.

Osim uspješnog nastupa, gostoljubivosti domaćina i uspješno predstavljene ponude i običaja našeg kraja, naše sugrađane ugostio je i gradonačelnik grada Cluja Emil Boc te im uručio zahvalnice i poklone povodom sudjelovanja na njihovoj tradicionalnoj manifestaciji povodom proslave dana Mađara. Na kraju možemo reći sa ove ljetne turneje iz Rumunije i Makedonije ponijeli su još jedno lijepo iskustvo i uspomene, a uzvratni posjet kolega očekuje se na ovogodišnjem Vinskom maratonu u Zmajevcu koji će se održati u listopadu. 

Cluj županija nalazi se u sjeverzapadnoj Rumunjskoj u povjesnoj pokrajini Transilvaniji. Od 1968. godine središte je i Regije Cluj. Glavni grad županije je Cluj-Napoca. Cluj županija je jedna od ekonomski najrazvijenijih županija u Rumunjskoj te je jedna od regija s najviše stranih ulaganja. Grad Cluj-Napoca jedan je od najvažnijih Rumunjskih finacijskih centara.

Više fotografija pogledajte u galeriji na našoj Facebook stranici. 

 

 • Đola -Darda

  Đola -Darda

 • dvorac Esterhazy

  dvorac Esterhazy

 • bunker u Šećerani

  bunker u Šećerani

 • šokačka kuća

  šokačka kuća

 • Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

  Šetnje pasa svaku subotu - veterinarska stanica BM

 • najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

  najstarije vino u podrumu belje -cabernet franc berba 1949

 • kopački rit

  kopački rit

 • lopoč

  lopoč

 • ljepote kopačkog rita

  ljepote kopačkog rita

Brojač posjeta

Broj prikaza (hitova) članaka
4088550

Ovdje mogu biti Vaši oglasi

C5 Oglas
Kvadrat 8
C3 Oglas proba
Kvadrat 4
B5 Oglas proba

Kliknete li na Playlist, možete pogledati sve naše video uratke!

 • 1
 • 2
 • 3
Prev Next

Finale sve bliže

09-01-2017 Događanja

Finale sve bliže

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u utorak, 10.1.2017. uz suđenje Prigla i Matanova 16.20 Početnici (U10), Baranja - Borac    17.00...

Read more

Informativna radionica o natječaju za po…

09-01-2017 Događanja

Informativna radionica o natječaju za pokretanje poljoprivrede

BELI MANASTIR – LAG Baranja u suradnji sa Savjetodavnom službom Beli Manastir organizira informativnu radionicu za osobe od 18 do 40 godina koje posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine te su po...

Read more

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i…

09-01-2017 Događanja

Hladnije vrijeme ne smeta nogometašima i publici

BELI MANASTIR – Raspored utakmica ZMNL u Belom Manastiru koje će se igrati u ponedjeljak, 9.1.2017.:  15.40 Početnici (U10), 5. kolo, Šparta - Darda   16.20 Početnici (U10), 5....

Read more
Cisto d.o.o

Oglasi

A5 oglas proba
B4 Proba

Povezani Članci